Českotřebovský deník 38/2016 (10/2)  
Skiareál Peklák hlásí PROVOZ PŘERUSEN

Dnešní propršená noc nám totálně zlomila vaz. S lítostí oznamujeme, že s okamžitou platností přerušujeme provoz. Pevně doufáme, že se zima ještě vrátí, dosněžíme a pojedeme dál. Tak snad zase brzy na svahu na shledanou.
 
Startuje 5. ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou

Stovky lidí po celé republice si už za necelý měsíc navléknou tenisky a vyrazí do posiloven, tělocvičen a dalších míst, kde odstartuje 24hodinový cvičební Maraton s roztroušenou sklerózou – MaRS 2016. Předávat pomyslný štafetový kolík v sérii kruhových tréninků a skupinových cvičení budou od 4. do 5. března nejenom lidé s roztroušenou sklerózou (RS), ale také jejich příbuzní, známí, lékaři, terapeuti, zdravotní sestry a všichni, kdo si chtějí protáhnout tělo a přitom pomoci potřebným.
V sobotu 5. března se od 12 hodin připojí ke cvičebnímu maratonu také lidé z Orlickoústecka. „Tradičně s námi cvičí rodiny, přátelé nebo kolegové z práce, ale přijít do tělocvičny  GOLEMGROUP  v Letohradě může každý, kdo chce podpořit dobrou věc a zároveň udělat něco pro své zdraví,“ upřesňuje místní organizátorka Hana Pauková, předsedkyně regionální organizace Roska v Ústí nad Orlicí. „Cvičit budeme tradičně ve skupinových lekcích pod vedením fyzioterapeutky paní Libuše Částkové, chybět nebudou ani cvičení vhodná pro pacienty na vozíku. Prostory jsou bezbariérové, tedy přístupné i pro handikepované, imobilní lidé si s námi mohou zacvičit i z domova,“ doplňuje Hana Pauková. Vlastní maratonské cvičení doplní trénink mozku Happy neuron.
Letošní ročník netradičního maratonu je zaměřen na zdravý životní styl, ve vybraných městech bude přítomen nutriční specialista, který lidem s RS poradí, jak se k pohybu i správně stravovat. Vstupné je dobrovolné, peníze poputují jako každý rok na podporu cvičebních aktivit pacientů s RS.
Hlavním organizátorem akce je tradičně Nadační fond IMPULS, který chce nejen upozornit na samotnou nemoc, ale i na to, že pacientům s touto diagnózou pravidelný pohyb prospívá. MaRSu se letos účastní lidé z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Karlových Varů, Kyjova, Liberce, Nového Boru, Olomouce, Ostravy, Plzně, Poděbrad, Teplic, Ústí nad Orlicí, Uherského Hradiště, Velkých Losin, Žďáru nad Sázavou, Žirče u Dvora Králové n. L., ze zahraničí budou cvičit týmy ze slovenských Piešťan a švýcarského Valens. Předběžně přislíbilo účast kolem 2 000lidí.
Kontakt a informace Hana Pauková, tel. +420 739 140 442, e-mail: roska.uo@seznam.cz, www.roskauo.cz
 
Pardubický kraj zahájil realizaci projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Pardubice (10. 2. 2016) – Na začátku února byla zahájena realizace projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje (KAP) v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Cílem projektu je rozvoj kvality vzdělávání se zavedením priorit vzdělávací politiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Pardubického kraje do praxe škol a zlepšení řízení škol formou plánování strategických kroků, a to zejména na středních a vyšších odborných školách.
„Krajský akční plán je základním stavebním kamenem pro přípravu a realizaci procesu zvyšování kvality vzdělávání v Pardubickém kraji. Vytvoří systém vzájemné spolupráce klíčových aktérů podílejících se na dalším rozvoji vzdělávání a přispěje k naplnění krajského dlouhodobého záměru vzdělávání,“ uvedla náměstkyně hejtmana Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Za podpory KAP dojde ke zlepšení řízení škol, k plánování strategických kroků směřujících ke zvýšení kvality vzdělávací soustavy Pardubického kraje i jednotlivých škol, zejména na SŠ a VOŠ, a také k rozvoji funkčního partnerství v území,“ doplnila Pernicová.
Cílem projektu je rozvoj kvality vzdělávací soustavy i jednotlivých škol, zavedení efektivního nástroje pro řízení či cílení intervencí a výzev z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a z Integrovaného regionálního operačního programu, podpora společného vzdělávání (inkluze), rozvoj polytechnického a odborného vzdělávání či zkvalitnění kariérového poradenství na SŠ a VOŠ v Pardubickém kraji. Předpokládaný rozpočet projektu činí 24,665 mil. Kč (podíly financování: EU 85 %, státní rozpočet 10 %, kraj 5 %). Datum předpokládaného ukončení projektu je 31. 1. 2022.
V rámci projektu se uskuteční tematická setkání a workshopy zaměřené na předávání zkušeností, názorů a příkladů dobré praxe dle projednávaných témat. Zástupci cílové skupiny budou mít možnost se aktivně zapojit do diskusí týkajících se témat KAP. Cílem takových setkání je rozvoj funkčních partnerství v území, která usnadní realizaci dalších náročných intervencí v území.
Klíčová témata plánu jsou podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě, podpora polytechnického vzdělávání (přírodovědné, technické a environmentální vzdělávání), podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů, rozvoj kariérového poradenství, rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání, podpora inkluze (společného vzdělávání), infrastruktura SŠ a VOŠ (oblast podpory přírodovědného a technického vzdělávání, odborného vzdělávání, podpora cizích jazyků, konektivity škol a digitálních kompetencí, sociální inkluze, celoživotního učení, zájmového a neformálního vzdělávání).
Mapy.cz dnes spustily druhou velkou vlnu panoramatických snímků

Mezi nimiž jsou i virtuální prohlídky památek v Pardubickém kraji. Celkově Seznam.cz Panorama pokrývá už téměř 81 % všech zpevněných komunikací České republiky. Konkrétně pro Pardubický kraj bylo dnes zpřístupněno 147 005 snímků zachycených ve více jak sedmi stech kilometrech obrazového záznamu.  Kompletně je tak zobrazeno také město Česká Třebová, včetně např. parku Javorka. Chybí nám pouze 3D zobrazení, na které si budeme muset ještě počkat. Také základní letecké zobrazení bylo aktualizováno a zobrazuje situaci z loňského léta.
Kromě ulic a cest focených novými kamerami zveřejnily Mapy.cz i panoramu běžně neprůjezdných areálů, virtuální prohlídky focené ze stativu, ale i dříve nafocené snímky ze starších typů kamer. V opravdu velkých kvantech dat navíc musely Mapy.cz kromě technického zpracování také anonymizovat téměř 436 tisíc obličejů a registračních značek aut celkově napříč celou republikou.
Při plánování vycházek, výletů, ale i praktických pochůzek se obyvatelům kraje mohou hodit snímky z běžně neprůjezdných areálů. V Pardubickém kraji takto nafotila auta Mapy.cz Závodiště, Zámek a Kunětickou horu. Auto zvládlo areály zdokumentovat za 45 minut čistého času.
 
Město Ústí nad Orlicí má schválený rozpočet na letošní rok. 

Zastupitelé jej v pondělí 8/2 schválili jako schodkový, s celkovou částkou 248 milionů korun na straně výdajů a předpokládanými příjmy ve výši 241 milionů korun. V rozpočtu města je na investice vyčleněna částka 44 milionů korun. Nejvýznamnější akcí  je dokončení rekonstrukce ulice T. G. Masaryka , kde bude vybudována i nová fontána naproti lékárně. Dále jde o celkovou rekonstrukci ulice Čs. armády a výstavbu Komunitního centra v Knapovci. Významnou akcí bude také oprava komunikace na Andrlův chlum a prodloužit se má  ulice Quido Kociana.
 
Zahradnická a technická škola v Litomyšli se dočkala nového zateplení

Litomyšl (10. 2. 2016) – Další z řady investic za téměř 20 milionů korun byla dnes dokončena na Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli. Šest objektů v areálu školy má nově zateplené obvodové stěny a střechy a rovněž vyměněné otvorové výplně. Investice byla převážně hrazená z evropských fondů z Operačního programu Životní prostředí.
„Před šesti lety se na škole v době, kdy se diskutovalo o splynutí dvou škol, střídala jedna delegace za druhou. Panovala reálná obava o osud obou škol. Následné splynutí však považuji za velmi úspěšné, jelikož dnes je škola po všech stránkách stabilní. Proto jsme také přistoupili k celé řadě investic jak z evropských fondů, tak z vlastního krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tento projekt původně nebyl na seznamu našich investic, avšak díky dobrému čerpání jsme jej mohli zařadit a jsem za to rád. Jsem přesvědčený, že škola se neustále posouvá, a to nejen díky těmto investicím, které v roce 2015 dosáhly 30 milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický a upozornil i na další plánované investice.
„Hlavní budova školy je další z těch, které budeme chtít zrekonstruovat. Problémem je však nastavení operačních programů a fakt, že budova je kulturní památkou, což s sebou nese jistá omezení. Pokud však bude rozpočet kraje nadále v dobré kondici, slibuji, že vložíme do projektu vlastní finance, a to nejen do zateplení budovy, ale také do vnitřního vybavení a úpravy interiérů,“ dodal hejtman Netolický.
Rekonstrukční práce na šesti objektech byly zahájeny 12. září 2014 a dokončeny v srpnu loňského roku.