PhDr. Jana Nováčková CSc. v ZŠ Na rovině                        


„Chci, aby se moje dítě chovalo ve společnosti podle pravidel, i když tam nejsem.“ Tuto větu si pokládá v dnešní době stále více rodičů.
Jak nastavit dítěti hranice bez zákazů a trestů? Proč dítě neodměňujeme a nechválíme? Na všechny tyto otázky odpověděla ve čtvrtek 8. prosince 2016 doktorka Nováčková v základní škole Na rovině v České Třebové. 
V rámci přednášky „Respektovat a být respektován“ všem přítomným přednesla základní postupy, jak přistupovat k dítěti i dospělému respektujícím způsobem. Respektující výchova neznamená volnou výchovu, ale hledání hranic, při jejichž překročení dochází k přirozeným důsledkům chování.
PhDr. Jana Nováčková CSc. je známou českou psycholožkou a spoluautorkou stejnojmenné knihy, která dosáhla neskutečných 82 tisíc výtisků. Věnuje se také výzkumu vzdělávání a možnostem transformace tradiční školní výuky. Barbora Jasanská


Základní škola Na rovině Česká Třebová sídli Pod Jelenicí, vyučuje alternativní vzdělávací a výchovné postupy na základě pedagogiky Montesori. Vznikla jako pobočka ZŠ Na rovině v Chrudimi . Ve výchovné a vzdělávacím procesu dosahuje dobrých výsledků, svědčí o tom i rostoucí zájem rodičů dětí z širokého okolí . Škola pořádá také letní příměstské tábory a další vzdělávací akce pro rodiče a další zájemce. Jednou z  takových akcí byla i nedávná přednáška PhDr. Jany Nováčkové.