Českotřebovský deník 18/2016 (20/1.)                                   
KAMARÁDI JEZDÍ STANDOVI POSVÍTIT

Čas letí jako zběsilý, ale vzpomínky zůstávají stále živé. V pátek 15. ledna již to byly čtyři měsíce co desítkám pedagogů, muzikantů, atletů, hlavně však cyklistů odešel v nedožitých dvaasedmdesáti letech vzácný kamarád Stanislav Uma. Cestou ze Žampachu do Písečné, nedaleko místa, kde po zdravotní komplikaci havaroval na svém oblíbeném kole a těžce se zranil, stojí vlevo kříž. Ten je velice často obsypán květinami a plápolajícími svíčkami. Kamarádi sem Standovi jezdí posvítit. Kříž byl němým svědkem statečného boje leteckých záchranářů o Standův život. Třítýdenní nerovný boj bohužel ve Fakultní nemocnici Hradec Králové prohrál. Se svými kamarády však Standa bude jezdit stále, alespoň ve vzpomínkách. Milan Richter  Foto: M. Richter

DVAADEVADESÁTILETÝ JIRKA FIŠAR NA ANDRLÁKU NECHYBĚL

I sedmnáctý Novoroční výstup na Andrlův chlum se pořadatelům z Klubu českých turistů Ústí nad Orlicí vydařil. Jejich chata Hvězda praskala od devíti do devatenácti hodin ve švech. Sehraný kolektiv bratrů Grimů však nápor zvládl.  I když byl Andrlák pocukrovaný prvním sněhem, pro běžkaře to bylo málo. O to víc však přijíždělo cyklistů, mototuristů i jezdců na koních. Pěší turisté hrají každoročně prim. Nejpočetnější cyklistický peloton přijíždí vždy z Chocně, tým Josefa Voleského se kopců ani sněhu nebojí. Z Újezdu u Chocně byl i nejmladší účastník šestitýdenní Matěj Kadrmas. To nejstaršímu Jiřímu Fišarovi z České Třebové – Parníku bylo dvaadevadesát vloni na podzim. Kolegů ze svého železničářového města měl na chatě opravdu mnoho. On je každoročně pro svoji veselou povahu hvězdou celého osazenstva Hvězdy. Již třináctým rokem přispívají pořadatelé tělesně postiženým spoluobčanům. Na Novoročním čtyřlístku, zatím vybrali 45 321 Kč. Za sedmnáct let se akce zúčastnilo 17 406 milovníků zimní přírody
Milan Richter   Foto: Jiří Fišar Na Hvězdě -  M. Richter

Pět přednášek za námi, pět před námi

Ústí n. O. – V pořadí třetí cyklus přednášek z dějin umění, který v prostorách Malé scény nabízejí zájemcům pedagožky orlickoústecké „umprumky“ Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová, má za sebou první pětici z plánovaných deseti pořadů. Divácký zájem o „kunsthistorické výpravy“ ani v zimních měsících neopadá.
Cézanne a pointilističtí malíři
Umění 19. století se tentokrát přednášelo stylově 19. ledna a na programu byla jedna z největších francouzských osobností: Paul Cézanne. V podání Jitky Kuběnkové se návštěvníci dověděli celou řadu zajímavostí z profesního i osobního umělcova života. Devadesátiminutový pořad byl zaměřen také na malíře spjaté s pointilismem. „V přednášce tak nechyběl například Georges Seurat,“ zmínila jednoho z nich Jitka Kuběnková.
Program přednáškového cyklu To nejlepší z umění 19. století nabídne následující témata:
únor: Henri de Toulouse-Lautrec a Édouard Manet
březen: Vincent van Gogh a Paul Gauguin
duben: Symbolismus a naivní malíři
květen: Gustav Klimt a Egon Schiele
červen: Antonio Gaudí a další secesní architekti
 
Druhý den olympiády: Sedm medailí pro Pardubický kraj

Pardubice/Cínovec (20. 1. 2016) - Několik cenných kovů se během druhého soutěžního dne Zimní olympiády dětí a mládeže v Ústeckém kraji přisypalo do koše výpravy Pardubického kraje. Nejúspěšnější byli podle očekávání naši biatlonisté, kteří na Cínovci vyběhali a vystříleli hned čtyři medaile.
Naše biatlonové naděje se statečně potýkaly s obtížnou tratí, složitým výběrem vosku i silným mrazem. Hned dva nejvyšší stupně obsadili mladší žáci Matěj Teo Költö a Jan Semirád, bronzové medaile přidali starší žák Luděk Abrahám a mladší žákyně Svatava Mikysková.
Překvapením na svazích Klínovce bylo třetí místo starší žákyně Anety Fleischerové ve vyřazovacím závodě. Zatímco se předchozí den medaile v obřím slalomu od Davida Kubeše očekávala, byl Anetin bronz milým překvapením.
V běžecké stopě se blýskla šestým místem talentovaná Nikita Kubíčková, která šlapala na paty závodnicím z horských středisek především Libereckého kraje.
Dvě bronzové medaile přidali po volném programu naši krasobruslaři. Mladší žák Adam Špatenka a starší žákyně Nikola Rychtaříková. První vítězství mají za sebou také naši hokejisté, kteří těsným rozdílem 1:0 porazili tým Jihomoravského kraje. Bohužel v dalším utkání podlehli soupeři ze severní Moravy 1:6.
Dnes pokračují Hry VII. Zimní olympiády dětí a mládeže České republiky dalšími soutěžemi. Průběžné výsledky lze najít na webových stránkách odm.olympic.cz