Preislerova opereta „Šly panenky silnicí“ se hrála v České Třebové také v roce 1936

Ve dnech  23. a  25. října 2015  měla českotřebovská kulturní veřejnost možnost shlédnout nové představení DS Hýbl, operetu „Šly panenky silnicí“,  uvedenou k nedožitému stému výročí narození jednoho z autorů, konkrétně   autora hudby, českotřebovského rodáka, Františka  Preislera ml. (*29. 1. 1915 Česká Třebová † 25. 3. 1983 Olomouc). Druhým z autorů byl Bedřich Vilský.
Poměrně známá je skutečnost, že tato opereta měla premiéru 25. září  1936 v divadle v paláci Akropolis na Žižkově. Jak dokládají zprávy v tehdejším tisku,  hrála se  ještě na začátku října 1936. Děj operety je umístěn do železniční zastávky Dříny nad Bublankou. Odehrává se však také na zámku a v horách.    Připomeňme nyní skutečnost, že zmíněná opereta byla v České Třebové  poprvé uvedena  také v době svého vzniku. Dvě tehdejší zdejší představení se uskutečnila v sobotu 19. září a v neděli 20. září 1936, jak vidno, ještě před pražskou premiérou.
Podařilo se objevit původní plakát z roku 1936, zvoucí českotřebovskou veřejnost na provedení této operety ve velkém sále tělocvičny  Na Skále. Z něho se lze dozvědět jména tehdejších účinkujících, ale i jména těch, kteří se na představení podíleli. Provedení „nejnovější a nejveselejší operety“, jak byla na plakátě  nazvána, měla  na starosti „Tělocvičná jednota Sokol Č. Třebová (dram. odbor)“. Režisérkou operety byla slečna Růžena Sobotková, českotřebovská fotografka, členka místního Sokola, která je také autorkou koláže fotografií, použitých na plakátě. Jednotlivé účinkující samostatně i ve skupinách vyfotografovala a z těchto snímků následně vznikla zmíněná koláž. Baletní čísla nacvičila další známá členka místní jednoty Sokola, pozdější městská kronikářka a regionální publicistka Marie Marklová se svým souborem. Děvčata si tehdy, aby byla moderní, říkala „Mar – Mar Girls“. Mezi nimi bychom v operetě tehdy mohli vidět Slávku Balatkovou, Elišku Chlapíkovou, Lilku Podvalovou, Líbu Vondrovou a Věru Poláčkovou. Jak plakát prozrazuje, „taneční duo“ vytvořily další dvě známé osoby, slečna Pavla Chmelíková, také členka výše uvedeného souboru a především pozdější manželka českotřebovského malíře a výtvarníka, Karla Tomše. Pavla, jako jediná v Sokole a snad i ve Třebové, tančila baletní čísla na špičkách. Na to mi hrdě vzpomínala až do konce života. Jejím partnerem byl místní divadelník a konferenciér Mirek Dočkal.
V jednotlivých úlohách operety se tehdy na jevišti velkého sálu sokolovny Na Skále objevili: Josef Rosenberger ( Bořivoj Datel, železniční strážník ), František Tlapek (O. Skřivan, generální inspektor státních drah), O. Švábová (Dája Slavíková, Skřivanova sestra,  vdova po vrchním revizoru), M. Marková (Jana Harachovská, majitelka  panství), M. Klaclová (Letka, její dcera), Karel Tomeš (J. Hledálek, syn obchodníka se starožitnostmi), Anna Štyrská, později provdaná Chládková (Jůno, cikánské děvče záhadného původu), Jindřich  Bohuňovský (Petr Jánský, inženýr a úředník státních drah), Oldřich Bittl (správce), O. Bělka (policajt), Otto Grünwald (cikán).
Přes veškerou snahu získat dobové fotografie z tohoto provedení operety v roce 1936 Na Skále se podařilo objevit  pouze  čtyři  kusy.  Důvodem je skutečnost, že v řadě případů byly dědici tehdejších účinkujících, po jejich odchodu fotografie zlikvidovány. Zajímavým bylo album fotografií paní Pavly Tomšové – Chmelíkové, jedné z účinkujících, kde kromě fotografií rodinných měla pečlivě uschovány snímky ze všech představení Na Skále, v nichž  účinkovala. Bohužel však toto album po jejím skonu záhadně zmizelo z povrchu  zemského. Možná, že někde, neznámo kde,  dosud existuje, není  nám však k dispozici. Dochovala se tedy společná fotografie tanečnic, snímek Pavly Chmelíkové s Mirkem Dočkalem, zmíněné tablo, použité na plakátě a samostatné foto slečny Anny  Štýrské, představitelky dívky Jůno.
Upoutávku na operetu přinesl tehdy také místní čtrnáctideník „Náš kraj“, jakýsi předchůdce dnešního Českotřebovského zpravodaje.
Martin Šebela