Věneček ukončil taneční                       

V sobotu 3. prosince 2016 .se ve velkém sále Národního domu  uskutečnil závěrečný věneček  tanečních kurzů.
Průvodcem večera se jako každý rok stal taneční mistr Jan Bílek z Ústí nad Orlicí. Věneček začal slavnostním nástupem žáků kurzů. Jemu hrdě přihlíželo, obdobně, jako i v předchozích  letech, velké množství přítomných hostí, mezi nimiž byla celá řada rodičů, prarodičů, sourozenců, ale i starších kamarádů, někdejších Bílkových žáků. Slavnostní nástup zvolna přešel do oblíbené taneční série, věnované právě rodičům   a hostům  žáků. A tak účastníci kurzu měli možnost provést maminky, tatínky, babičky a další členy svých rodin. Po této  úvodní  části nic nebránilo tomu, aby věneček pokračoval v bujarém veselí. K tanci a poslechu vyhrávala, stejně  jako i v minulých letech  již osvědčená kapela Combo 2 z Litomyšle pod vedením pana Jiřího Mikysky.
Všichni přítomní si mohli v průběhu večera připomenout snad všechny známé tance, samozřejmě klasické, došlo však  i  na ty modernější. Stranou však  nezůstaly ani ty „pamětnické“, jakými je např.  letkis.
Jistým překvapením pro přítomné v sále bylo stepařské vystoupení, dalšího tanečního mistra, dvaaosmdesátiletého ing. Aloise Bílka, který je tatínkem  mistra těchto kurzů Jana Bílka. Ing. Aloise Bílka zná mnoho zdejších občanů jako pedagoga bývalé českotřebovské železniční průmyslovky. Ale stejně jako jeho syn, také on učil v České Třebové tanci, spolu s manželkou Sylvií. Bylo to v letech 1987 – 1993 v sále tehdejšího ZK Primony, v dnešní ulici dr. E. Beneše. Však celá řada maminek nynějších žáků, v sále přítomná, je právě někdejšími žačkami ing. Aloise Bílka. Sám jsem shodou okolností žákem obou mistrů Bílků a tak ve chvíli, kdy jsme se u dveří sálu s panem inženýrem po několika letech  setkali, bylo o čem povídat a na co vzpomínat. Ve stejném duchu probíhaly také rozhovory s několika  zmíněnými maminkami, s nimiž, jako patnáctiletými slečnami, jsme se v tanečních u Bílků tehdy setkávali.
Noblesní stepařské vystoupení ing. Bílka zaujalo všechny přítomné, kteří jej s obdivem sledovali. Ing. Bílek nebyl doslova „k zastavení“.  Dodejme ještě, že ve svém jistě úctyhodném věku stále vyučuje tanci. Jan Bílek po jeho vystoupení svému tatínkovi veřejně, do mikrofonu,  poděkoval za to, že jej v mladých letech vedl k tanci a díky oběma rodičům se dnes může věnovat své profesi.
Spokojené úsměvy na tvářích přítomných  svědčily o tom, že se věneček líbil.  Během večera návštěvníků pozvolna ubývalo, ti dříve narození postupně odcházeli ke svým domovům, ale příslušníci té mladší generace vydrželi až do konce a mnohým se ani domů nechtělo. Ale všechno pěkné jednou končí a tak skončily i ty letošní taneční.  A tak nezbývá, než poděkovat všem pořadatelům, bez jejichž pomoci by taneční na této úrovni nebylo možno ve Třebové uspořádat. Stejné díky též patří provozovateli restaurace Národní dům za poskytnutí svých  prostor.  A tak  již teď  se všichni „tancechtiví“ obyvatelé našeho města mohou těšit  na  příští taneční , které se zde uskuteční na podzim roku následujícího.
Martin Šebela