Českotřebovský deník 28/2016 (30/1)                                    
Jak se bourá komín

Bourání komínu bývalé kotelny odborného učiliště železničního je počátkem výstavby nové tělocvičny (sportovní haly), která má být dokončena ještě v letošním roce 2016, zřejmě v listopadu. Stavbu provádí Profistav Litomyšl, který však není první vybranou firmou ve výběrovém řízení. Ta první forma bohužel z akce odstoupila a nastupuje tedy až tak v pořadí druhá, což stavbu trošku prodražilo. Bourání komína je obtížná práce. první dny byly mlhavé a nebylo moc vidět, nyní svítí sluníčko a tak můžeme pozorovat práci montérů na dokonalých snímcích Luboše Kozla. práce nejde moc rychle, každý den se podaří komín zkrátit o dvě skruže. Teprve po likvidaci komína začnou další demoliční práce na bývalé kotelně a následně výstavba nové haly s velkými rozměry, na kterých chybí pouze větší výška. Sedm metrů dle projektu je opravdu pro volejbalisty jen "na výjimku". Jenže jde v první řadě o školní tělocvičnu a nikoliv městskou sportovní halu. V sousedství haly vyroste ještě potřebné parkoviště, které využijí společně také návštěvníci zimního stadionu. Rekonstrukce přístupové komunikace však bude  posunuta až na další rok 2017, neboť její rekonstrukce by uzavřela přístup na staveniště pro nákladní automobily. Bude se také rekonstruovat dešťová kanalizace ze všech okolních ploch, která bude svedena přes budoucí park Benátky domů do Třebovky. 
Dnes komín bouráme a přitom žijí lidé, kteří jej stavěli. Bude dobré si to připomenout - viz zvláštní článek O. Gregara zítra.
 

Vedení Slovenských železnic v České Třebové 

Vrcholný management Slovenských železnic přijel do České Třebové jak jinak než rychlým spojem EC, protože v České Třebové právě tento spoj nestaví, musel být pro naši návštěvu speciálně "zastaven".  Slovenské pracovníky očekával  ve městě  Ing. Jiří Vencl, Ph.D. Součástí pobytu v České Třebové bylo také přijetí na českotřebovské radnici starostou Jaroslavem Zedníkem, Zde se též podepsali do Pamětní knihy města.(viz foto). Naši hosté také vyzkoušeli českotřebovskou zimní tenisovou halu. věřme, že příště je budeme moci přivítat v nově postavené hale ...

Setkání s olympionikem Jaroslavem Kulhavým v hylvátském pivovaru
  • Debaty oblíbené orlickoústecké restauraci se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Jaroslav Kulhavý přijel do hylvátského pivovaru krásným vozem Maserati, byť to má sem jen pár kroků...  Foto Luboš Kozel
    Dvacet tisíc korun z Ministerstva školství pro ZŠ Na rovině

    Českotřebovská pobočka ZŠ Na rovině v České Třebové se přihlásila do grantového programu MŠMT "Podpora logopecické prevence" v předškolním  vzdělávání a uspěla s projektem Otevřená komunikace.  Získané prostředky budou využity pro logopedickou péči o žáky a uchazeče a pro učební pomůcky.
     
    Vizualizace budoucí rozhledny na Kralickém Sněžníku

    Obrázky uvedl Orlický deník, jsou dost zajímavé, před více než rokem zveřejnila jinou podobu Mladá fronta DNES.  Řešení bylo více. plány 31 metrů vysoké věže jsou již schváleny. Zatím však nelze potvrdit termín realizace,  řeší se  financování, akce nezískala dotaci. Po dokončení bude oblast Dolní Moravy velmi zajímavou destinací jak v zimě, tak i v létě, měla by postupně povznést celé Králicko. Na spolufinancování se má podílet i Česká republika, investorem má být město Stronie Slaskie Stará rozhledna, dokončená po čtyřleté stavbě roku 1899 (viz obrázek), byla pro celkovou zchátralost zbourána před 43 lety v roce 1973.