Kraj posiluje koordinaci služeb v oblasti duševního zdraví


Rada Pardubického kraje zřizuje i v novém volebním období několik komisí v sociální oblasti. Už od roku 2002 pracují komise Rady Pardubického kraje pro integraci romské komunity a dalších etnických skupin a komise pro koordinaci protidrogové politiky. Tento týden rada schválila vznik nové komise, která se bude zabývat koordinací služeb v oblasti duševního zdraví.

„Celý rok se už při odboru sociálních věcí schází Platforma péče o lidi s duševním onemocněním v Pardubickém kraji. Ta mapovala služby pro tyto občany v sociální i zdravotní oblasti a zabývala se možnostmi zajištění dostupnosti a provázanosti potřebných služeb. Snažila se také objektivně informovat veřejnost o problematice lidí s duševním onemocněním, což není vždy jednoduché,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Nová komise rady by měla napomoct s propojením zdravotních a sociálních služeb v souvislosti s připravovanou transformací psychiatrické péče. „Potřebujeme, aby na sebe navazovala práce psychiatrů v nemocnicích nebo léčebných ústavech, terénní služby zdravotní, ale také sociální v režii neziskových organizací, nebo i případný pobyt v některém zařízení sociální péče. Hodně si slibujeme také od vzniku Center duševního zdraví,“ dodal Pavel Šotola.

Petr Hejzlar, psychiatr a ředitel spolku Péče o duševní zdraví, považuje koordinaci sociálních a zdravotních služeb za klíčovou: „Každá duševní porucha ovlivňuje sociální situaci klienta i jeho rodiny a naopak sociální vlivy dopadají na duševní zdraví. V zahraničí fungují služby zdravotně sociálního rázu a takovou komplexní péči by měla nabídnout budoucí Centra duševního zdraví. Ale nemůžeme čekat, že pouhá existence takové služby změní systém v celém kraji. Abychom poskytovali kvalitní, efektivní a finančně udržitelnou péči, musíme společně plánovat. Potřebujeme konkrétní představu, jaké zdravotní i sociální služby kapacitně rozvíjet, jaké nikoliv. Potřebujeme komunikovat, aby na sebe jednotlivé služby dobře navazovaly. V tomhle všem může být nová koordinační komise velmi užitečná.“

Na území Pardubického kraje jsou dvě psychiatrická oddělení v nemocnicích akutní péče v Pardubicích a ve Svitavách, další je v odborném léčebném ústavu Albertinum v Žamberku. Lidé s duševním onemocněním pobývají také v Domově na hradu Rychmburk a v jeho pronajatých bytech s odbornou péčí, nebo v některých domovech pro seniory. Mohou využívat služeb Péče o duševní zdraví, Fokusu Vysočina, Oblastní charity Polička nebo neziskové organizace CEDR v Pardubicích.