Českotřebovský deník 27/2016 (29/1)                                    
Dobrý den ze svahu na Pekláku.

Máme dostatek kvalitního sněhu pro parádní lyžovačku. Přes noc nám svahy pěkně přimrzají.
Tak na nic nečekejte a šusem na Peklák, je tu he- ski.
Těšíme se na Vás.
 

Mimořádné přebírání daňových přiznání k daním z příjmů fyzických osob - v budově Městského úřadu Česká Třebová, Staré náměstí 78, v I. poschodí

       
BŘEZEN 2016
datum den od - do od - do
14.03.2016 pondělí 8:00 - 11:00 12:00 - 16:00
16.03.2016 středa 8:00 - 11:00 12:00 - 16:00
21.03.2016 pondělí 8:00 - 11:00 12:00 - 16:00
23.03.2016 středa 8:00 - 11:00 12:00 - 16:00
 
Hejtman a starostka Králík budou jednat s ministrem vnitra

Pardubice (29. 1. 2016) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se v úterý společně se starostkou města Králíky Janou Ponocnou sejde v Praze s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Tématem jednáni bude záměr státu zřídit v bývalém diagnostickém ústavu uprchlické centrum, ale také případné další využití areálu.
"Navazujeme na společné setkáni z poloviny ledna, kde jsem panu ministrovi předložil argumenty o nevhodnosti výběru lokality. Považuji za důležité přizvat na jednání také paní starostku, aby mohla informace přenést lidem ve městě a nedocházelo tak k umělému vyvolávání strachu ze strany různých zájmových skupin a politiků, kteří v Králíkách vidí možnost k návratu na politickou scénu," uvedl hejtman Martin Netolický. "Chceme také podrobněji představit návrh investora na další využití areálu pro nájemní bydlení a ubytování zaměstnanců areálu na Dolní Moravě," řekl hejtman Martin Netolický.
Ten dlouhodobě upozorňuje představitele státu na nevhodné umístění uprchlického centra v turisticky významné lokalitě, do které soukromí investoři a kraj investovali v posledních letech velké množství finančních prostředků. "Turistický ruch je velmi citlivý a jsem přesvědčen, že řadu lidí by představa dovolené v blízkosti uprchlického centra odradila," sdělil Netolický. Ten upozorňuje také na nenaplněnost stávajících kapacit a bezpečí samotných migrantů. "V malém městě jsou lidé jiné kultury a vzhledu nápadnější a zranitelnější než ve větších, často multikulturních městech, kde integrace bude daleko snadnější," dodal hejtman Netolický.
 
Moderní rehabilitační bazén v Brandýse bude hotov do konce roku

Brandýs nad Orlicí (29. 1. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil dnes dopoledne Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí. S ředitelkou ústavu Michaelou Tomanovou řešil mimo jiné problematiku nedostatku lékařů a fyzioterapeutů, ale také výstavbu nového rehabilitačního bazénu.
„Během návštěvy prezidenta Zemana v lednu 2015 jsme slíbili vybudování nového bazénu, jelikož ten stávající nevyhovuje současným normám, ale i kapacitě ústavu, která je 220 lůžek. Koncem tohoto roku by měla být celá stavba za více než 26 milionů korun dokončená," uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že původní předpokládané náklady byly kolem 35 milionů korun. „Díky dobrému hospodaření můžeme celou výstavbu, na kterou bude navazovat úprava stávajícího bazénu, financovat z vlastních zdrojů bez využití dotací," sdělil hejtman. Ten si detailně prohlédl plány a vizualizaci budovaného bazénu, který výrazně zlepší poskytované služby v druhém největším ústavu, který kraj zřizuje.
Stavba nového bazénu je navržena jako jednopodlažní objekt, připojený k přístavbě traktu budovy a částečně zapuštěný do terénu se zelenou střechou, propojující areál ústavu s parkem. Objekt bude zahrnovat bazénovou halu s rehabilitačním bazénem 8,1 krát 9,1 metru, příslušenství (toalety, šatny, sprchy) a technické zázemí (úprava bazénové vody, vzduchotechnika). V bazénu bude kromě masážních trysek a chrličů vody také protiproud. Místo stávajícího bazénu bude umístěna vířivá vana, Kneippova lázeň, ale také pára či solná jeskyně. Letos v lednu začaly výkopové práce.
Nedostatek lékařů vyřeší cizinci
Stejně jako některá další zdravotnická zařízení v kraji se ústav potýká s nedostatkem zdravotnického personálu. „V současné době jednáme se dvěma zahraničními lékaři, kteří mají zájem u nás pracovat, avšak vše brzdí administrativní průtahy," uvedla ředitelka ústavu Michaela Tomanová, které hejtman přislíbil zjištění aktuálního stavu.
 
Bude na Seči další stanoviště záchranky? Nejdříve za dva roky

Pardubice/Seč (29. 1. 2016) – O rozvoji rekreační oblasti kolem Sečské přehrady jednal včera 1. náměstek hejtmana Roman Línek se starostou města Seče Marcelem Vojtěchem. Kromě nového územního plánu a budované cyklostezky probírali také záměr případného vzniku nové výjezdové základny v této oblasti.
„Přestože jsou tady dodržovány zákonné parametry fungování Zdravotnické záchranné služby, je zde i poměrně logický prostor uvažovat v příštích letech o otevření nového stanoviště. Nebude to však dřív než v období 2017-2018,“ konstatoval Roman Línek a pokračoval: „Znamenalo by to dobudovat stavební zázemí stanoviště podle současných standardů v místním hasičském areálu, zajistit odborný a vyškolený personál, a v neposlední řadě prosadit v rozpočtu kraje každý rok částku 2,5 milionu korun, která by pokryla dvanáctihodinovou denní službu.“
Jednání na toto téma budou pokračovat.

 

Bilanční tisková konference na téma zdravotnictví v Pardubickém kraji


Uskuteční se ve čtvrtek dne 4. února 2016 v 9:30 hodin v sále Rady Pardubického kraje (Komenského náměstí 125, 1. patro). Budou zveřejněny  informace za poslední čtyři roky, a to jak o stavu nemocnic akutní péče, tak i dalších zdravotnických zařízení, která jsou příspěvkovými organizacemi Pardubického kraje. Přehledně bude uvedeno, co se změnilo, i to, co v této oblasti bude nutné řešit v příštích letech a s čím se budou potýkat manažeři těchto zařízení a následně i Pardubický kraj. Hosty tiskové konference budou 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, zodpovědný za zdravotnictví, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Gregor.