Českotřebovský deník 23/2016 (26/1)                                    

Bourá se komín bývalé kotelny učiliště na Skalce

  •  
    Demolice se bude týkat i budovy kotelny, zůstane pouze její část, transformovna. O tom, jakj se naopak tento objekt stavěl, píše nyní článek stavbyvedoucí Oldřich Gregar.  Uvedeme v blízkém termínu.
     
    Tříkrálová sbírka 2016 skončila

    Tříkrálová sbírka i letos potvrdila, že Charita ČR je pro veřejnost důvěryhodnou organizací.  Občané devadesáti obcí a měst v okrese Ústí nad Orlicí přispěli do 524 pokladniček částkou 2.439.598,- Kč.
    Organizovat tak rozsáhlou akci je možné jen díky nezištné službě stovek lidí, zejména našich asistentů v jednotlivých obcích. To oni se každoročně s nenápadnou samozřejmostí zapojují do náboru koledníků, jednání s institucemi či pořádání doprovodných programů. V řadě míst mají zásadní podíl na průběhu sbírky farnosti, často pomáhají skauti, hasiči nebo školy. Nezbytností je spolupráce s obecními úřady. Je potěšitelné, že Tříkrálová sbírka potvrzuje funkční občanské soužití v našich obcích, farnostech i rodinách, v nichž je přirozené úsilí o dobré dílo a práce pro druhé.
    Každému, kdo se jakkoliv podílel na dobrém průběhu Tříkrálové sbírky 2016 vyjadřuje Oblastní charita Ústí nad Orlicí upřímné poděkování.
    Více než 1500 koledníků přineslo lidem na Orlickoústecku přání štěstí, zdraví a pokoje do nového roku. Za to dostali „tři králové“ nejen pamlsky, ale i dar pro Charitu.  Tato sbírka má pro Charitu velký význam, protože díky ní se daří podporovat některé služby, a pomáhat tak lidem v nouzi. Z částky vykoledované v našem okrese je 65 % určeno přímo Oblastní charitě Ústí n.O. Ta obnos použije na činnost služeb v regionu, např. domácí hospicové péče nebo pečovatelské služby.
    Podrobné informace o výsledcích sbírky a použití prostředků z Tříkrálové sbírky najdete včetně fotografií na našem webu www.uo.charita.cz. Iva Marková, Oblastní charita Ústí nad Orlicí
     
    Nedostatek přísedících může zpomalit řízení. Kraj chce pomoci

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s předsedou krajského soudu v Hradci Králové Janem Čiperou a místopředsedou pověřeným řízením pardubické pobočky Janem Ducháčkem. Tématem setkání byl především možný nedostatek přísedících na pardubické pobočce v souvislosti se změnou legislativy, ale také záměry na vybudování plnohodnotného krajského soudu v Pardubicích.
    „V souvislosti s novou legislativou, která předpokládá přesun rozhodování v trestních věcech v první instanci na pardubickou pobočku krajského soudu v Hradci Králové, hrozí vzhledem k nízkému počtu přísedících průtahy v některých řízeních,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Důvodem nezájmu je především nízké platové ohodnocení, nutnost dojíždění z odlehlejších částí kraje, ale také povaha projednávaných případů, které často zahrnují násilnou trestnou činnost či hospodářskou kriminalitu,“ sdělil hejtman Netolický.
    Ten zároveň přislíbil pomoc ze strany kraje. „Budeme kontaktovat členy krajského zastupitelstva, ale také starosty obcí, aby nám pomohli vytipovat případné vhodné adepty, kteří by o službu justici měli zájem,“ sdělil hejtman, který má v plánu kontaktovat také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a členy Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny v čele s Jeronýmem Tejcem. „Uvědomujeme si, že se jedná o systémový problém, se kterým se mohou brzy potýkat také ostatní soudy,“ dodal hejtman Netolický.
    Samostatný krajský soud je stále ve hře
    Druhým tématem byla dlouhodobá myšlenka na povýšení pardubické pobočky do postavení samostatného krajského soudu. V současné době je v parlamentu projednáván návrh na zřízení samostatného libereckého krajského soudu, který momentálně funguje jako pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, přičemž záležitosti okresu Semily řeší Krajský soud v Hradci Králové. Zřízením samostatného krajského soudu v Pardubicích se v rámci své parlamentní práce zabývá také poslanec Jan Chvojka zvolený za Pardubický kraj. „Znovu se nabízí otázka systému. Pakliže zvažujeme vytvoření samostatného soudu pro jeden kraj, proč tedy obdobně nepostupovat i v dalších krajích, které svůj samostatný soud nemají. Jsem však přesvědčený, že zřízení či nezřízení samostatného soudu nijak neovlivní kvalitu justičního procesu, pouze se soud přiblíží občanům,“ uzavřel téma hejtman Martin Netolický.