Českotřebovský deník 17/2016 (19/1)                                    
ZUŠ připravuje koncert k nedožitým devadesátinám Eduarda Vaníčka

Koncert se uskuteční 19. února v Malé scéně od 19 hodin, týden před termínem 90. výročí narození významného českotřebovského houslisty a hudebního pedagoga. Na koncertu vystoupí bývalí žáci Eduarda Vaníčka, také jeho kolegové se kterými během svého dlouhého pedagogického působení na ZUŠ Česká Třebová a dalších školách v okolí spolupracovat. Tak např. bude "oživen" školní orchestr ZUŠ  doby, kdy v něm hráli  žáci Eduarda Vanička. Znovu se sejdou,  společně připraví zajímavý program. Vystoupí také Komorní orchestr Jaroslava Kociana, ve kterém Eduard Vaniček zastával dlouhá léta funkci koncertního mistra.  Jako sólisté vystoupí Eduard Vaníček ml., Tomáš Krejča (housle) Gábina Vraspírová - Vorbová (klavír), Alžběta Poukarová (violoncello), Blanka Poukarová (klavír), Miluše Mimrová (cembalo). Moderátorkou tohoto mimořádného koncertu bude Edita Keprtová - Hrdinová.  Výčet  hostů koncertu jistě není úplný, je třeba se připravit ještě na další překvapení.
 
Česká křesťanská akademie, místní skupina v České Třebové si Vás dovoluje pozvat na besedu
JAK POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÉMU ČLOVĚKU?

Může být duševně nemocný člověk nebezpečný?
Jak s ním máme mluvit?
Kde může najít pomoc?
Co má dělat jeho rodina?
Jak si může najít zaměstnání?
Beseda s pracovnicemi obecně prospěšné společnosti CEDR, s Petrou Masarovičovou a Petrou Krátkou, které poskytují od r. 2010 sociální služby lidem s duševním onemocněním v Ústí nad Orlicí
Beseda se koná ve středu 17. února 2016, od 17.00  v přednáškovém sále Městského muzea (Klácelova 11).
V Ústí slavnostně otevřeli přetlakovou tenisovou halu,
ve Třebové je projekčně připravena stavba větší pevné haly.

V Ústí nad Orlicí byla za účasti představitelů města slavnostně otevřena nová přetlaková tenisová hala zdejšího tenisového klubu. Postavena byla na konci loňského roku na antukových dvorcích ve sportovním areálu, rozměry má 36 x 36 metrů. Členům tenisového klubu, ale i veřejnosti bude sloužit během zimního období, na léto bude opět demontována. Náklady byly vyčísleny na 1,9 milionu korun, 1,5 milionu korun poskytne město formou dotací.
Jak je to v České Třebové? Přetlaková hala na tenisových kurtech v Husově byla zakoupena a postavena před 15 lety, za tu dobu se provozem zaplatila, její provoz není příliš ekonomický, hala je již za svou projektovanou životností. 
Proto v České Třebové již několik let usilujeme o výstavbu pevné haly. Je připraven projektový záměr haly o rozměrech 36,7 x 44,9 metru se třemi tenisovými kurty a zázemím, pevně spojenou spojovacím krčkem se stávající budovou TK v Husově ulici 22. s pomocí dotace MŠMT. Investorem bude Město Česká Třebová. Dříve o stavbu usiloval Tenisový klub sám, avšak nedosáhl by na dotaci v takové výši, která by stavbu umožnila. Proto nyní došlo k převodu práv a povinností k uvažované stavbě na Město Česká Třebová. Umístění haly a její dispozici je možné vidět na obrázcích. Předpokládané investiční náklady jsou stanoveny na 17,9 mil. Kč, dotace by měla činit 70%. Je připraven investiční záměr pro územní rozhodnutí a v brzké době bude podána žádost o dotaci. Nová tenisová hala umožní další rozvoj mládežnického a výkonnostního sportu. Mimo nové haly zůstanou v areálu Za Vodou ještě další 4 nekryté tenisové kurty.
 
  

 
Kontejnery a popelnice na chodníku u českotřebovské radnice už nestraší

Po dostavění budovy Městského muzea v roce 2012 nebylo řádně vyřešeno umístění kontejnerů a popelnic pro odpad z provozu MěÚ. Popelnice byly umístěny v památkové zóně na chodníku jako u jediného domu v centru města. Nyní je již tato skutečnost nově ošetřena, prostředí v městské památkové zóně je nyní upravenější.
 
O uprchlickém centru v Králíkách bude rozhodnuto v březnu

Pardubice (18. 1. 2016) – Definitivní rozhodnutí v případě zřízení uprchlického centra v Králíkách padne v březnu. Shodli se na tom hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a ministr vnitra Milan Chovanec. Cílem jednání bylo především předložení argumentů ze strany kraje týkajících se nevhodnosti výběru lokality Králicka pro zřízení uprchlického centra.
„Pan ministr předložené argumenty vnímal jako závažné a přislíbil, že se jimi bude podrobně zabývat s tím, že definitivní rozhodnutí bude učiněno v březnu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do oblasti proudilo v minulých letech velké množství finančních prostředků do cestovního ruchu, a to nejen z rozpočtu kraje. Nejedná se pouze o zimní aktivity spojené se střediskem na Dolní Moravě, ale také o letní pevnostní turistiku, která láká nejen milovníky vojenské historie, ale také rodiny s dětmi,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Cestovní ruch je bohužel velmi citlivý na jakékoliv negativní informace a změny, a proto se obávám, že by vybudování uprchlického centra mělo neblahý vliv na počet turistů proudících na Králicko, a tím také na zdejší živnostníky a obyvatele obecně,“ sdělil Netolický.
Cestovní ruch není jediným argumentem
Mezi argumenty Pardubického kraje však nepatří pouze rozvoj cestovního ruchu. „V posledních letech jsme investovali nemalé prostředky na zkvalitnění a rozvoj dopravní infrastruktury,“ uvedl hejtman Netolický. Argumentem je také vypořádávání se s nepříznivým demografickým vývojem, který postihl město Králíky po roce 1990 v souvislosti s úpadkem průmyslu. „Zatímco v roce 1990 žilo ve městě přes pět tisíc obyvatel, s koncem roku 2014 to bylo pouze necelých 4 400 lidí s předpokladem dalšího úbytku,“ připomněl obyvatelstva hejtman Netolický. Ten považuje úspěšnou integraci za možnou pouze ve větších městech, kde již obyvatelstvo vnímá příslušníky jiných kultur jako běžnou součást svého života. „Je nutné myslet také na samotné migranty a jejich bezpečnost. Jsem přesvědčený, že jakákoliv trestná činnost by jim byla ihned připisována a nemuseli by se proto v malém městě cítit dobře, což integraci zcela jistě nepomáhá,“ řekl Martin Netolický.
Místo uprchlického centra byty
Pokud se rozhodne, že uprchlické centrum ve městě nevznikne, mohl by areál najít své budoucí využití. „Již nyní řešíme zájem soukromého investora o další využití areálu. Plánuje nejen areál odkoupit, ale také v něm vybudovat nájemní byty pro zaměstnance areálu na Dolní Moravě, ale i širokou veřejnost, což by mohlo přilákat do města nejen mladé rodiny s dětmi,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Investice do nemocnic posílí program za 70 milionů 

Pardubice (19. 1. 2016) – Rada Pardubického kraje schválila přípravu nových investic pro období 2016-2017 pro Nemocnice Pardubického kraje, které budou spolufinancovány z programu Ministerstva zdravotnictví a z rozpočtu Pardubického kraje. Jejich celková hodnota je 71,5 milionů korun.
„Tento program posílí investiční možnosti našich nemocnic a pomůže vylepšit jejich prostředí. Konkrétně se jedná v Pardubické nemocnici o stavební úpravy, které umožní instalaci magnetické rezonance v nejvyšší tříteslové kvalitě. Svitavská nemocnice se zase dočká přemístění lékárny do přízemí polikliniky a odstranění havarijního stavu instalací v objektu rehabilitačního oddělení,“ uvádí některé příklady 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
V Chrudimské nemocnici se z tohoto programu vymění dva lůžkové výtahy, v Litomyšli se budou upravovat vnitřní prostory interny a ambulancí a monoblok dostane novou střešní krytinu. V Orlickoústecké nemocnici byly schváleny úpravy v pavilonu interních oborů a také výměna čtyř výtahů.
 
Na zimní olympiádě dětí a mládeže má kraj první stříbro

Pardubice/Klínovec (19. 1. 2016) - První sady medailí byly v pondělí rozděleny mezi účastníky Her VII. zimní olympiády dětí a mládeže, která se letos koná v Ústeckém kraji. Na Klínovci za ideálních sněhových podmínek a při mrazu mínus jedenáct stupňů soutěžili alpští lyžaři a snowboardisté. Na první medaili za Pardubický kraj, stříbrnou v obřím slalomu, dosáhl mladší žák David Kubeš.
Za poslední tři zimní olympiády dětí a mládeže je to vůbec nejúspěšnější vstup do soutěží výpravy Pardubického kraje. Dobrý výkon se ostatně od svěřence trenéra Ski clubu Špindl Martina Bláhy očekával. Dobře jeli i další závodníci kraje, Adéla Faltusová obsadila v obřím slalomu čtvrté místo, dvě šestá místa patří Kristýně Šustrové a Anetě Fleischarové, Martin Jasanský skončil osmý, Jiří Brynda třináctý. Z desátého místa vypadl Josef Brynda, který nedojel druhé kolo, stejně tak závod nedokončila Kateřina Hrušková. Dnes závodníky čeká vyřazovací závod. Jedou jej na slalomových lyžích, avšak v brankových terčích shodných s obřím slalomem s tím rozdílem, že jsou branky od sebe vzdáleny patnáct metrů.
Mezi snowboardisty překvapila pátým místem Linda Látalová, které po kvalifikaci patřila dokonce čtvrtá pozice. Ve čtvrtek čeká naše reprezentanty snowboardcross, v kterém si hodně věří. Výsledky však může ovlivnit kvalita trati.
Běžci na lyžích měli na Cínovci na programu her individuální závod volnou technikou. Nejlépe z našich reprezentantů se vedlo starší žákyni Nikitě Kubíčkové. Biatlonistka zaostala za medailí o pouhých dvanáct vteřin. Tereza Grosmanová ve stejné kategorii skončila desátá, osmým místem překvapil mladší žák Jan Gregor. Po umístění mezi desítkou nejlepších sahala Nikola Marková, kterou zbrzdil nešťastný pád ve sjezdu a ztráta cenných dvaceti vteřin. Za očekáváním skončili starší žáci. Dnes běžci absolvují závod klasickou technikou, která je jejich silnější zbraní.
Biatlonisté si na vstup do soutěží musí počkat, a to kvůli nezpůsobilým podmínkám na sportovišti.
Do bojů o medaile zasáhli také hokejisté. Z utkání se Zlínským krajem si odnesli porážku 2:6 (0:2, 0:2, 2:2). Bohužel nestačili ani na soupeře z Karlovarského kraje, kterému podlehli 2:3 (1:1, 0:2, 1:0).
Zimní stadion v Mostu byl dějištěm prvních soutěžních jízd krasobruslařů. Po krátkém programu má k medaili nejlépe našlápnuto starší žákyně Nikola Rychtaříková, která figuruje zatím na druhém místě. Svěřenkyně trenérky Olgy Holubíkové je lídrem národního žebříčku žákyň a první rok členkou střediska mládeže. V dnešních volných jízdách zaútočí na jeden z cenných kovů. Svěřenec trenérky Barbory Úlehlové Adam Špatenka je po prvním soutěžním dnu průběžně čtvrtý, Karolína Ryšavá je desátá.  
Prvními dvěma koly vstoupili do zimních her vyznavači královské hry - šachu.​​​ V prvním kole uhráli tři body ze čtyř množných. Proti papírovým předpokladům překvapili Jan Tulis a Michal Jareš, kteří dokázali porazit výše nasazené hráče. Bohužel se nedařilo Lucii Ambrožové, která prohrála, když udělala chybu v koncovce partie. Ondřej Švanda, první nasazený v kategorii mladších žáků, potvrdil úlohu lídra a stejně výborně se mu vedlo i v druhém kole. V něm již Lucie Ambrožová ve svém oblíbeném šachovém zahájení rychle zvítězila. Jan Tulis hrál v kategorii nejstarších hochů na druhém stole jako desátý nasazený a za remízu si připsal 1,5 bodu. Michal Jareš jako nasazený vyhrál ve druhém kole bez větších obtížích nad soupeřem ze Zlínského kraje. Druhé kolo přineslo našim šachistům 3,5 bodu ze čtyř možných. Celkově tak Pardubickému kraji po druhém kole patří 6,5 bodu. 
 
Neziskovkám s fundraisingem pomáhá kurz Pardubického kraje

Pardubice (19. 1. 2016) – Jak oslovit firmu s žádostí o podporu? Na tuto a další otázky dává zástupcům neziskových organizací v Pardubickém kraji odpověď kurz Fundraising – komunikační dovednosti a vyjednávání. Pod záštitou radního pro sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly jej v prosinci a lednu uspořádal Pardubický kraj celkem čtyřikrát. V úterý 26. ledna na něj naváže doplňující workshop zaměřený výhradně na praktické dovednosti.
„Mimořádný zájem o tento kurz nás potěšil a místo plánovaného jednoho termínu jsme nakonec uspořádali čtyři kurzy pro více než 50 lidí. Navázání spolupráce neziskového sektoru s podnikatelskou sférou považuji za zásadní – jednak proto, že financí ve veřejné sféře je omezené množství, jednak spolupráce všech tří sfér přináší příznivý rozvoj společnosti,“ prohlásil krajský radní Pavel Šotola, který se pozdravil s účastníky úterního kurzu, který se konal v sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu.
„Pardubický kraj současně vypsal grant na podporu fundraisungu a účastníci kurzu mohou až do 27. ledna podávat žádosti o podporu,“ dodal Pavel Šotola.  Tím, že kraj v oblasti získávání finančních prostředků nabízí bezplatné a kvalitní vzdělávání, pomáhá neziskovým organizacím k větší finanční stabilitě i k rozvoji činností, které neziskové organizace v kraji nabízejí.
Obsah kurzu je orientován na komunikační dovednosti, vyjednávání a prezentace. Účastníci si zkouší modelové situace, seznamuji se s nástroji pro úspěšné jednání. Díky podpoře Pardubického kraje se ho zástupci neziskovek účastní zdarma.  Další neziskové organizace se mohou v případě zájmu o kurz fundraisingu obrátit na metodika nestátních neziskových organizací Romana Peška, který je lektorem kurzu, na e-mailovou adresu roman.pesek@pardubickykraj.cz nebo na telefonní číslo 466 026 492.