Jabkance  se pekly  i na dalších místech ve Třebové

V den konání slavné Jabkancové pouti,  stejně, jako v minulých letech, probíhalo pečení jabkanců kromě tradičního místa u kostelíčka sv. Kateřiny i na  dalších místech ve Třebové.
Kromě mnoha domácností, kde se tento tradiční místní pokrm připravuje již po několik generací  to byla Kavárnička U Tygra v blízkosti místního kostela, kde se každoročně pečou  jabkance se třemi druhy náplní - tvarohové, povidlové a makové, určené pro návštěvníky kavárny. O pochoutku je v kavárničce značný zájem a má v tento den již své stále návštěvníky.
Druhým místem, které na třebovskou tradici navázalo, byla restaurace Vavřínovy lázně v Bezděkově. Zde se pekly jabkance dokonce se čtyřmi náplněmi - tradiční tvarohové, poté povidlové a dokonce i dvě jejich  slané varianty – škvarkové a s uzeným masem.  I zde  bylo možné spatřit spokojené návštěvníky, pochutnávající si na bramborových  plackách.    Martin Šebela
 

Když se mluví s novináři na téma "jabkance", tak se všichni ptají na to, jak je možné že je třeba na pouťovou pochoutku stát tak velké fronty, proč se akce nechopí českotřebovští živnostníci a taky si neobjednají stánek v areálu pouti s dalším prodejem jabkanců, který by jistě zvládli s pomocí najatých dobrovolníků . Zatím je v výše uvedených fotek zřejmé, že se vše daří jen jako doplněk nabídky a pustit se do tak velkého projektu se nikomu nechce. nevím, jak by  konkurenční  plynule zásobovaný stánek prosperoval, ale nad tím, že se tak neděje kroutí lidé z venku, kteří na pouť přijedou, hlavami.   Je to zřejmě v tradici, která velí, že jabkance patří především ke kostelíčku a mají se vyrobit tady....   (re)