V pravěké osadě Křivolík prožijete předvánoční čas tak trochu jinak


V sobotu 17. prosince 2016 ožije pravěká osada Křivolík u České Třebové oslavami zimního slunovratu! Pro malé i velké návštěvníky připravil spolek Bacrie z. s. komentované prohlídky osadou, během kterých si budou moci prohlédnout stavby z různých období pravěku, dále se zájemci dozvědí, jestli naši předkové slavili Vánoce a také si na vlastní kůži vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu. Lákavé pro ně jistě bude i stanoviště s pravěkou kuchyní. V mrazivém počasí se potom každý návštěvník bude moci občerstvit horkým nápojem a ochutnat něco z pravěkých specialit. Akce se koná od 13.00 do 17.00 hodin. Vstupné na akci je dobrovolné.
Zimní slunovrat, který astronomicky připadá na 21. prosince, už v dnešní uspěchané předvánoční době tolik nevnímáme jako kdysi. Přitom měl pro naše předky velký význam.
„Zimní slunovrat v dávných dobách představoval den zrození Slunce, den naděje, neboť slunce začíná sílit a dává tak příslib nového života. Zároveň bychom chtěli představit návštěvníkům aktivity, které jsou spojené s tímto drsným nepříznivým obdobím roku, a jak se s ním v dávných dobách naši předkové vypořádali,“ dodává náčelník Bacrie z. s. David Maršálek.
 
Po celý den
Pravěká kuchyně
Ukázky replik pravěkých předmětů
Sekery v průběhu věků
Občerstvení
 
Akce se koná v sobotu 17. prosince 2016 od 13.00 do 17.00 hodin v prostoru pravěké osady Křivolík u České Třebové. Vstupné je dobrovolné. 

Více informací o pravěké osadě Křivolík a činnosti Bacrie z. s. naleznete na www.krivolik.cz nebo www.facebook.com/bacrie
 
Bacrie z. s.
Spolek vznikl v roce 2007 z volného uskupení fanoušků historie a archeologie. Jeho cílem je prezentovat a popularizovat pravěké dějiny na území České republiky.  Spolek se zabývá životem a technologiemi lovců, prvních zemědělců, tavičů kovů doby bronzové i prvních etnik – Keltů, Germánů nebo Slovanů. Věnuje se činnosti výzkumné (v rámci oboru experimentální archeologie) i osvětové (za pomoci programů pro děti, mládež i dospělé) a jeho hlavním projektem je výstavba pravěké osady Křivolík – muzea v živé přírodě a experimentálně archeologického centra.
Kontakt: Lucie Broncová