Českotřebovský deník 13/2016 (15/1)                                    

Peklák zve na pěknou lyžovačku

Zima se nám vrátila a s ní i super lyžařské podmínky, které budeme ještě vylepšovat s příchodem výrazných mrazů které meteorologové slibují.  Přijďte si zajezdit. A jestli nechcete platit, máme tu pro Vás soutěž o celodenní skipas která probíhá na našem FB profilu https://www.facebook.com/Are%C3%A1l-Pekl%C3%A1k-ofici%C3%A1ln%C3%AD-zimn%C3%AD-str%C3%A1nka-438717069657163  Těšíme se na Vás na Pekláku.
 
PODĚKOVÁNÍ

Dne 8.12.2015 po 18.00 hod. se mi stal nepříjemný úraz na Novém náměstí v Č.T. před prodejnou Vesna. Po nepříjemném pocitu, že mě sleduje muž, který šel těsně za mnou a připojil se u novinového stánku na cestě k náměstí, jsem dostala strach a změnila směr cesty ke světlu výlohy  Vesna. Upadla jsem přes rozbitou lavičku před prodejnou přímo na obličej. Byla jsem v šoku, úraz dost silně krvácel. Na pomoc mi přišli 2 kolemjdoucí mladí muži, kteří mi pomohli vstát, zavolali rychlou záchrannou pomoc a celou dobu čekali se mnou na příjezd sanitky. Chtěla bych jim touto cestou poděkovat za jejich  empatické chování. Na jejich pomoc nikdy nezapomenu, jejich lidskost mne potěšila. Taktéž   jednání a práce posádky RZ byla na vysoké úrovni a i jim patří moje poděkování.
Na adresu muže, který mne vyděsil a ani nešel pomoc, bych chtěla říci : "Chudák".
Děkuji. Jára Hrušková
 
Večerní dopravní nehoda na křižovatce na Slovanské ulici

V pátek 15. 1. kolem 19 hodině byla po sněžení a následném přituhnutí kdejaká místní nesolená ulice dost kluzká, bylo třeba jezdit opatrně,včas a pomalu brzdit.   To se však každému nepodařilo. Někdo vyvázl bez komplikací, jiný nikoliv.  Na křižovatce Slované a Riegrovy ulice bylo také kluzko. První osobní vozidlo  zastavilo, druhému se to tak  dobře nepodařilo. Výsledkem bylo sice malé poškození vozidel (to první bylo odstrčeno daleko do křižovatky), ale i zranění. Musely přijet dokonce tři sanitky. Je to současně poučení pro všechny. Opravdová zima teprve začíná.
 
Mimořádné zastavení vlaků

28.1. zastaví mimořádně ( škoda, ze jen mimořádně cca v 16.30 vlak z Brna č. 276.) V patek 29.1. pak zastaví cca ve 14.30 vlak 173 do Bratislavy. Důvodem zastaveni bohužel není to, ze by Ministerstvo dopravy vzalo v potaz nesmyslnost svého rozhodnuti, že vlaky v České Třebové nestaví, ale navštěva vedoucích představitelů Slovenských železnic v České Třebove. Dojde i oficiálnímu přijetí slovenské delegace u starosty města. Tato informace je i pro českotřebovskou veřejnost. která toto zastaveni vlaků může využit při svých cestách. JV
 
KLUB ČERVENKA z.s. pořádá v únoru 

3. únor 2016  v 16.00 hod. první středa v měsíci
Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna
2. DÍLNA: PRUHY A PROUŽKY   Lektorka:  Iva Janzová
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení). Různě barevně sladěné, ale kontrastní látky, nebo přímo nařezané pruhy délky šíře látky. Je možno přinést i stejně široké zbytkové pruhy ke „zbytkáčové“ technice.
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka, Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Kampaň Vaše Východní Čechy získala speciální cenu

Brno/Pardubice (15. 1. 2015) – Začátkem května zahájila Destinační společnost Východní Čechy (DSVČ) velkou turistickou kampaň Vaše Východní Čechy v osmi krajských městech České republiky. Nyní za ni na veletrhu cestovního ruchu GO&Regiontour v Brně získala speciální cenu v kategorii Nejlepší jednotná kampaň. Ve stejné kategorii bodovalo i Českomoravské pomezí, které skončilo na druhém místě s kampaní Navlékněte si svůj náhrdelník zážitků. 
Speciální cenu ve čtvrtek převzali krajský radní pro cestovní ruch René Živný a ředitelka DSVČ Alena Horáková. „Malé městské světelné billboardy, takzvané city lighty, a roadshow po obchodních domech oslovily zájemce o návštěvu Pardubického kraje v různých koutech České republiky. Lákaly především na hlavní turistické magnety kraje. Kampaň se líbila nejen veřejnosti, ale i odborné porotě,“ oznámil radní René Živný. Kampaň byla rozdělena do dvou částí, letní a zimní, a cílila hlavně na domácí klientelu. Roadshow s kompletní turistickou nabídkou Pardubického kraje putovala po obchodních domech v Brně, Olomouci, Praze, Plzni, Liberci, Jihlavě a Ostravě. „Projekt Vaše východní Čechy byl spolufinancován z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Celkové náklady kampaně byly více než čtyři miliony korun,“ doplnila jeho slova ředitelka DSVČ Alena Horáková.
Vyhlašovatelé z vydavatelského domu C.O.T. media a ze společnosti Veletrhy Brno chtějí soutěží přispět ke zkvalitnění nabídky a úrovně služeb v cestovním ruchu České republiky. Jednatelka C.O.T. media Eva Frindtová vysvětlila, čím kampaň Vaše Východní Čechy zaujala odbornou porotu: „Východní Čechy nepatří mezi nejvyhledávanější turistické cíle u nás, ale tato dobře zvládnutá a hlavně komplexní kampaň s velmi kvalitním grafickým zpracováním má šanci s touto situací zahýbat.“ 
Cenu za první místo si z Brna odvezli zástupci Centrály cestovního ruchu Východní Moravy za kampaň Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země. Ceny vítězům předávali náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Viliam Sivek či prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.
 
Nové investice pomohou letos také v Pardubické nemocnici a v LDN Rybitví

Pardubice (14. 1. 2016) – Rada Pardubického kraje tento týden odstartovala výběrová řízení na další investiční zakázky hrazené z nového programu. Ten je spolufinancován Ministerstvem zdravotnictví a Pardubickým krajem a první ročník obsahuje celkem jedenáct projektů, z nichž bylo nyní zahájeno prvních pět.
„Pro mě je záležitostí vrcholné důležitosti vyřešit neutěšený stav umístění dětské chirurgie v Pardubicích. Ta je jediná pro celý náš kraj a dosud sídlila v nejstarší budově celého nemocničního areálu,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za zdravotnictví. „Projekt za 8,1 milionu korun bez DPH umožní umístění dětské chirurgie do budovy, kde jsou ostatní chirurgické provozy spolu s centrálními operačními sály, ústavní pohotovostní službou, ambulancí i bezbariérovým krytým napojením na rentgenové pracoviště. To ulehčí práci zdravotníkům a výrazně vylepší prostředí také pro dětské pacienty,“ dodal Línek.
Dalšími projekty v Pardubické nemocnici, které dnes dostaly zelenou, je nutné odstranění vlhkosti z budovy vstupního objektu za 4,2 milionu korun bez DPH, rekonstrukce výměníkové stanice za 5,8 milionu a rekonstrukce sociálního zařízení, čistící místnosti a koupelen pacientů v budově interny za 8,6 milionu korun. Uvedené ceny jsou projekční, konečné budou dány výsledkem výběrového řízení.
„Díky tomuto programu jsme se také včas dostali k potřebné rekonstrukci elektroinstalace v Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví za téměř 10 milionů bez DPH,“ připomíná Línek. Tady je zapotřebí vyměnit všechny vnitřní rozvody elektroinstalace a napojit i náhradní zdroj pro případ výpadku hlavního napájení. Na tento dieselagregát budou napojeny zdravotnické prostory a také výtahy pro evakuaci pacientů,“ doplnil náměstek Línek.
 
Novinářská cena 2015 do nového roku vstupuje s oceněním regionální žurnalistiky 

Praha 15. ledna 2016 - Novinářská cena, každoročně udílena Nadací Open Society Fund Praha, se v letošním roce rozroste o ocenění pro regionální žurnalistiku. Ke stávajícím partnerům Novinářské ceny, kterými jsou Google Česká republika a NEWTON Media a.s., se tak připojuje i Konrad-Adenauer-Stiftung. Uzávěrka pro přihlášení ve všech kategoriích Novinářské ceny 2015 je 1. února 2016.
Nová cena je udělována za psanou regionální žurnalistiku publikovanou v tištěných nebo online médiích. Nominované články mají pokrývat témata vyzdvihující a posilující regionální tradice a regionální identitu. Měly by také upozorňovat na regionální problematiku a nabízet její řešení. Autoři nominovaných příspěvků musí patřit pod regionální médium či regionální přílohu.
Kategorie pro regionální žurnalistiku bude mít samostatnou odbornou porotu, která bude hodnotit kvalitu i přínos nominovaných příspěvků. Vítěz obdrží ocenění, které je spojeno s odměnou 20 000Kč.
“Již v minulosti jsme podporovali kvalitní regionální žurnalistiku vyhlašováním vlastní ceny. Od letošního roku jsme se rozhodli spojit síly s Nadací OSF a ocenit regionální novináře už jen v rámci Novinářské ceny,” říká ředitel Werner Böhler. Regionální novinářská cena vyhlašovaná Konrad-Adenauer-Stiftung tak po třinácti vyhlášených ročnících končí a přechází pod Novinářskou cenu.
“Nadace OSF svými projekty podporuje aktivní občany, kteří se podílí na utváření veřejného života. V rámci Novinářské ceny chceme ocenit i regionální novináře, kteří často fungují jako hlídací psi místního dění,” uvedl ředitel Nadace OSF Robert Basch.
Přihlášku a podmínky soutěže najdete na www.novinarskacena.cz. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne na přelomu dubna a května 2016.  Více informací:  Klára Čížková, Nadace Open Society Fund Praha