Českotřebovský deník 42/2016 (14/2)                                    
Město Česká Třebová má svůj schválený rozpočet

V pondělí 15. února se konalo jednání zastupitelstva města na kterém byl schválen rozpočet města na rok 2016.  Vychází ze zveřejněného návrhu, do kterého byly vloženy opravdu minimální změny. Město tak již pro svou činnost nepotřebuje v prosinci schválené rozpočtové provizórium.  Rozpočet je vyrovnaný v objemu 264 800 tis. Kč. Daňové příjmy města jsou v rozpočtu ponechány na skutečnosti loňského roku s tím, že je plánován růst příjmu z podílu DPH o 2% a u daně ze závislé činnosti o 1%. Je tedy předpoklad, že rozpočtované daňové příjmy budou spíše překročeny. Kladně se již v loňském rozpočtu začalo projevovat  např. předloňské zvýšení daně z nemovitých věcí u podnikatelských subjektů a garáží. Přineslo to více než milion Kč. V rozpočtu výdajů počítá nejen s financováním všech nutných mandatorních výdajů (které postupně rostou), ale také s investiční činností. Zde je možné vyzdvihnout připravovanou investici do tenisové haly v Husově ulici, kterou město hodlá postavit s 50% dotací státu a s podporou Pardubického kraje. Projektová cena haly je více než 19 mil. Kč, se zahájením se počítá letos (má se provést hrubá stavba), s dokončením v příštím roce. Žádost o udělení dotace již byla odeslána koncem ledna t.r., investice se může realizovat jen v případě  kladného vyřízení dotace. Dalším velkou investicí města bude výstavba parkoviště, komunikace a dešťové kanalizace pro sportoviště na Skalce. letos se počítá s proinvestováním částky téměř 14 mil. Kč. Tuto akci hradí město plně ze svých prostředků.  město dále počítá s opravou ulice Cechovní v hodnotě 2,5 mil. Kč, vybudováním podzemních kontejnerů na Trávníku (1 mil. Kč), realizací dětského hřiště na Křibu (1,3 mil. Kč) a s dokončením komunikace v průmyslové zóně (5,5 mil. Kč) k objektům logistické společnosti, která zde má letos zahájit stavbu. Poměrně velké prostředky jsou v rozpočtu věnovány na pořízení projektových dokumentací, které jsou podmínkou pro žádosti o dotace. Částka větší než 2,5 mil. Kč je věnována na údržbu památek. Za 850 tisíc Kč bude pořízeno nové moderní mobilní jeviště s odpovídajícími parametry (pro Kulturní centrum). Rozpočet počítá se zapojením dotací pro výstavbu tenisové haly a památkovou péči, částkou 21 mil. Kč se na financování rozpočtu použije přebytek z financování minulých let. Pro mimořádné případy zůstává městu rezerva ve výši 8 mil. Kč. Více v samostatném článku  (mm)
 
Třebovice zavedou úsekové měření rychlosti  na I/14

Obec Třebovice rozhodla o tom, že v zájmu zajištění bezpečnosti pro občany obce zavede na frekventovaném průjezdu obcí úsekové měření rychlosti, investuje do zařízení cca 2 mil. Kč. Vyhodnocování výsledků měření ovšem budou provádět pracovníci odboru dopravy na ORP Česká Třebová a přibude jim nemalá práce, jejíž rozsah je nyní obtížné odhadnout.  Pro začátek se počítá s tím, že pro tuto činnost bude třeba na odbor dopravy přijmout další tři pracovníky a zajistit pro ně také podmínky pro jejich práci. Jejich úkolem nebude nic jiného než vyhodnocování záznamů nového zařízení v Třebovici, identifikace vozidel porušujících dopravní předpisy, a vymáhání pokut. Příjem z takto udělených pokut bude příjmem města Česká Třebová. Zatím se počítá s tím, že by noví pracovníci odboru dopravy pracovali v domě čp. 992 v areálu služeb v Podbranské ulici, který byl zatím neúspěšně nabízen k prodeji. Zřízení těchto pracovních míst bude třeba ovšem zajistit z našeho rozpočtu, proto po startu tohoto systému  bude třeba peníze nejdříve doplácet. Předběžně se počítá s tím, že by nové zařízení mělo fungovat od září 2016, musí tomu ovšem předcházet schválení změn na odboru dopravy  MěÚ. Obdobné úsekové měření rychlosti zřídili  ve městě Litomyšl, kde narostla odboru dopravy práce natolik, že museli přijmout 8 nových pracovníků. Informaci o připravované změně podal zastupitelům starosta Jaroslav zedník na jednání ZM.

 

Počty zapsaných žáků na českotřebovských základních školách

ZŠ Nádražní 54, ZŠ Habrmanova 83, ZŠ Parník 37, alternativní ZŠ Na rovině 6. Počty se mohou měnit díky podaným žádostem o odklad školní docházky, nejde tedy o definitivní údaje. Na ZŠ Habrmanova bude např. o odklad školní docházky žádat 10 rodičů. Žádosti o odklad musí posoudit a doporučit pedagogická poradna. Na ZŠ Nádražní a ZŠ Ústecká budou zřízeny  vždy dvě první třídy, na ZŠ Habrmanova tři.
---------------------------------------------------------------
Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2016 a současně vás pozvat na
valnou hromadu,
 která se bude konat ve čtvrtek 18. února 2016 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.
Petr Poldauf  předseda Spolku
---------------------------------------------------------------
Desátý ročník soutěž MLS Pardubického kraje oficiálně zahájen 

Pardubice (12. února 2016) – Krajské informační středisko AGROVENKOV, o.p.s. ve spolupráci s Pardubickým krajem vyhlašuje již desátý ročník soutěže potravinářských výrobků MLS Pardubického kraje 2016. Výrobci mohou své výrobky přihlašovat do 17. března. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskuteční 17. května na pardubickém zámku.
„V Pardubickém kraji je celá řada lokálních výrobců, kteří si zaslouží naši pozornost. Regionální potraviny si obecně získávají mezi lidmi stále větší přízeň a je dobře, že je ve větší míře nacházíme také na pultech našich obchodů,“ uvedl radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Věřím, že stejně jako v předchozích letech bude mít odborná porota na výběr ve čtyřech kategoriích z celé řady výborných výrobků. Již nyní se těším na hodnocení a ochutnávky,“ dodal radní Kroutil.
Soutěž je vyhlášena jako tradičně v těchto kategoriích: 1) Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, 2) Mléko a mléčné výrobky, 3) Maso a masné výrobky, 4) Výrobky z medu a ostatní.
Přihlášky do soutěže mohou výrobci zasílat na adresu: AGROVENKOV, o.p.s., Tvardkova 1191, 562 01 Ústí nad Orlicí v obálce s označením: „MLS Pardubického kraje“ – přihláška. Zásady a přihláška s přílohami je k dispozici na webových stránkách www.agrovenkov.cz

50 let MŠ Habrmanova

Letos to bude 50 let, co byla slavnostně otevřena Mateřská škola v České Třebové „školka Habrmanova“.
Chtěli bychom tímto kontaktovat a pozvat zástupce zřizovatele, bývalé zaměstnance a příznivce naší školky.
12. dubna    od 9,00  do 11,00 hodin bude slavnostní uvítání   s programem pro pozvané hosty
od 14,00 do 16,00 hodin otevřené dveře pro všechny příznivce
13. dubna       od 14,00 do 16,00 hodin setkání bývalých zaměstnanců s vystoupením a programem
14. dubna    v dopoledních hodinách podmořský svět sférického kina pro naše  děti a od 15 hodin „zahradní párty s opékáním buřtů“ pro rodiče s dětmi  
Těšíme se na Vaši návštěvu