Záměr výstavby lisovny technických dílů firmy

Josef Škrkoň - Techplast, a.s.  v České Třebové


Firma Josef Škrkoň -Techplast, a.s. provozuje v současné době své výrobní aktivity ve třech provozech a to výrobu technických plastových výlisků v lisovnách plastů v České Třebové a v Rybníku u České Třebové a výrobu vstřikovacích nástrojů v nástrojárně "Nástrojárna MM s.r.o." v Moravské Třebové. Ve všech těchto provozech je zaměstnáno celkem cca 260 zaměstnanců a to cca 215 zaměstnanců v lisovnách plastů a cca 45 zaměstnanců v nástrojárně.
Předmětem záměru je přesunutí stávající lisovny plastů z centra v České Třebové do nových prostor na okraji města. Hlavním výrobním programem lisovny je zakázková výroba technických plastových dílů, včetně konstrukce a výroby vstřikovacích nástrojů potřebných pro tuto výrobu pro následující průmyslová odvětví: automobilové 65 % elektrotechnické 32 %  ostatní strojírenské 3 %.
Kapacita výroby: Maximální roční kapacita spotřeby granulátu PH: 2 000 t. Denní spotřeba: 6t granulátu.  

Výměry ploch v novém areálu:
Celková výměra pozemků: 29 049 m2
Zastavěná plocha nového objektu: 8 919 m2
Zastavěná plocha nové rampy: 144 m2
Zastavěná plocha stávajících ponechaných objektů: 2 266 m2
Zastavěná plocha demolovaných objektů: 861 m2
Stávající zpevněné plochy ponechané: 2 207 m2
Navrhované zpevněné plochy (nové, znovu provedené na místě stávajících): 5 585 m2
Plochy zeleně (včetně ploch lesa): 9 928 m2
Velikost haly: 9400 m2
Zpevněné plochy a komunikace: 2000 m2

Charakter záměru a možnost kumulace s jinými záměry
Charakter stavby: novostavba Záměr předpokládá výstavbu výrobní a skladové haly s administrativním zázemím. Jedná se o přemístění stávající výroby umístěné v centru města (Benátky 2044, Česká Třebová) do nově vybudovaných prostor. Závod na zpracování plastů oznamovatel ve stávající lokalitě provozuje již od roku 2002. Technologie výroby zůstane stejná.
V současné době v lokalitě, kde se bude záměr realizovat, jsou převážně zpevněné asfaltové a betonové plochy, a menší objekty, které sloužily firmě Sigma a v současné době jsou nevyužívané a delší dobu chátrají. Opětovné využití pozemků přispěje ke zlepšení vzhledu a účelu této lokality.  Navržené stavební a technologické řešení odpovídá funkčním požadavkům objektu pro zamýšlenou výrobu na zpracování PH pro elektrotechnický a automobilový průmysl.

Investor má zájem přesunout výrobu z centra města na okraj města do vhodnější lokality určené k tomuto účelu. Umístění je výhodné pro svoji polohu na okraji města Česká Třebová s dobrým dopravním napojení u silnice č. II/358. Umístění záměru je zamýšleno na pozemcích ve vlastnictví oznamovatele.
Plánovaná výstavba nové haly je navržena na základě nejnovějších poznatků v této oblasti výroby a využití moderních technických prvků. Potřeba vybudování haly také vychází z podnikatelské strategie investora, připravenosti technické infrastruktury v předmětném území i souladu investičního záměru s územně plánovací dokumentací.
Záměr nebyl zpracován ve více variantách. Pro investora je tato varianta optimální, jak z hlediska umístění, tak vzhledem k majetkoprávním poměrům.
 

STRUČNÝ POPIS STAVBY

Objekt je řešen jako multifunkční monoblok sestávající z vlastní výrobní haly, skladů a administrativní části.
Vlastní výrobní hala a sklady jsou přízemní, nepodsklepená, železobetonová, sendvičovými panely s izolací zateplená konstrukce, zastřešená sedlovou střechou ze železobetonových vazníků, opláštěná zateplenou jednoplášťovou střechou na trapézovém plechu, střešní krytina je navržena povlaková. Nosná konstrukce je železobetonová montovaná ze sloupů, vazníků a vaznic. Ve výrobní hale je instalována dvojice mostových jeřábů.
Administrativní část je řešena jako třípodlažní konstrukce železobetonového skeletu tvořeného sloupy a průvlaky. Stropní konstrukce jsou provedeny z předpjatých železobetonových panelů, střecha je řešena jako jednoplášťová zateplená, krytá povlakovou krytinou. Opláštění objektu je provedeno ze sendvičových panelů s izolací v kombinaci se zdivem z tepelně izolačních keramických tvárnic.
Vnitřní dělící konstrukce jsou provedeny jako zděné z keramických tvárnic, montované sádrokartonové a prosklené do hliníkových a plastových profilů.
Založení objektu je vzhledem k zakládacím poměrům navrženo na betonových pilotách pod sloupy skeletu, pod obvodovým zdivem administrativní části jsou provedeny základové železobetonové průvlaky. Podlaha objektu ve výrobní části je drátkobetonová deska s povrchovou úpravou odolnou proti zvýšené zátěži a proti olejům, pod podlahou je provedena izolace proti zemní vlhkosti.
Lisovna technických dílů z granulátů PH, k.ú. Česká Třebová Oznámení dle přílohy č. 3, zákona č. 100/2001 Sb.
V administrativní části jsou podlahy tvořeny betonovou mazaninou s vloženou protikročejovou izolací, nášlapné vrstvy jsou tvořeny kombinací keramické dlažby (sociální zařízení, šatny , jídelna), povlakových podlahovin (vinyl) a zátěžovými koberci.
Výplně otvorů jsou otevíravá a pevná okna z tepelně izolačních hliníkových a plastových profilů s vloženým tepelně izolačním sklem a ocelová sekční vrata.
Vnější i vnitřní plášť haly jsou řešeny protikorozním nátěrem. Na vnitřních příčkách a na stěnách jsou provedeny dvouvrstvé štukové omítky.

LISOVÁNÍ TERMOPLASTŮ

Lisování termoplastů je prováděno na hydraulických/elektrických vstřikovacích lisech firmy ENGEL. Lisy splňují veškeré požadavky odběratelů pro přesnost výroby a ochranu životního prostředí zabudováním nejvyspělejší technologie, která rovněž zaručuje velkou úsporu energie. Proces lisování je plně automatický. V hale bude umístěno 60 lisů ENGEL. Lisy jsou doplněny roboty ENGEL a celkovou automatizací. Zaměstnanci ve výrobě jsou zejména pro kontrolu kvality vyráběných dílů, popř. údržbu zařízení.
Vstupním materiálem je termoplast zbavený nadbytečné vlhkosti a předehřátý na teplotu doporučenou pro daný typ materiálu. Termoplast je do stroje automaticky dopravován centrálním podtlakovým dopravním systémem. Tím se zabezpečuje celková čistota provozu podle požadavků odběratelů a životního prostředí.
Hotový výlisek je zabalen a následně expedován k odběratelům.
Kapacita výroby je při 3 směnném, nepřetržitém provozu, do 6t granulátu za den.
Parkoviště Parkovací plocha bude 2 000m2 s 75 stáními pro osobní automobily.
Počet zaměstnanců Uvažovaný počet zaměstnanců je 240 s ohledem na nepřetržitý provoz.

Předpokládaný termín zahájení realizace záměru a jeho dokončení
Předpokládané zahájení stavby: 2017 Předpokládaná doba dokončení: 2017
 
Doprava Liniové zdroje znečištění spojené s provozem lisovny budou představovány prakticky všemi dopravními prostředky, které se budou pohybovat po příjezdových cestách k areálu nebo v rámci vnitrozávodových komunikací. Denně bude do areálu průměrně zajíždět max. 5-7 těžkých nákladních automobilů nebo kamionů a 75 osobních automobilů.

ÚDAJE O ZPRACOVATELI OZNÁMENÍ
Zpracovatel oznámení: Ing. Renata Břeňová Enviroservis s.r.o. Dolní Újezd 118 569 61 Dolní Újezd

Celý materiál je k dispozici na webové stránce http:// mzp.cz/EIA, kód záměru OV6238