Českotřebovský deník16/2016 (18.1.)                                     
Příběh Františka Formánka v pořadu České televize "Toulavá kamera"

Zhlédněte reportáž věnovanou akademickému sochaři a vynálezci létacích strojů Františku Formánkovi. V premiéře byla odvysílána 17.01.2016 v pořadu Toulavá kamera na ČT1.  Víc na odkazu zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/216562221500003/, pozice videa v čase 18:35 minut.
 
Oblastní charita 2015 v číslech

Oblastní charita Ústí n.O. poskytla v loňském roce v České Třebové tyto služby:
Sestry Charitní ošetřovatelské služby měly v péči 282 pacientů.
Sestry domácí hospicové péče doprovodily ke konci života 35 pacientů.
Občanskou poradnu v České Třebové využilo loni od května 65 lidí.
Kompenzační zdravotnickou pomůcku si do půjčovny v Ústí n.O. přišlo zapůjčit 101 klientů z České Třebové.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi byly poskytnuty 3 rodinám.
Osobní asistenci využili 2 klienti.
V jednom případě zde byla poskytnuta přímá pomoc z Tříkrálové sbírky 2015.
 
Odchovanci českotřebovského volejbalu ústředními hráči ve sportovních centrech mládeže

Po loňské úspěšné sezoně a ukončení základní školní docházky se rozhodli pro odchod do Sportovních center mládeže naši dva hráči, kteří tvořili zásadní kostru úspěšného týmu. Pro náš oddíl, Sokol a město pomohli vybojoval nejedno nádherné vítězství a umístění (dva mistrovské tituly, vicemistrovský titul, čtyřletou neporazitelnost v regionálních soutěžích), patřili do reprezentace ČR lvíčat.  Radim Šulc a Lukáš Vašina jsou po úspěšných přijímacích zkouškách na sportovní gymnázia nyní ústředními postavami v extraligových týmech mládeže Fatry Zlína a VK Ostrava, které jsou absolutní mládežnickou špičkou v ČR. Nutno podotknout, že v našem kádru je většína hráčů, kteří by se ve sportovních centrech mládeže bez problémů s jejich talentem uplatnili, ale tito hráči studují na víceletých gymnáziích a přechod v tomto věku je složitá věc. V každém případě se našemu oddílu daří jedna z priorit:  vychovat špičkové hráče tohoto sportu. O těchto našich talentech určitě do budoucna uslyšíme. Luboš Vašina
 
38. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL PARDUBICKÉ HUDEBNÍ JARO 2016
nabídne rozmanitou škálu koncertů, operních a baletních představení

Mezinárodní festival Pardubické hudební jaro vstoupí v roce 2016 už do své 38. sezony. Zahajovací koncert je naplánován na čtvrtek 3. března, kdy se v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích představí PKF – Prague Philharmonia pod vedením dirigenta Marka Šedivého se sólistou, předním českým klavíristou, Ivo Kahánkem. Na programu bude slavný Koncert b moll P. I. Čajkovského a Dvořákova Symfonie č. 8 „Anglická“.
Dalším zajímavým bodem rozmanitého programu festivalu bude například v pondělí 21. března ve Východočeském divadle v Pardubicích Prokofjevův balet Romeo a Julie podle Williama Shakespeara v podání Moravského divadla v Olomouci s mezinárodním obsazením baletních sólistů.
V neděli 10. dubna, opět v Sukově síni Domu hudby, zazní program s názvem „To nejlepší z baroka“ s houslistou Pavlem Šporclem, varhaníkem Pavlem Svobodou a souborem  Barocco Sempre Giovane.
Večer slavných árií je na programu ve čtvrtek 28. dubna. V Sukově síni Domu hudby v Pardubicích vystoupí tenorista Štefan Margita se svými hosty za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice.
Pardubické hudební jaro ale není jen o těchto koncertech. Mnohem více o nich naleznete na webových stránkách festivalu www.pardubickehudebnijaro.cz.  
Připomeňme, že v loňském roce 2015 se zahajovací koncert Pardubického hudebního jara konal v České třebové. Byl to koncert na počet 200. výročí narození Jana Pernera.
 
Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí má číslo 116 006

Pracuje nonstop, je bezplatná a poskytuje diskrétně odborné rady. 
Na telefonní linku 116 006 se může obrátit každý, kdo se cítí být obětí trestného činu, a to bez ohledu na to, zda trestný čin byl nebo nebyl oznámen. Volat mohou oběti různých forem násilí včetně násilí domácího. Pomoc na lince je určena i obětem nedbalostních trestných činů, např. dopravních nehod. Linka poskytuje okamžitou pomoc, rady a informace ženám, mužům i dětem. Volat mohou lidé i při pouhém podezření, že jsou obětí některé z forem domácího násilí, ať už fyzického, psychického, ekonomického, či sociálního, stalkingu, nebezpečných výhružek a podobného trestního jednání.
Na linku 116 006 mohou volat pozůstalí po obětech úmyslných i nedbalostních trestných činů, kterým linka zprostředkuje rychlou a nadstandardní pomoc Bílého kruhu bezpečí nebo nejblíže situované kvalitní služby. Linka poskytuje pomoc také svědkům trestných činů, kteří byli událostí traumatizováni, potřebují psychickou podporu a informace o svých právech a ochraně.  
Provozovatel linky Bílý kruh bezpečí věnuje výraznou pozornost prevenci kriminality a na linku mohou zavolat i lidé, kteří se odůvodněně obávají, že se mohou stát obětí trestného činu a svou situaci potřebují konzultovat.
Vznik a provoz této nové služby je realizován díky finanční podpoře Nadace Open Society Fund Praha a programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.
Více informací naleznete na webových stránkách www.linka-pomoci.cz .
Mladé sportovce kraje doprovodil na zimní olympiádu dětí a mládeže Dominátor

Pardubice/Chomutov (18. 1. 2016) – Pestrobarevné výpravy čtrnácti krajů České republiky nastoupily v neděli odpoledne na plochu zimního stadionu v Chomutově, aby společně s dalšími mladými sportovci na tribunách zahájily Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže. Až do čtvrtečního večera budou na Klínovci, Cínovci, v Chomutově, Mostu a Litvínově probíhat soutěže v běžeckém, alpském i akrobatickém lyžování, snowboardingu, biatlonu, krasobruslení, rychlobruslení, ledním hokeji, diskotékovém tanci a šachu. Barvy Pardubického kraje hájí 69 sportovců. Největší naděje jsou vkládány tradičně do našich biatlonistů.
Organizátoři z Ústeckého kraje při zahajovacím ceremoniálu představili hravou formou postupně všechny sportovní disciplíny, v oficiální části pak nechybělo vztyčení olympijské vlajky a sliby sportovců a rozhodčích. Zapálení olympijského ohně se ujal vlajkonoš domácí reprezentace skikrosař Tomáš Kraus se svou dcerou. Atmosféru dětské olympiády ocenil vlajkonoš Pardubického kraje, olympijský vítěz z Nagana 1998, hokejový brankář Dominik Hašek, který při nástupu naší výpravy sklidil snad největší ovace ze všech.
Také jména vlajkonošů ostatních krajů jsou spojena s legendami československého nebo českého sportu či současnými olympijskými nadějemi. Sportovce Zlínského kraje přivedla reprezentantka v alpském lyžování Olga Charvátová – Křížová, která na Zimních olympijských hrách 1984 v Sarajevu vybojovala ve sjezdu bronz, Jihomoravský kraj zastupoval talentovaný dráhový cyklista Jiří Janošek, Středočeši měli ve svém čele želízko v ohni před blížící se letní olympiádou v Riu de Janeiru, kanoistu Martina Fuksu.
První sady medailí budou rozděleny již dnes. „Pardubičtí hokejisté vyzvou ke vzájemnému duelu soupeře ze Zlínského a Karlovarského kraje, své soutěže zahájí také alpští a klasičtí lyžaři, snowboardisté, krasobruslaři i šachisté. Věřím, že nejen dobrá příprava v domácích oddílech, ale také ideální podmínky, a to i sněhové, pomohou našim sportovcům ke kvalitním výkonům či cenným kovům,“ řekl radní Pardubického kraje pro sport a cestovní ruch René Živný, který fandí našim mladým nadějím přímo na místě.
 
O Štafetový pohár I. stupně základních škol je eminentní zájem

Atletická soutěž, která je určena pro žáky prvního stupně základních škol, má za sebou dva roky své existence a počet jejích účastníků stále narůstá. Již od začátku letošního roku se mohou týmy chlapců a dívek přihlašovat do dalšího ročníku.
Ohlédnutí za rokem 2015
Druhý ročník zaznamenal zvýšený zájem základních škol. Celkem se do soutěže zapojily více než čtyři stovky škol o celkovém počtu více než devíti tisíc malých „štafetmanů“. Na finálovém kole v Čáslavi nechyběl žádný z vítězů krajského finále. Pohár pro šampiony putoval na jižní Moravu na Základní školu Slovácká v Břeclavi.
 
Co čeká účastníky v roce 2016
Od 10. ledna se základní školy z celé republiky můžou přihlašovat do již třetího ročníku Štafetového poháru. Za tento krátký čas se již stihlo přihlásit kolem 120 škol. „Loni bylo přihlášených kolem 500 škol, přičemž se soutěží nakonec účastnily čtyři stovky. Letos bychom chtěli počet navýšit a věřím, že se nám to určitě podaří, protože zájem o soutěž je velký. Věříme v rekordní účast,“ řekl koordinátor atletických soutěží Martin Olšan. Školy se mohou postupně přihlašovat až do dubnových termínů prvních okresních soutěží. Počet účastníků je však stanoven limitem prvních 15 škol na okres.
I v roce 2016 bude Štafetový pohár tříkolový, školáci se tak utkají proti soupeřům nejprve v rámci svého regionu a v případě úspěchu pak v kraji či při celostátním finále. Okresní kola budou probíhat do posledního dubnového dne (30. 4.), krajská pak mají uzávěrku 20. května. Krajského finále se zúčastní patnáct nejlepších týmů z okresních kol. Vítězná družstva z krajů se pak 31. května sjedou na republikové finále, které hostí – stejně jako loni – atletický stadion v Čáslavi. Osobně se zúčastní patronka soutěže a mimo jiné majitelka medaile ze štafety na HMS Ludmila Formanová i její věhlasná trenérka a světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová. „Přeji Štafetovému poháru velký počet dětí na základních kolech, nadšené kantory a šikovné organizátory, kteří závod dělají pro děti ještě přitažlivější,“ řekla patronka Formanová.  Pro nejlepší školy jsou připraveny hodnotné ceny od firmy Jipast. Partnery soutěže jsou Česká televize, Český rozhlas a nově také společnost ČEZ.
 
Proč se zúčastnit štafetového poháru
Mladí atleti mají možnost setkání s legendami české atletiky. Jarmila Kratochvílová a Ludmila Formanová patří k největším hvězdám naší atletické historie. Soutěží se o zajímavé a hodnotné ceny jak pro členy úspěšných štafet, tak pro nejlepší školy. Štafetový pohár je též dobrou příležitostí ke zviditelnění školy a zlepšení jejího dobrého jména. O vítězích a nejlepších školních týmech se dočtete na webu www.stafetovypohar.cz i na jiných atletických portálech. Úspěch ve Štafetovém poháru je pak pro mladé atlety velkou motivací do dalšího atletického úsilí.