Rozhovor s krajským radním Václavem Kroutilem           

Již od roku 2008 působí v pozici krajského radního pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova. Co čeká kraj v nejbližší čtyřech letech a kam chce posouvat oblast, za kterou v krajské samosprávě zodpovídá? Prozradil radní Pardubického kraje Václav Kroutil.

Jaký je váš osobní vztah k zemědělství, pokud se oprostíme od krajské funkce?

Jsem původem zemědělec, takže to je oblast, která mě obzvlášť zajímá, a to nejen z profesního hlediska. I když máme jako kraj omezené kompetence v této oblasti, tak prostřednictvím krajského informačního střediska se snažíme dělat jak propagační akce, tak plánujeme také navázání spolupráce mezi vědeckými institucemi a zemědělskou praxí. To je určité know-how, které by mohly ocenit i další regiony.

Na co osobně se chcete zaměřit v nadcházejícím období?

Určitě se budu snažit navázat na práci, kterou jsme započali již v předcházejících volebních obdobích. Mezi jednu z priorit kraje patří dlouhodobě podpora likvidace starých ekologických zátěží. Pomáháme starostům měst a obcí, a to i finančně, aby skládky nebezpečných odpadů mizely z míst, kde nemají co dělat. V druhé polovině letošního roku tak byl zakončen několikaletý maraton, jehož cílem bylo odstranění skládky pneumatik v Boru u Skutče. Kraj na tuto sanaci získal dotaci ze Státního fondu životního prostředí v hodnotě necelých 20 milionů korun. Zbylou částku jsme doplatili ze svého rozpočtu. Případů však bylo v minulosti mnohem více a já doufám, že se s obdobnými problémy budeme setkávat v co nejmenší míře a budeme se k naší zemi snažit chovat tak, aby naše činy nemusely řešit naši potomci.

Kraj je velmi aktivní v pomoci obcím v rámci Programu obnovy venkova, který byl v minulosti navyšován. Jaká je situace pro příští rok?

Program na obnovu venkova je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších programů. Uvědomujeme si, že si obce zaslouží finanční pomoc kraje na své projekty, a proto stabilně navyšujeme prostředky určené k přerozdělení žadatelům. Pro rok 2017 počítáme v rozpočtu s navýšením o 15 %, což činí celkovou částku 57,5 milionu korun. Celkově je rozpočet připraven tak, aby měl ve vztahu k životnímu prostředí i venkovu zvyšující se tendenci.

V posledních letech dochází k podpoře regionálních producentů potravin, ale i řemeslníků. Jak je na tom v této oblasti Pardubický kraj?

Každoročně udělujeme oceněným výrobcům titul MLS Pardubického kraje, který prezentuje, že daný výrobek má svůj původ v našem regionu a lidé tak mají jistotu, že kupují skutečně potravinu, která se zrodila našem kraji. I nadále chceme podporovat spolkovou činnost nejen na venkově, ale i ve městech, napomáhat drobným pěstitelům, ale také například včelařům. Ale nesmíme také zapomínat na důležitou úlohu kraje, a to, že je zřizovatelem středních škol, kde se podařilo propagovat zemědělské a potravinářské školství.  Kraj podporuje i spoustu dalších odborných škol a učilišť, které jsou zaměřeny například na řemesla jako kovář, tesař, zedník, truhlář, atd. která měla svůj původ na venkově. A na těchto školách kraj spolupořádá například projekt TECHNOhrátky, který u žáků podporuje rozvoj technických a odborných oborů. Dalším konkrétním příkladem podpory středního odborného školství ze strany Pardubického kraje v oblasti potravinářství je rozšíření nabídky o nový tříletý učební obor vzdělávání. Jde o obor "výrobce potravin - mlékař", jehož otevření kraj plánuje od příštího školního roku při hlineckém gymnáziu, a to za vydatné podpory města Hlinska a zaměstnavatelů. Zastávám názor, že vzdělaní a pracovití lidé jsou tím nejcennějším kapitálem naší společnosti.

Kraj opět pro příští rok vyhlašuje grant právě pro začínající včelaře. Můžete jej nějak přiblížit?

Podpora je určena začínajícím včelařům na pořízení tří včelstev, tří nových nástavkových úlů se třemi nástavky, oddělitelným dnem, víkem, mateří mřížkou a příslušenstvím, včelařských potřeb a pomůcek. Maximálně může žadatel získat 12 tisíc korun. Celkově je v rozpočtu kraje vyčleněno 600 tisíc korun. Poskytnutá podpora prokazatelně zpomalila úbytek včelstev a stabilizovala počet včelařů s poklesem jejich průměrného věku v rámci našeho regionu. Konkrétní výsledky se však projeví až za několik let. Díky informovanosti základních organizací Českého svazu včelařů byl o finanční podporu pro začínající včelaře velký zájem, a proto očekáváme, že i v příštím roce bude program úspěšný a budou podpořeni další mladí včelaři. Termín pro podání přihlášek je od 4. do 31. ledna. Veškeré informace lze najít na internetových stránkách kraje.