Českotřebovský deník 330/2016 (29/12)

Autobusové zájezdy s odjezdem z České Třebové                
Cestovní agentura CAM s.r..o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234  tel.: 606 748 616   www.ckm-tour.cz
vás zve na autobusové zájezdy s odjezdem z ČT

Maďarské termály - BUKFURDO hotel Répce Gold 4*
termín: 16.2. - 19.2.2017      Kč 4 350,-/osoba
cena zahrnuje: 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do lázní, zapůjčení županu, pobytovou taxu, dopravu

CHORVATSKO, Baška Voda, Makarska, Tučepi
termín: 28.6.-9.7.2017 /10dní u moře/       Kč 6 950,-/osoba
ubytování v apartmánech 150m od moře
cena zahrnuje: 9x ubytování, povlečení, pobytovou taxu, doprava autobusem

J.Mánková - Agentura CAM Ústí nad Orlicí
 
Připomínka k dopravě u Tesca

Dost často je blokován výjezd na hlavní silnici I/14, t.j. ulici dr. E. Beneše.  Bylo by vhodné dle možnosti mírně rozšířit a označit dva pruhy pro odbočení vlevo a vpravo, dle mého odhadu je slabší provoz směrem na Ústí, který zablokuje výjezd vpravo a  dále označit výjezd  do ulice Vily  buď zákazem vjezdu, nebo ceduličkou pouze pro pěší, je to také používáno k odjezdu. Dvořák

K dopravní situaci na parkovišti u Tesca je více připomínek

Je třeba hlavně napsat, že se jedná o soukromý pozemek firem Klavarská elektrárenská a.s a Agile,s.r.o., kde město nemůže bezpodmínečně vyžadovat nějaké úpravy. Před časem např. byly připomínky k přerostlé zeleni, která dělá situaci na parkovišti  méně přehlednou.  Parkoviště bylo schváleno k  provozu, tedy zkolaudováno  a je za těchto podmínek provozováno. Neznamená to, že by zde ovšem nebyly další změny zapotřebí. Je k tomu ovšem potřeba dohoda s majitelem, každá úprava by stála nějaké peníze, které  zase musí zaplatit buď majitel  nebo nájemce, případně nájemci, pokud  by se  dohodli. Navíc je situace u výjezdu zkomplikovaná tím, že pozemky vpravo ve směru při výjezdu (kde by snad zmíněné rozšíření bylo technicky možné) patří jinému majiteli, který nemá s Tescem nic společného, takže rozšíření výjezdu o jeden jízdní pruh je o to komplikovanější, spíše velmi málo pravděpodobné. Škoda, že se při stavbě nepodařilo prosadit zřízení kruhového objezdu, bohužel tehdy díky stanovisku policie. Komplikace při výjezdu bez rozšíření by tedy možná šlo zlepšit instalací semaforů, i to by musel někdo zaplatit a povolit.

Zřejmě proto existuje již řadu let i záměr zřídit výjezd směrem na ulici Vily, kde je nyní zřízen chodník pro pěší, občas tudy snad jezdí i auta. Na posledním jednání zastupitelstva města padl dotaz na to, zda se tento výjezd  bude  budovat. Ve Vilách existuje proti zřízení tohoto výjezdu velká averze, která vyústila v petiční akci.  Kolik bylo zatím podpisů získáno zatím nevím.  V souvislosti s peticí jsou však používány některé zavádějící "informace". Záměr vybudovat výjezd směrem k ulici Vily není rozhodně záměrem města, město by rozšíření výjezdu nepřipravuje ani by jej nefinancovalo.  Je to tedy záměr soukromého investora, který pro jeho zřízení musí získat všechna povinná souhlasná stanoviska a stavební povolení. Výjezd by také byl budován na soukromém pozemku. Jeho vlastníkem je Klavarská elektrárenská a.s., Bohdanečská 864, Vinoř, 19017 Praha 9, která také vlastní budovu OD Tesco, a.s. Česká Třebová Dr. E. Beneše 642.  Povolení tedy nezajišťuje město Česká Třebová, odbor dopravy MěÚ se k žádosti jistě bude vyjadřovat. Není také pravda, že žadatel obešel  získání souhlasu města a žádá o souhlas v Ústí nad Orlicí.  Dopravní inspektorát Policie ČR (v Ústí nad Orlicí) se povinně vyjadřuje ke všem dopravním změnám na  komunikacích i v České Třebové ať to jsou např. výjezdy  z garáží, z pozemků na veřejnou komunikaci, nebo i zřízení autobusové zastávky apod.  Pracují zde odborníci, kteří vypracují posudek, který je podkladem pro stavební řízení. V jakém stavu se žádost nachází je těžké říci, je to především záležitost žadatele. Nemyslím, že by byl odbor dopravy povinen o této věci podávat informace. Snad o to mohou požádat sousedé z vil, kteří by byli případnými účastníky stavebního řízení. Ani starosta města na prosincovém jednání zastupitelstva nepodal nějakou přesnou informaci. (mm)