Českotřebovský deník 7/2016 (8./1.)                                      
Anonymní ohlas na parkování na Křibě etc...

V lednovém čísle Čt. zpravodaje byl otištěn můj názor na nová parkovací místa a dětské hřiště.  Přišel i ohlas - typický český anonym, prosím o jeho potištění v nezměněné podobě.  Nebudu to dále komentovat, ať si každý čtenář na Křibu sám posoudí, co je prioritní.   Petr Reindl.

Pane multifunkční seniore Reindle.
Máme pocit, že jste zaspal dobu, nebo nejste úplně střízlivý. Píšete bludy a ještě je necháváte otisknout do zpravodaje, který čtou normální rozumní lidé, kteří nezaspali dobu a mají normální myšlení. Že jste si za komunismu postavili garáže - moc bych se tím nechlubil to je Vaše věc, v té době měli auta jenom bolševici, nebojím podobní. Dnes po 40 letech, díky bohu může mít auto každý a rád by ho zaparkoval v blízkosti svého bydliště, jenomže nemůže, protože nemá místo, které zabrali garážemi Vámi podobní. Konkrétně Vy zabíráte ostatním místo garáží a ještě parkujete před vchodem, kde by mohlo stát auto někoho jiného.
Neberte si do úst jiné domy na sídlišti a neuvádějte jiné v omyl. Dětské hřiště bylo na sídlišti Křib pouze jedno jediné a to v místech, kde nějaký aktivisté udělali asfaltovou nevyužitou plochu. Za domem č.p.1807, 1808 nikdy dětské hřiště oficiálně nebylo. Dříve stačilo trochu bahna v ohraničeném prostoru a vy jste tomu říkali dětské hřiště. Dnes za těch Vašich 40 let se toto moc a moc změnilo, jsou jiné nároky a zákony, které se musí dodržovat, ale to vy asi nevíte, nebo jste ještě ovanut výpary z těch Vavřínových lázní, které propagujete a posíláte tam maminky s dětma. Prostě toto je šílené co se může v hlavách lidí zrodit. Zajděte k lékaři třeba Vám něco naordinuje, jestli ovšem není již pozdě. Zameťte si před svým prahem, dodržujte vyhlášku našeho města o věnčení psů a jejich vodění na vodítku a nechtě město, ať si samo rozhodne, jak naloží ze svým pozemkem.
Do hospod si choďte sám a netahejte tam děti, parkujte v garáži, když jste si ji postavil, dodržujte vyhlášku, neuvádějte občany v omyl a vlastně hleďte si svého. Závěrem děkuji městu, že se stará o své voliče a snaží se pro ně něco udělat. Určitě návrh multifunkčního hřiště je přínosem pro naše město, maminky a děti.  P.S. zvážil bych tu přistávací plochu pro ten vrtulník, možná ho bude někdy, někdo potřebovat, že pane multifunčkní ne asi střízlivý Raindle. (Bez podpisu.)
 
Ještě krátký komentář redaktora:
Chodníky je třeba opravit, sídliště nemůže být jen maxiparkovištěm a multifunkční hřiště je potřeba !

Nechci se stavět na žádnou z diskutujících stran, jde přece o věcný problém, tak jej pokusme řešit. Chodník na Křibu by si obnovu zasluhoval. Neznamená to ovšem, že bychom proto měli přestat přemýšlet o rozvoji města a budování dětských hřišť. Tyto věci nelze stavět proti sobě. Problémy s parkováním jsou na všech sídlištích. Pokud by město z veřejných prostředků asfaltovalo další a další plochy, tak to nebude majitele aut nutit hledat jiná řešení a na sídlištích za chvíli neporostou stromy ani keře, budou tu jen domy a parkoviště, případně ještě kontejnery na odpad. V sousedství Křibu jsou např. nevyužité průmyslové prostory - najde se investor pro garáže či uzavřené odstavné plochy? (Něco takového nyní roste u sídliště Lhotka).
Dětské hřiště, samozřejmě patří nejen na sídliště Křib, chceme přece pro děti to nejlepší a nemůžeme posílat maminky s dětmi  do vzdálené Javorky. (Z Křibu to je na jiná hřiště nejdál).  Navíc hlasuji též pro "multifunkční dětské a sportovní a dopravní hřiště v Benátkách" a jsem jeden z členů zatím malé skupiny - která se snaží tuto myšlenku prosadit a realizovat a to bez dlouhého čekání. Stojí to na delší zastavení, rozbory a srovnání, je třeba publikovat  též i plánky a obrázky. Proto se budeme tomuto problému věnovat zvlášť a podrobnějí, až budeme mít myšlenky a plány více utříděny a prodiskutovány. Naše skupinka již jednala se starostou města o tom co je možné a co zatím není, získali jsme nějaké informace o současném stavu rozpracovanosti, zaměření a přípravy projektů pro tuto oblast. K tomu všemu bychom chtěli vést klidnou a kvalifikovanou diskuzi jistě i za účasti veřejnosti. Jsme názoru, že multifunkční hřiště ANO, nechceme dopustit, aby se z Benátek, které měly být podle územního plánu oblastí pro sport a relaxaci, se stane jen sběrna šrotu a jednoúčelové maxidopravní hřiště s velikosti, kterou nemají velkoměsta. Chceme přispět k tomu, aby tato oblast relativně blízko města začala sloužit jako zmíněné místo pro setkávání, pro sport, pro děti a rodiče  v té neorganizované podobě.  To nakonec již  napsala aktivní prosazovatelka této myšlenky Linda Vavřinová, díky které tato iniciativa vznikla.
Právě takové "multifunkční hřiště" nakonec v určité podobě již nyní budují s pomocí 50% dotace od MMR v Ústí nad Orlicí v sousedství aquaparku a chystají se budovat v Dlouhé Třebové u kostela (z vlastních prostředků ve výši 3,5 mil. Kč). Česká Třebová si takový zajímavě řešený prostor také zaslouží. Zatím jej nemá.   Milan Mikolecký
Stavebnictví mírně ožilo, kraj chce pokračovat v investicích

Pardubice (8. 1. 2016) – Hosty valné hromady České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) z celého Pardubického kraje byli hejtman Martin Netolický a 1. náměstek Roman Línek. Pardubický kraj byl v minulých letech významným stavebním investorem a v podobném tempu chce pokračovat v letošním roce i přes momentální výpadek zdrojů z evropských fondů.
Stavební odvětví zaznamenalo v loňském roce v České republice mírné oživení. Přesto si členové ČKAIT stěžují na dumpingové ceny ve veřejných zakázkách a upínají se k novele zákona, kde by významným kritériem kromě ceny byly reference a kvalifikační předpoklady.
V období, kdy stavebnictví u nás stagnovalo, byl Pardubický kraj a jeho projekty spolufinancované Evropskou unií pro stavebníky významnou záchranou. „V rozpočtu kraje máme běžně na investice kolem 300 milionů korun ročně, ale díky naší připravenosti na využití evropských projektů jsme v uplynulých třech letech investovali více než čtyři miliardy korun,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Podařilo se nám do poslední koruny vyčerpat Regionální operační program a čerpali jsme i z dalších operačních programů, a to zejména z OP Životní prostředí a z Integrovaného operačního programu.“
Zatímco minulé evropské programy už skončily, ty nové se rozjíždějí pomalu a to by mohlo znamenat výpadek v investičních možnostech. „Připravili jsme projekty z vlastních zdrojů, naštěstí můžeme použít přibližně stomilionový přebytek loňského rozpočtu a navíc i téměř 300 milionů ze zlepšeného inkasa daní v loňském roce, abychom udrželi nastavený trend. V některých oblastech žádáme dotace státu, to se týká zejména dopravní infrastruktury. Věřím, že se brzo naplno rozjede i nové plánovací období a otevřou další možnosti. Pardubický kraj je na to připraven,“ dodal hejtman.
Roman Línek z ohledem na mnohdy rozporuplné vnímání Evropské unie poukázal na to, jak pomohla konkrétně v Pardubickém kraji. „Od roku 2007 do současnosti byl Pardubický kraj investorem projektů za 7,7 miliard korun, na které získal od Unie 4,9 miliard korun. Organizace Pardubického kraje pak na projekty za jednu miliardu korun získaly 652 milionů korun. I v současném období budeme stále víc dostávat, než do Unie odvádět. Česká republika čerpala i přes všechny problémy prostředky z Unie nejefektivněji v přepočtu na osobu ze všech členských zemí.“
Oba představitelé kraje se shodli na tom, že Pardubický kraj nepotřebuje stavět novou nemocnici, ale pokračovat v modernizaci té stávající v Pardubicích a ostatních městech. „Prioritou jsou centrální příjmy a centralizace akutních oborů v Pardubicích, dopravní napojení a vyřešení parkování v této nemocnici, centrální příjem v Ústí nad Orlicí a postupná rekonstrukce vnitřních prostor ve všech našich nemocnicích akutní péče,“ uvedl Roman Línek.
Jedním z dalších témat valné hromady bylo i odborné stavební školství. Ocenění za mimořádné výsledky zde obdrželi studenti středních škol se stavebním zaměřením a z Dopravní fakulty Jana Pernera. „I když je zájem o studium na tomto typu škol po nedávné stagnaci stavebnictví menší, Pardubický kraj má zájem je v těžkém období udržet a uchránit od zániku. To ovšem neznamená, že nemusí samy nic dělat. Je potřeba inovovat jejich programy tak, aby reagovaly na moderní trendy a byly pro případné zájemce přitažlivé,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Profesní komora ČKAIT sdružuje na 30 tisíc odborníků, v Pardubickém kraji má necelých 1200 členů. Její hlavní náplní jsou autorizační, vzdělávací a informační činnosti. Pardubická pobočka je také spoluorganizátorem soutěže Stavba roku v Pardubickém kraji.
Hlinečtí senioři se na semináři učili, jak nenaletět prodejcům a akcím

Podomní prodejci, nevýhodně uzavřené smlouvy či předváděcí akce a takzvaní šmejdi. Proti těmto neduhům pomáhá Pardubický kraj bojovat prostřednictvím seminářů o finanční gramotnosti. První seminář nového roku a celkově šestý se konal ve čtvrtek v Multifunkčním centru v Hlinsku.
Během více než hodinového semináře pod vedením lektorek Kateřiny Kotrlé a Michaely Davidové z obecně prospěšné společnosti MOST PRO se posluchači dozvěděli, jak se nenechat zlákat zdánlivě výhodnými nabídkami od podomních prodejců, předváděcími akcemi či slevami v obchodech. Všichni účastníci si mohli odnést brožurky Pardubický kraj proti dluhům, které obsahují praktické rady i kontakty na Občanské poradny.