Českotřebovský deník 26/2016 (29/12)                                  
MUDr. Jiří Holubář konči praxi praktického zubního lékaře v České Třebové

Praxe bude ukončena k 31. březnu 2016. K tomuto datu je možné v ordinaci podat žádost o předání zdravotnické dokumentace zvolenému praktickému zubnímu lékaři. Po tomto datu bude dokumentace předána na odbor zdravotnictví Pardubického kraje.
 
Volné městské sociální byty

Informaci dvou volných sociálních bytech na Semanínské ulici v čp.2084  (byt 1+2) a v čp. 2089 (byt 1 + 0) najdete na webové stránce města ZDE. Termín podání žádostí byl stanoven na 29. únor 2016.
 
Českotřebovský zpravodaj únor 2015  bude v pátek 29/1 distribuován do prodeje a do schránek předplatitelů.
 
Návrh rozpočtu města na rok 2016
 
České dráhy zajistily pro rychlíky Brno - Česká Třebová - Praha nové soupravy Interpartner

České dráhy (ČD) začaly od 27/1 nasazovat na rychlíky mezi Brnem a Prahou přes Českou Třebovou  nový vlak InterPanter. Do července nahradí stávající soupravy, na nichž ještě jezdí staré a hlučné vozy s koženkovými sedačkami. Ty potom skončí ve šrotu. Souprava ze starých vozů už zůstane pouze na jednom doplňkovém páru rychlíků.  Tyto vlaky jezdí také na  trati  Brno - Břeclav - Olomouc. Spoje z Brna do Prahy jsou v jízdním řádu provázané i s trasou Brno - Olomouc - Šumperk, objeví se InterPanter na některých spojích i na této trase. Celkem ČD nakoupí 14 jednotek za 2,6 miliardy korun.  "InterPanter je první nízkopodlažní rychlíkovou soupravu Českých drah. Díky tomu do ní snadno nastoupí maminky s kočárky, lidé na invalidním vozíku, senioři nebo cyklisté. Vlak je také vybavený klimatizaci a soupravy budou mít wifi připojení k internetu. Ještě řešíme automaty na občerstvení," uvedl člen představenstva ČD Michal Štěpán. Ve vlacích jsou také místa pro kola, pro kočárky a oddíl pro matky s dětmi, které si tam mohou hrát. Vlak InterPanter vychází z koncepce regionálního vlaku RegioPanter, který už několik let jezdí na regionálních spojích v několika krajích.

 

Ve dnech 1. a 2. února navštíví Pardubický kraj ministryně školství Kateřina Valachová.

Pondělí 1. února
Setkání s hejtmanem Martinem Netolickým
Jednání se zástupci samosprávy a odboru školství Pardubického kraje, poslanci a senátory za Pk – sál Rady Pardubického kraje
Návštěva Gymnázia Mozartova Pardubice
Prohlídka školy, jednání s ředitelem, beseda s pedagogy
Beseda studenty + tiskový brífink na závěr besedy
Debata se zástupci vzdělávacích zařízení Pardubického a Královéhradeckého kraje    Klub ABC
14:45  Návštěva Univerzity Pardubice
  
Úterý 2. února   
9:00 Zahájení odborné prezentace středních technických škol Pardubického kraje TECHNOhrátky na Integrované střední technické škole ve Vysokém Mýtě.
11.00  Návštěva Vyšší odborné školy stavební a střední školy stavební Vysoké Mýto
 
LINGVIA GROUP z.s. má nový profl na facebooku.

Najdete jej na https://www.facebook.com/lingviagroup/
Doufám, že tento "počin" přispěje k další propagaci aktivit tohoto spolku...
Kraj posiluje investiční činnost o téměř 300 milionů korun

Rada Pardubického kraje ve středu schválila přerozdělení první části financí, které kraj získal zvýšeným výběrem sdílených daní v roce 2015, ale také finance, které byly v návrhu rozpočtu umístěny do krajské rezervy. Z celkových 386 milionů korun bylo na investiční, ale i neinvestiční činnost přerozděleno více jak 288 milionů. Zbývající finance zůstávají v rezervě kraje.
„Stejně jako v předchozích letech můžeme díky konzervativnímu nastavení rozpočtu využít zvýšené inkaso sdílených daní na investiční činnost kraje a vrátit tak finance zpět do území,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Téměř 120 milionů korun získá odbor dopravy na krytí nutných rekonstrukcí a odstranění havarijních stavů mostů, ale také na zajištění financování výstavby terminálu letiště Pardubice v hodnotě 30 milionů korun, sdělil hejtman Martin Netolický.
Více než 72 milionů korun putuje na zajištění nezbytných rekonstrukcí a pořízení nutného vybavení škol a školských zařízení. Oblast zdravotnictví získá 57 milionů korun na rekonstrukce objektů a na zajištění spolufinancování investic hrazených z dotace Ministerstva zdravotnictví. Necelých 13 milionů korun putuje na investiční dotace v oblasti sportu a cestovního ruchu. Kraj uvolní finance také na oblast sociální. „Domov u fontány v Přelouči získá 12 milionů korun na modernizaci třetího a čtvrtého podlaží křídla A hlavní budovy,“ uvedl hejtman Netolický. Necelých šest milionů korun bude přiděleno oblasti kultury a památkové péče.
V krajské rezervě nadále zůstává 98 milionů korun. „Tyto finance budou tvořit rezervu pro případný výpadek sdílených daní roku 2016 z důvodu dosud neschválených právních norem, které Ministerstvo financí v odhadu daňových příjmů roku 2016 uvažovalo a které mají přinést zlepšený výběr daní roku 2016,“ dodal hejtman Martin Netolický. V druhém pololetí budou zůstatky obou rezerv opět posouzeny a rozděleny do rozpočtu kapitol na krytí dosud neuznaných požadavků.
 
800 tisíc pro dobrovolné hasiče na činnost a požární sport

Na jednání Rady Pardubického kraje byl schválen návrh na poskytnutí finančního příspěvku krajskému Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na činnost, ale také na nákup překážek, včetně dalších technických prostředků určených pro požární sport. Celková výše individuální dotace činí 800 tisíc korun.
„Činnost dobrovolných hasičů je nezastupitelná. Podílí se na rozvoji požární ochrany, ale i na přímé ochraně obyvatelstva. Hasiči jsou v malých obcích základem společenského života, ale jsou často i jediní, na koho se může starosta obce obrátit o pomoc například při úklidu obce nebo zajištění různých kulturních a společenských akcí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jejich činnost navíc umožňuje dětem pravidelné sportovní vyžití a zapojení do kolektivu. Proto činnost sdružení podporujeme pravidelně od roku 2002,“ dodal hejtman Netolický s tím, finanční podporu jednotkám dobrovolných hasičů obcí na rok 2016 budou radní projednávat v březnu po vyhodnocení obdržených žádostí přijímaných do konce roku 2015.
Sdružení dobrovolných hasičů, s více jak 23 tisíci členy největší organizace na území kraje, se stará zejména o prevenci a proškolování dětí, mládeže, ale i dospělých. Podílí se na rozvoji požární ochrany nejen ve vztahu k jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí a měst Pardubického kraje, ale i při ochraně obyvatelstva.
 
Jiří Etrych obsadil druhé místo v národním finále Chemické olympiády

Slavnostním vyhlášením nejúspěšnějších účastníků bylo dnes v Rytířských sálech na pardubickém zámku zakončeno národní finále Chemické olympiády. Už 52. ročník soutěže, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s ústřední komisí Chemické olympiády, letos hostila Univerzita Pardubice. Zástupce Pardubického kraje, student Gymnázia Dašická Jiří Etrych, vybojoval v celostátní konkurenci druhé místo.
„Čekal jsem, že to bude horší, takže mě konečné druhé místo velmi potěšilo. Olympiáda je pro mě velice důležitá, díky ní jsem se dostal i na mezinárodní akce a poznal hodně lidí,“ řekl krátce po vyhlášení Jiří Etrych, student posledního ročníku pardubického Gymnázia Dašická. Nad jeho síly byl jen Josef Tomeček, student Gymnázia Jana Pivečky ve Slavičíně. „Nebyl jsem spokojený se svou praktickou částí. Rozhodoval jsem se asi hodinu a půl mezi dvěma způsoby výpočtu, načež jsem si vybral ten špatný. To mě připravilo o několik bodů, ale nedá se nic dělat,“ dodal Etrych, který vloni vyhrál mezinárodní chemickou olympiádu v Ázerbajdžánu.
Mezi úspěšnými soutěžícími v kategorii A, ve které celkově soupeřilo 43 mladých chemiků, byly i další dva studenti škol v Pardubickém kraji. Na 12. místě se umístil Jonáš Prokop, který studuje Gymnázium Dašická, a 20. příčku obsadila Hana Petržílková, studentka Gymnázia v Ústí nad Orlicí. Ceny soutěžícím předal také děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Kalenda.