Českotřebovský deník 20/2016 (22./1.)                                   
Slovenská reprezentace juniorek se utká s juniory FbK Orlicka-Třebovska

OT přivítá ve své domovské hale v Rokytnici v Orlických horách Slovenskou reprezentaci juniorek.
První únorový víkend zavítají slovenské reprezentantky na soustředění do Čech. Akce se koná v naší domovské hale v Rokytnici v Orlických horách a tým pod vedením Jaroslava Markse odehraje dva přátelské zápasy. Jedním ze soupeřů Slovenek bude i tým juniorů OT. 
Proč zrovna OT? Hlavní trenér Slovenek pan Marks oslovil našeho šéftrenéra klubu Jiřího Typla ke spolupráci již v květnu loňského roku. Jirka se zúčastnil s týmem žen i prosincového mistrovství světa ve Finském Tampere a začátkem května odletí s týmem juniorek na mistrovství světa do Kanadského Belleville. Přátelský zápas se odehraje v pátek 5.2.2016 v 20:00 ve sportovní hale v Rokytnici v Orlických horách.
Foto: Soustředění ve Slovenském Trenčíně, leden 2016


Zamyšlení na únor

Láska se nevychloubá a není domýšlivá
Milí čtenáři Českotřebovského zpravodaje. Ani jsme se pořádně nerozkoukali a nový rok už není zas až tak nový. Pomalu mizí různá novoroční předsevzetí a mnohdy se život vrací do stejných loňských kolejí. Přesto by bylo vynikající, kdyby některé hodnoty našeho života najely na koleje nové. O kterých hodnotách mluvím? O těch nejcennějších. Jsou jimi naše vzaty a to od těch nejbližších v rodinách až po ty sousedské, které prožíváme třeba přes plot nebo na ulici. Staré koleje našich vztahů se dají chápat jako vztahy založené na slovíčku „já“. To nejdůležitější se točí kolem nás. Myslíme hlavně na své štěstí, na svůj prospěch, na svůj úspěch, na svou budoucnost, na svou pověst či své vlastní postavení. Možná jsme se už mnohokrát přesvědčili, že tento způsob života je v konečném důsledku hodně smutný, bolavý zraňující a prázdný. Máme šanci najet na koleje nové. Jedná se o změnu pohledu. Víc než na své dívej se na potřeby těch druhých, víc než na své štěstí usilujme o štěstí těch druhých, víc ne na svůj úspěch podporujme úspěchy druhých a víc než sebe začněme milovat druhé. Je to návod na šťastný život, protože jedna moudrá kniha Bible zmiňuje pravěkou pravdu a to, že skutečná láska se nevychloubá a není domýšlivá.   Samuel Vaněk
 
Skiareál Peklák hlásí: 

Zima nám zařídila super lyžařské podmínky, přes týden jsme vyrobili zásoby technického sněhu na horší časy.
Přinášíme Vám několik aktualit:
Zprovoznili jsme první tři překážky ve snowparku.
24.1.2016 Vás zveme v čase 9-16 hodin na testování lyží Elan.
26.1.2016 od 16:30 dětské závody na sjezdovce Zahrádky.
Těšíme se na Vás na Pekláku.
 
Návštěvnický rekord v Králické pevnostní oblasti

Pardubice (22. 1. 2016) – Přes 70 tisíc návštěvníků zavítalo v minulém roce do muzeí a pevností v okolí města Králíky. Největší podíl na rekordní návštěvnosti mělo Vojenské muzeum Králíky, které navštívilo téměř 30 tisíc lidí. Pevnostní turistika tak ve východním cípu Pardubického kraje láká každým rokem více turistů a milovníků vojenské historie, kteří se i v letošním roce mohou těšit na řadu novinek.
„Pevnostní a military turistika má v Pardubickém kraji díky rozsáhlým pozůstatkům prvorepublikového pevnostního systému velký potenciál. Proto se snažíme v maximální možné míře aktivity provozovatelů podporovat a přilákat tak na Králicko další návštěvníky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V uplynulém roce jsme například poprvé zahájili pravidelné jízdy historických vlaků z Letohradu do Hanušovic, v čemž budeme s drobnými změnami pokračovat i letos. Dlouhodobě také podporujeme vojensko-historickou akci Cihelna, která se každoročně těší zájmu tisíců diváků,“ sdělil hejtman Netolický.
Počty návštěvníků mohly být daleko vyšší, avšak zasáhla vyšší moc. „Bohužel zájem turistů ovlivnila extrémní vedra a také rozsáhlé polomy, které celou oblast zasáhly a způsobily plošný zákaz vstupu do lesa,“ uvedl Martin Ráboň z Králické pevnostní oblasti.
Boudu čeká elektrifikace
Nedílnou součástí pevnostní oblasti je také tvrz Bouda, kterou letošním roce čeká významná změna v podobě elektrifikace objektu. V současnosti elektřinu dodávají dva dieselové generátory, jejichž provoz je drahý. „Tvrz je nejvýznamnější vojensko-technickou památkou našeho kraje. Není však napojena na elektrickou rozvodnou síť, což je pro zajištění vlastního provozu omezující,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že dokončení prací je očekáváno do konce května letošního roku.
Vojenské muzeum Králíky vystaví MiG-21
Již v říjnu dorazil do Králík stíhací letoun MiG-21MF vyrobený v letech 1971/72 v Sovětském svazu. Stroj sloužil leteckých útvarů v Pardubicích, Líních, Žatci a Čáslavi. „V současné době je stroj rekonstruován a bude vystaven jako jedna z dominant expozice v hale muzea,“ uvedl ředitel muzea Marek Bartoš