Českotřebovský deník 40/2016 (11/2)   
Využijte valentýnské akce v podobě doručení kytice po České Třebové ZDARMA!  

Taktéž můžete uplatnit 10% slevu a s kapkou štěstí získat kytici ZDARMA!
Doručení do jiných lokalit je taktéž za zvýhodněné ceny!  Těšíme se na shledanou!  Denisa a Lukáš
 
CHL: Většina zápasů základní části je odehrána, zbývají pouze dva zápasy 3. ligy. 

Pořadí týmů 2. ligy na 3. – 5. místě musela určit minitabulka.  Čtvrtfinálové dvojice 1. a 2. ligy, jsou tedy následovně:
 1.LIGA
  • PROPLAST Ústí nad Orlicí                    : HC VESPA
  • KRAJÁNCI-SVITAP Ústí nad Orlicí     : ADBA Ústí nad Orlicí
  • HC TŘEBOVICE                                  : HC Kačeři Kerhartice
  • BANDITI                                              : HC FLYERS Česká Třebová
2. LIGA
  • HC ZD Dolní Újezd                               : HC QANTO Bystřec
  • 4dox                                                     : HC Calibra
  • HC LDM                                              : HOSTALEK WERBUNG VETERANS
  • HC TYPOS                                          : TUROVÁCI Podlesí
3. LIGA bude určena po dohrávce.
  
Dětský domov v Holicích učí děti samostatnému bydlení

Holice (11. 2. 2016) – Dětský domov v Holicích, jehož zřizovatelem je Pardubický kraj, dnes slavnostně otevřel první tréninkovou bytovou jednotku pro děti, které se po dosažení 18 let věku rozhodnou, například z důvodu studia, žít nadále v dětském domově. Pardubický kraj je jedním ze dvou krajů, které se zapojily do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí na transformaci péče o ohrožené děti a mládež.
„Cílem zřizování těchto bytových jednotek je především osamostatnění a přizpůsobení se běžnému životu včetně plánování výdajů, vaření, ale i dalších běžných činností v domácnosti. Náklady na rekonstrukci bytu činily 700 tisíc korun s tím, že Pardubický kraj poskytl částku 350 tisíc korun. Zbylou částku hradil domov ze svých zdrojů,“ uvedl Martin Kiss, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje.
„Ze zákona je možné, aby děti ve věku 18 až 26 zůstávaly v dětském domově. Snažíme se je tak připravit na dobu, kdy budou muset z domova definitivně odejít a starat se o sebe. Proto jsou tréninkové byty natolik důležité, jelikož fungují jako přechodová fáze do běžného života,“ sdělil ředitel domova Ondřej Výborný.
Cílem projektu Transformace péče o ohrožené děti a mládež je postupná změna systému péče o ohrožené děti a snížení kapacity v pobytových zařízeních až o padesát procent. Celková kapacita dětských domovů zřizovaných Pardubickým krajem je 179 lůžek, jejichž aktuální naplněnost je 78 procent. Toto číslo zůstalo během uplynulého roku téměř beze změn. Předpokladem je, že počet dětí umístěných v ústavních zařízeních bude klesat, a to především díky rozvoji terénní práce s biologickými rodinami i rozvoji pěstounské péče.
 
O uprchlících, Schengenu a o zjednodušení čerpání fondů Evropské unie

Brusel (11. 2. 2016) – V hlavním sále Evropského parlamentu v belgickém Bruselu se ve dnech 10. a 11. února konalo plenární zasedání výboru regionů. Hlavními tématy byly problematika uprchlíků, schengenský prostor a také zjednodušení čerpání fondů Evropské unie. Jedním z účastníků za Českou republiku byl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Uprchlíci a jasné rozlišení těch, kteří pomoc skutečně potřebují, jednání s Velkou Británií, klimatické změny a nutnost uchování schengenského volného prostoru spolu s vnitřní bezpečností byla témata, která jasně dominovala v diskuzi s předsedou rady Donaldem Tuskem. Jednání o 19 bodech zahrnovalo dále vystoupení nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka, komisařky pro regionální politiku Coriny Creţuové a komisaře pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tibora Navračiče,“ shrnul průběh zasedání náměstek Roman Línek.
„U regionální politiky se nám podařilo prosadit téma nutnosti zjednodušení čerpání evropských fondů a to zejména pro obce a města. Už dnes se také rozhoduje o politice soudržnosti a tedy i směřování evropských peněz po roce 2020,“ doplňuje Línek a pokračuje: „Za úspěch považuji přijetí dvoustránkové deklarace Ohrožení schengenského prostoru bez hranic. Ta naprosto věcně a s vědomím konkrétních zkušeností z obcí a regionů přímo konfrontovaných uprchlickou krizí i nelegální migrací apeluje na klíčové evropské autority. Chceme zásadně posílit ochranu vnější schengenské hranice, větší účinnost návratové politiky a další kroky, díky kterým se podaří udržet dosavadní otevřenost vnitřních hranic Evropské unie.“
Není bez zajímavosti, že otevřené vnitřní hranice jsou páteří evropské ekonomiky, neboť obchod mezi členskými státy včetně České republiky činí 2800 miliard eur ročně a v rámci něho dojde k 57 milionům přeshraničních dopravních pohybů.
 
 Hejtman navštívil Alexe a Lauru, první občánky kraje

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes navštívil první občánky kraje roku 2016. Chlapec Alex se narodil deset minut po půlnoci v Chrudimské nemocnici a dívka Laura před druhou hodinou ranní v Pardubické nemocnici. Kromě finančního daru rodinám předal hejtman také drobnou pozornost pro miminka.
„Po několika letech jsme se letos rozhodli navýšit finanční dar rodinám prvně narozených miminek v našem kraji. Věřím, že tato částka přijde rodinám vhod při hrazení nejrůznějších výdajů, které jsou s narozením potomka spojené,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Podstatné však je, že miminka se mají čile k světu a dělají svým rodičům radost,“ řekl hejtman Netolický.
Ten nejprve zavítal do Tasovic u Heřmanova Městce, kde s rodiči bydlí malý Alex, který přišel na svět v Chrudimské nemocnici deset minut po půlnoci. O téměř dvě hodiny později se v Pardubicích narodila první holčička. Jmenuje se Laura a s rodiči bydlí v Podůlšanech.
 
Příznivce operety vábí Skuteč

Jedním z pravidelných programových bodů festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč je divácky oblíbená opereta. Letos se příznivci tohoto žánru mohou těšit na známý titul Jacquese Offenbacha Krásná Helena v provedení Severočeského divadla Ústí nad Labem.
„Uvedením operety Krásná Helena neobjevujeme neobjevené. Svými kvalitami na česká jeviště určitě patří. Offenbach si svou typicky přidrzlou satirou troufá i na nejvyšší takzvaně ´nedotknutelné duchovní i politické autority a mýty´, tolik aktuální v naší době. Dělá to však s typickým nadhledem a roztomilostí,“ řekl o představení režisér a slavný operetní herec Libor Žídek, syn operního pěvce Ivo Žídka.
Děj operety se sice odehrává ve starém Řecku, těsně před vypuknutím Trojské války, ale slavný mýtus o Paridovi a Heleně vyprávějí autoři po svém, velmi humornou a rozpustilou formou. Dílo bylo už v době svého vzniku satirou na Paříž své doby, pletky na císařském dvoře, lehkomyslnost krasavic, na zálety mocných i žárlivost jejich manželek. 
Kromě Krásné Heleny zazní ve Skutči slavné operetní árie a dueta ještě na samý závěr 13. ročníku festivalu, a to na koncertě nazvaném Klenoty operety. S výběrem toho nejlepšího, co světová opereta nabízí se v Kulturním klubu 8. května představí Filharmonie Hradec Králové a sólisté Jana a Václav Siberovi.