Českotřebovský deník 11/2016 (13/1)                                    
Česká křesťanská akademie, místní skupina v České Třebové si Vás dovoluje pozvat na besedu
JAK POMOCI
DUŠEVNĚ NEMOCNÉMU  ČLOVĚKU?
Může být duševně nemocný člověk nebezpečný?
Jak s ním máme mluvit?
Kde může najít pomoc?
Co má dělat jeho rodina?
Jak si může najít zaměstnání?
 
Beseda s pracovnicemi obecně prospěšné společnosti CEDR, s Petrou Masarovičovou a Petrou Krátkou, které poskytují od r. 2010 sociální služby lidem s duševním onemocněním v Ústí nad Orlicí
Beseda se koná ve středu 17. února 2016, od 17.00  
v přednáškovém sále Městského muzea v České Třebové (Klácelova 11).
Ilustrační foto: Marie Magdalská při pohřbu Krista (1672) ze hřbitova v Arc-en-Barrois ve Francii
 
Krajská hokejová liga: Kohouti nechali body v Chrudimi 

HC Chrudim - HC Kohouti Česká Třebová 4 : 1 , Světlá nad Sázavou - Hlinsko 3 : 2,
Moravská Třebová - Chotěboř 9 : 3, Litomyšl - Ledeč nad Sázavou 13: 4
Utkání Polička - Choceň se hraje až zítra ve čtvrtek  14/1 2016. 
Body ponechané Chrudimi budou v tabulce chybět, na 1. místo to nebude...
V příštím kole bude bitva na domácím ZS se Světlou nad Sázavou. Bude to jistě pěkný hokej.
 
Nádvorník o R35: Sjezd u Kornic Litomyšl nepotřebuje

Politici TOP 09 diskutují s krajem a ředitelstvím silnic a dálnic o napojení dálnice D35 (R35) kolem Litomyšle na další trasy.  Podle jejich názoru je potřeba zredukovat počet křižovatek u města tak, aby odhlehčila dopravě v Litomyšli a přitom řidiče pohodlně navedla na trasy směrem na Moravu a na Vysočinu.
„Jsme přesvědčení, že křižovatky by měly být pouze dvě, jedna před městem a druhá za ním. Prostřední navrhovaná křižovatka by totiž přivedla všechnu dopravu od Ústí nad Orlicí a České Třebové přímo do Litomyšle,“ říká k problematice zastupitel města Litomyšl a předseda krajské organizace TOP 09 Miroslav Nádvorník, který se o problematiku zajímá nejen v městském zastupitelstvu.  Společně s poslancem Jiřím Skalickým (TOP 09) řeší napojení dopravy nejen s Pardubickým krajem, ale také a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. „Dobrá zpráva je, že se o umístění křižovatek a napojení D35 (R35) u Litomyšle není rozhodnuto, stále se jedná. Aktuálně se pracuje na dokumentaci k územnímu rozhodnutí a propojení křižovatky „sever“ ve směru do centra města je podle posledních informací údajně převedeno do tzv. rezervy,“ dodal Nádvorník. Podle jeho názoru je nejlepším řešením dopravu ze severního směru přivést k R35 přes Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou ve směru na Svitavy, odkud mohou řidiči pohodlně pokračovat směrem na Moravu, ale i na Vysočinu. 
„Obchvaty těchto měst jsou v plánu, nebo dokonce už připraveny. Obchvat Svitav by se měl začít stavět už příští rok,“ doplnil poslanec Jiří Skalický.   V letošním roce bude dopracována dokumentace pro územní rozhodnutí na všechny úseky D35 (R35) v Pardubickém kraji. Už v létě by měla být dokončena křižovatka v Opatovicích nad Labem, navazující úseky z Opatovic do Časů a Ostrova by pak měly být podle optimistických plánů hotové do konce roku 2019. V červenci letošního roku se předpokládá zahájení záchranného archeologického průzkumu. Současně jsou dokončovány výkupy pozemků potřebných pro výstavbu této klíčové komunikace.
 
Chce to poznámku: 

Výše uvedené stanovisko je úzce litomyšlské, ale ani to zcela nedomýšlí problém stoprocentně. Hraje pouze na sebe, na ostatní nehledí a snaží se za ně ale mluvit. Nevybudováním sjezdu z R35 do Kornic si uleví Litomyšl jen zdánlivě.  Pokud by totiž byla zrušena plánovaná MUK Litomyšl sever zcela, znamená to, že automobily přijíždějící na dálnici od Ústí a České Třebové pojedou pod dálnicí až do města Litomyšl a  to např. přes zámecké návrší, které zřejmě Litomyšl nechce dopravně přetížit. To, že je výhodné jezdit na dálnici z České Třebové přes Ústí, Libchavy a Choceň může pan Nádvorník (a další) vyprávět kde chce nebo potřebuje, ale řidiči si sami zvolí kratší cestu, tedy na Litomyšl.  Více ve zvláštním článku, je toho více než na poznámku. 
Litomyšl nejdříve chtěla jižní variantu. Nyní ji má.
Potom chtěla dálnici co nejdále od města. (Co s dálnicí za humny.) Nyní to také dopadlo.
A nyní by chtěla dopravně odříznout města "na severu" od dálnice tím, že zakáže vybudovat MUK Litomyšl sever, který se jí nelíbí a za nás vysvětluje, jak bude pro nás výhodné jezdit na dálnici velkými oklikami.
Opravdu to je k popukání. Přitom zrušení MUK Litomyšl sever způsobí potřebu nové EIA tedy další několikaleté zdržení. 
Bravo Litomyšl!  Ta ví vždycky co chce a mluví i za ostatní sousedy ... (mm)
 
Za Blankou Ledererovou

Odešel nám člověk, jehož ochod v nás zanechal hluboký zármutek, vzpomínky a úctu. Odešla Blanka Ledererová.
Byla osobnost v pravém slova smyslu. Inteligentní, pracovitá, upřímná a ochotná pomoci každému, kdo o to požádal. Ve funkci předsedkyně místní organizace Svazu důchodců v České Třebové pracovala od roku 2012 a byla velice oblíbená. Svým vystupováním dokázala navázat dobré vztahy s našim vedením města, zastoupené ing. J. Žáčkovou, i s vedením pardubického kraje.
l přes svůj zdravotní handicap byla veselá a radovala se z každého úspěchu. Byla šťastná, když viděla spokojenost a úsměv na tvářích důchodců z pořádaných akcí a výletů. Její moudrost, inteligence, upřímnost, pracovitost a ochota každému pomoci nám všem bude scházet.  Při pietním aktu dne 7. ledna 2016 vyjádřilo úctu k její osobnosti mnoho lidí. Zúčastnil se ho hejtman pardubického kraje JUDr. Martin Netolický spolu s předsedou krajského Svazu důchodců Ing. Emilem Eflerem, členové naší organizace, bývalí spolupracovníci z Okresního soudu v Ústí nad Orlicí, z výrobního družstva ORLÍK-KOMPRESORY Česká Třebová a přátelé, kteří ji měli rádi.  „Blanko budeš nám chybět".  Výbor MO SD Česká Třebová
Zveme všechny příznivce Sokola na Šibřinky, které se konají 13. února 2016
odpoledne od 14 hod. Šibřinky pro děti (vstupné dobrovolné),
večer od 19 hod. pro dospělé. Předprodej vstupenek L. Strouhalová
- soutěže, tanec, tombola, tradiční občerstvení (zákusky, párek, klobása…)
K poslechu a tanci hraje  Pepa Vaňous
 

Lanškroun otevřel sportovní centrum Forea, nyní zde bude i hudební klub


Sportcentrum Forea = badmintonová a tenisová hala, umělá lezecká stěna  Opletalova 95 Lanškroun
Dance of Motion", taneční festival, který proběhne ve Sportcentru Forea 12. a 13. února 2016. V rámci festivalu se budou moci návštěvníci zarezervovat na nejrůznější taneční workshopy a v sobotu se mohou těšit i na Večerní Gala Program.
Otevření nového hudebního klubu v Lanškrouně - MusicBar Forea - dne 12. února 2016.
Obě akce proběhnou na adrese Opletalova 95, Lanškroun.

Autorská čtení v České čajovně v Klácelově ulici začala před 15 lety

Měkolikrát se pak opakovalo a byly zde i jiné zajímavé akce. V pátek 13. dubna 2001 se zde  na "čteníčku" sešla skupinka mladých poetů: Petra Poldaufová, Lenka Špaisová, Josef Kopecký a H.M. Bidžo, aby svým vrstevníkům přednesli něco ze svých poetických pokusů. Prezentovali také tvorbu svého nepřítomného kamaráda Jaromíra Andrýska. Večer dokreslila skupinka nadšených bubeníků sedící v protilehlém rohu. Každou přestávku se mazlili se svými bubny, africkými djembe či didžeridoo a nutno podotknout, že měli patřičnou výdrž. Zatímco se poetové rozutekli krátce před půl devátou, muzikanti koncertovali i po desáté hodině.  (MR)

Kraj podpoří účast hendikepovaných atletů na paralympiádě v Riu

Pardubice (13. 1. 2016) – Ačkoliv ve svém sportu patří ke světové špičce, podmínky přípravy tomu bohužel zdaleka neodpovídají. Hendikepovaní sportovci z atletického oddílu Hvězda SKP Pardubice bojují nejen se soupeři a vlastním postižením, ale také s nedostatkem financí a potřebného zázemí pro trénink. Pardubický kraj pravidelně přispívá na jejich přípravu i účast na soutěžích, o jejich podmínky se proto zajímal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Pardubický kraj má již několik let vlastní grantový systém a jeho součástí je také podpora hendikepovaných sportovců a jejich účasti na akcích, kde reprezentují nejenom kraj, ale také Českou republiku. V minulém roce jsme podpořili celou řadu aktivit a plánujeme je i pro rok 2016,“ shrnul přístup kraje hejtman, který v úterý přijal úspěšné hendikepované sportovce z atletického oddílu Hvězda SKP Pardubice na krajském úřadě.
Kraj podpoří účast na paralympiádě
„Pokud se někomu z hendikepovaných sportovců podaří se kvalifikovat na paralympiádu do Ria, Pardubický kraj jeho účast podpoří,“ ujistil sportovce o podpoře Martin Netolický. „Považujeme za dobré, rozšířit možnost našeho grantu také o podporu osobních asistentů a jejich účasti na těchto prestižních akcích. Účast lidí, které každý ze sportovců osobně zná, může mít poměrně pozitivní vliv na výkon, což považuji za velice důležité,“ dodal hejtman.
Své zkušenosti mu líčili Jan Vaněk, který na Mistrovství světa v atletice hendikepovaných sportovců v Kataru soutěžil v hodu kuželkou, a Jaroslav Petrouš, který na stejném mistrovství házel diskem. „Podmínky v Dauhá byly náročné – vysoká vlhkost, teploty nad 35 stupňů Celsia a krátká příprava na místě negativně ovlivnily výkon. S výsledným sedmým místem spokojený nejsem,“ skromně líčil Jan Vaněk. Jeho oddílový kolega Jaroslav Petrouš se navíc sžíval s novou technikou hodu diskem, protože přestoupil z kategorie sedících do kategorie chodících. „Kromě těžšího disku jsem se musel naučit používat nohy,“ prohlásil Jaroslav Petrouš, který nosí protézu.