Finanční gramotnost  - 3. díl seriálu                                     
Novela spotřebitelského úvěru
Novela zákona o spotřebitelském úvěru nabyla účinnosti 1. prosince 2016. Reguluje všechny typy spotřebitelských úvěrů, kam nově spadají i spotřebitelské úvěry na bydlení, dříve označované jako hypotéky, a nově reguluje i tzv. mikropůjčky (úvěry do 5 000 Kč).
U zprostředkovatelů úvěrů dochází ke zpřísnění podmínek a dohledu České národní banky nad zprostředkovatelskou činností. Spotřebitel tak bude mít jistotu garance a profesionality poskytovaných služeb.
Pokud již máte úvěr sjednaný před datem novelizace, nové podmínky pro vás začnou platit po skončení fixace, a to na základě podpisu dodatku ke smlouvě. Jedinou výjimkou, kdy zákon začne platit ihned, jsou hypotéky s variabilní neboli float sazbou.
 
Pro úvěry uzavřené po 1. 12. 2016 přináší nový zákon několik novinek:

Pro nově uzavřené hypoteční úvěry a hypoteční úvěry, u kterých po 1. 12. 2016 vyprší tzv. fixace, bude možné bez jakýchkoliv poplatků každý rok splatit až 25 % ze sjednané výše hypotéky, a to vždy měsíc před výročím uzavření smlouvy.
Při prodeji nemovitosti bude možné hypotéku splatit celou, pokud smlouva trvala alespoň dva roky.
Lze bezplatně splatit celou hypotéku při závažné osobní situaci - úmrtí dlužníka nebo úmrtí partnera dlužníka, obdobně to platí při dlouhodobé nemoci dlužníka nebo jeho partnera.
Pozdní splácení úvěru bude možné sankcionovat maximálně do částky odpovídající 50 % výše úvěru, nejvýše však 200 tisíci korunami.
Poskytovatelé úvěrů budou mít nově povinnost prověřit příjmy a výdaje žadatele. Pokud schopnost splácet nebude řádně prověřena, bude smlouva o úvěru neplatná.
Stoprocentní hypotéky skončily na začátku října 2016. Nejvyšší možný úvěr je nyní na 95 % z hodnoty nemovitosti. Z toho plyne, že v roce 2017 poskytne banka žadateli max. 95 % z hodnoty nemovitosti. Zbytek, tj. 5-20 %, musí žadatel doplatit z vlastních zdrojů. Dále si musí připravit 4 % z kupní ceny na daň z nabytí nemovitosti, kterou od 1. 11. 2016 platí kupující. Banky budou muset už v reklamách na své produkty uvádět, kolik bude úvěr skutečně stát, a tuto informaci spotřebitel navíc obdrží písemně ještě před podpisem smlouvy.
Lukáš Majvald