Jak likvidovat olej a tuk po smažení? A kam s ním?
V České Třebové zahájen tříděný sběr potravinářských tuků a olejů.

K odpadům, které vznikají provozem domácností je nutno zařadit i upotřebené potravinářské oleje a tuky po fritování či smažení. Kam s nimi? Rozhodně nedoporučujeme jejich vylévání do dřezů a WC – tuky do kanalizace nepatří! Po ochlazení odpadní vody v kanalizaci dojde
k vysrážení tohoto odpadu a postupně k jeho zanesení, respektive zalepení odpadních systémů
v domácnostech.
Dosud byla (a stále je) možnost odevzdat použité oleje a tuky z domácností ve Sběrném dvoře na Semanínské ulici. Ale ne každému se chce odnášet malá množství odpadu na větší vzdálenosti. Proto jsme se rozhodli rozšířit sběrný systém o speciální kontejnery, které budou lidem blíž.
Od 20. ledna 2016 jsou na čtyřech stanovištích ve městě umístěny ZELENÉ PLASTOVÉ NÁDOBY o objemu 240 litrů, které jsou upravené tak, že do nich lze vhodit otvorem ve víku plastovou láhev s použitým olejem. Můžete použít jakoukoliv uzavíratelnou plastovou nádobu např. od nápojů (PET, PVC).
Recyklace rostlinného oleje je ve světě stále populárnější a i u nás se stále rozšiřuje. V České republice se systémem sběru a recyklace potravinářských tuků zabývá několik firem. Naše město spolupracuje s firmou EKO-PF s.r.o. z jižních Čech, která dodala nádoby a zajišťuje jejich bezplatný svoz. Celý proces probíhá bez dopadu na městský rozpočet.
Kontejnery najdete na sběrných místech tříděného odpadu v těchto lokalitách:
·         sídliště Lhotka
·         sídliště Trávník
·         u prodejny potravin na Křibu
·         u prodejny potravin na Jelenici
 
Patří do nich: oleje a tuky z fritování, smažení, případně oleje, které jsou již po záruce
a nepoužitelné, ztužené jedlé tuky.
Do nádob je vhazujte vždy v dobře uzavřeném obalu, abyste předešli jeho vylití a znehodnocení.
Nepatří do nich: technické oleje (převodové, motorové, tlumičové) a jiná maziva
a kapaliny
. Ty mohou fyzické osoby zlikvidovat ve Sběrném dvoře.
V počátečním období tohoto systému uvítáme upozornění na případné přeplnění nádoby, a to telefonicky na č. 465 500 187. Rovněž tak uvítáme vaše náměty na zdokonalení systému
a případnou změnu umístění sběrných nádob.
 
Odbor životního prostředí Mgr. L. Špaisová