Českotřebovský deník 31/2016  (2/2)                                     
Pozvánka na autogramiádu

Mgr. Jany Kubíčková (Tomková)   je českotřebovská rodačka, která bude 4. března  2016 pořádat autogramiádu své první kníhy "Po stopách anděla" (www.postopachandela.cz). Akce se uskuteční v knihkupectví Paseka  od 16 do 17 hodin.
Po stopách anděla  /  Jana Kubíčková

Proč kniha o andělech? ANDĚL je slovo. Výraz. Každý si pod ním vybaví něco jiného. Někdo postavičky v bílých košilkách, další obrázky na oknech v kostele, které často mají také bílé košilky a někdo si vybaví poletující éterické duše, chránící nás na každém kroku a pomáhající nám naplňovat osud. Pro mě jsou andělé lidé. Ti, které každodenně potkávám a zasahují mi do života. Úsměvem, pohlazením a nebo zlou pomluvou. Anděl je pro mě muž, milující natolik, že mi život s ním připadá jako nebe. Muž, který mi svoji pěstí způsobí peklo na zemi. I to je anděl. Donutí mě přemýšlet. Měnit se. Růst. Díky němu pak mohu prožívat ráj na zemi.

NEBE A PEKLO. Další slova. Protiklady, které neexistují. Jsou na to až příliš relativní. Nebojte, do teorie relativity se tu rozhodně pouštět nechci. Moje příběhy jsou o tom, že nebe a peklo je jen v našich hlavách. Když je vypneme, můžeme v srdci prožívat ráj.


Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2016 a současně vás pozvat na
valnou hromadu,
 která se bude konat ve čtvrtek 18. února 2016 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.  Petr Poldauf   předseda Spolku

Červená na semaforech zachraňuje životy

Od prosince 2015 mají složky Integrovaného záchranného systému (IZS) možnost při výjezdu k zásahům vzdáleně nastavit červenou na semaforech v Ústí nad Orlicí. Tato novinka přispívá k bezpečnosti všech účastníků provozu, k plynulému průjezdu vozidel IZS a k dřívější pomoci na potřebném místě. Jako první začali tuto výhodu využívat hasiči (HZS Ústí nad Orlicí).
 „O možnosti zavedení červené vlny jsme byli jako správci světelné signalizace (semaforů) požádáni Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje, který již tyto funkcionality užívá v jiných městech s kladným ohlasem. První jednání o zavedení červené se uskutečnily počátkem roku 2015. Po schválení Městem Ústí nad Orlicí bylo v závěru roku realizováno doplnění stávající technologie o červenou vlnu.“ uvedl Martin Pirkl jednatel společnosti TEPVOS.
„Průtah městem Ústí nad Orlicí je frekventovanou silnicí s hustou dopravou, a proto hlavním cílem „červené vlny“ je projet městem rychleji a především bezpečněji. Věříme, že celý systém pomůže nejen rychlejšímu průjezdu HZS, ale také záchraně lidských životů. Rychlá a včasná pomoc v krizových situacích, které nás v životě potkávají, je velice důležitá a často rozhodují pouhé minuty. Celý systém je v testovacím provozu pro optimální nastavení. Hasiči mají za sebou již několik ostrých výjezdů s využitím tohoto systému a první zkušenosti jsou lepší, než se očekávalo.“ sdělil Roman Studený ředitel HZS územního obvodu Ústí nad Orlicí.
Markéta Vojvodíková   
 
Azylové zařízení v Králíkách nevznikne

Zástupci města Králíky dnes jednoznačně deklarovali, že mají zájem o objekt, v němž mělo vzniknout azylové zařízení, a to z důvodu plánovaného projektu se sociálním zaměřením. Ministerstvo vnitra proto po prověření všech možností včetně kapacitních dnes jejich žádosti vyhovělo a od záměru zřídit v Králíkách pobytové středisko ustoupilo. Na tomto postupu se dnes společně dohodli ministr vnitra Milan Chovanec, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starostka města Králíky Jana Ponocná.
„Ministerstvo vnitra bude hledat jiné vhodné lokality pro budování nových kapacit a zvažovat všechny relevantní skutečnosti,“ uvedl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.
„Tímto rozhodnutím definitivně končí debaty o zřízení uprchlického centra ve městě. Vážím si postoje pana ministra, který vyslyšel naše žádosti a vnímá zájem o jiné využití objektu bývalého diagnostického ústavu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Atmosféra ve městě byla již velmi napjatá, a proto jsem rád, že rozhodnutí přichází již dnes,“ sdělil hejtman Netolický.
Lucie Nováková, ředitelka odboru tisku a public relations Ministerstva vnitra
a Dominik Barták  mluvčí Pardubického kraje
 
E.ON otevírá v Chrudimi ve spolupráci s Shell plničku na CNG. V roce 2016 zprovozní až 5 dalších

Společnost E.ON ve spolupráci se společností Shell Czech Republic, a. s., zahájila v Chrudimi provoz nové veřejné plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG). V roce 2016 přitom E.ON plánuje trh s CNG i nadále výrazně podporovat.
V tuzemsku společnost E.ON aktuálně provozuje již 15 veřejných plnicích stanic CNG. Zatím poslední plničku zprovoznila v Chrudimi, poprvé ve vzájemné spolupráci se společností Shell. „Naším cílem je dále zvyšovat komfort majitelů CNG vozidel. Plnička v Chrudimi umožňuje plnění hned pro dva osobní automobily zároveň, nebo zde může natankovat i nákladní automobil, popřípadě autobus. Areál čerpací stanice má nonstop provoz a lze zde také nakoupit v obchodě BILLA stop & shop,“ říká Radek Patera, odborník na CNG ze společnosti E.ON Energie, a. s. Cena paliva CNG na chrudimské stanici je aktuálně 25,80 Kč/kg a na její uvedení do provozu dohlížel i starosta Chrudimi Petr Řezníček. Komplexní služby pro motoristy zde doplní i kvalitní servis u prodejce vozů Škoda Auto Mercia, a. s., v jehož nabídce lze najít i vozy na stlačený zemní plyn.
Otevření nové plnicí stanice je pouze první ze série aktivit, které E.ON na podporu stlačeného zemního plynu v roce 2016 plánuje. „CNG prokázalo, že je funkční a výhodnou alternativou běžných paliv. Uvědomují si to nejen firmy či města, ale pomalu také domácnosti. Letos proto naši podporu tohoto paliva ještě zesílíme. V plánu máme otevření 3 až 5 nových plnicích stanic,“ vysvětluje Radek Patera a dodává: „Zaměřujeme se též na zákazníky z řad domácností, pro které chceme vytvořit trh ojetých vozidel na CNG, který dosud v České republice chyběl.“ Aktuálně lze například prostřednictvím E.ON využít možnosti pořídit si některé z 36 ojetých vozidel Škoda Octavia G-TEC na stlačený zemní plyn. Vozy jsou zánovní, mají najeto kolem 50 000 km a lze si je rezervovat na webu www.eon.cz/cng.
Stále přitom platí, že E.ON poskytuje nadstandardní služby rovněž zájemcům o CNG z řad velkých společností. Právě těm se totiž může vyplatit investovat nejenom do automobilů na tento pohon, ale případně rovněž do vlastní plnicí stanice. E.ON těmto firmám nabízí konzultace i podrobnou analýzu výhodnosti přechodu na CNG. Společnost zajišťuje také výstavbu plnicích stanic či pomoc s výběrem konkrétních typů vozidel.
 
Mou vlast ve Skutči zahraje SOČR

Slavnostnější zahájení 13. ročníku si pořadatelé festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč ani neuměli představit. Vrcholné dílo české klasické hudby – cyklus symfonických básní B. Smetany Má vlast - zazní v neděli 28. února 2016 ve Skutči v provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu.
„Jednání o účinkování Symfonického orchestru Českého rozhlasu jsme s vedením rozhlasu zahájili už v roce 2014. A již tehdy jsme se dočkali příslibu podpory festivalu formou budoucího účinkování. Z pohledu pořadatelů máme obrovskou radost, že našemu publiku zahraje těleso takového významu a skutečně světové úrovně,“ říká Lenka Frídlová.
Symfonický orchestr Českého rozhlasu patří k předním a zároveň nejstarším českým orchestrálním tělesům. Jeho tradice se odvíjí od roku 1926, s tím že ve velký symfonický orchestr se těleso proměnilo po roce 1945. SOČR účinkuje na významných festivalech, jako jsou Smetanova Litomyšl, Český Krumlov, Dvořákova Praha či Moravský podzim. Nově se k uvedeným jménům přiřadí také Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.
Je nepochybné, že ze strany Českého rozhlasu a jmenovaného orchestru se jedná o významnou podporu mladého festivalu, který si klade za cíl zprostředkovávat to nejlepší z české kulturní scény co nejširšímu okruhu zájemců v Pardubickém kraji.
„Český rozhlas naplňuje principy veřejné služby, mimo jiné i tím, že přináší živou kulturu ve vrcholné podobě přímo k lidem i tam, kde je z hlediska vzdálenosti přeci jen obtížnější se za takovou kulturou v rámci programu všedního dne vydat,“ vyjádřil se k této věci před dvěma roky bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Mgr. art. Peter Duhan.