Českotřebovský deník 44/2016  (16/2) 
Česká Třebová se opět představí na veletrhu cestovního ruchu
Holiday World 2016

Ve dnech 18.-21.2.2016 se na Výstavišti v Praze Holešovicích uskuteční jubilejní 25. ročník Středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2016. Stejně jako v minulých letech se zde představí i Město Česká Třebová, jehož stánek bude umístěn ve vstupní hale veletržního paláce. První dva dny veletrhu budou určeny odborníkům v cestovním ruchu a víkend pak široké veřejnosti.
Město Česká Třebová zve všechny občany k návštěvě veletrhu i našeho stánku. Těšíme se na Vás!
Více informací o veletrhu na www.holidayworld.cz
Pravda o vodě

  • Již delší dobu sleduji webové stránky pana Radka Novotného http://pravdaovode.cz, které založil ve své snaze bojovat proti přemrštěným cenám vodného a stočného zejména v oblastech, kdy se vlastníkem sítí staly zahraniční společnosti. Radek Novotný také vydal publikaci "Pravda o vodě", kterou na svých stránkách propaguje a dlouhodobě se snaží působit tak, aby se vodárenská insfrastruktura vrátila zpátky do rukou měst a obcí. Má za sebou první úspěchy, některá soudní rozhodnutí mu hrají do karet. Dlouhodobě sleduje ceny vodného a stočného. Mapu republiky rozdělil na oblasti, ve kterých je vodárenská infrastruktura v rukou měst a obcí a na oblasti, kde "vládnou" cizí společnosti. Jeho cílem je stav, který mají prakticky všechny okresy ve Pardubickém kraji (mimo Chrudimsko), kdy všechny zisky získané v souvislosti s provozem výroby pitné vody, údržby sítí a likvidace odpadních vod jsou zpět do vodárenské infrastruktury města či regionu v případ skupinových vodovodů. Myslím, že se vyplatí tyto stránky sledovat. Je zde např. cenová mapa vodného a stočného, i když zatím nemá dostatek údajů. Česká Třebová z tohoto srovnání vychází velmi dobře, možná i nejlépe. Má podle srovnání  nízkou cenu vody v částce 61,64 Kč. Web uvádí také společnosti, které vodu prodávají obyvatelstvu i průmyslovému sektoru, v našem případě Orlickou vodohospodářskou společnost. Není to však uvedeno správně, protože prodejcem a garantem všeho kolem vody je Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o.  a OVHS, s.r.o.  pouze vodárenské služby smluvně zajišťuje. Všechno důležité, tedy cenu vody, rozhodování o investicích a opravách má v rukou valná hromada vodárenské společnosti, t.j. rada města, která také činnost OVHS kontroluje. Uvedený web jistě bude stále zajímavější, pokud zde budou doplněny ceny vodného a stočného také z dalších měst a společných regionálních systémů. 
  • Při dlouhodobém sledování této stránky zatím zjišťuji, že publikovaných údajů o cenách vody příliš nepřibývá. Není to ani jednoduché, protože je třeba údaje aktualizovat a to jistě není pro jednoho člověka složité.  Sleduje nejen cenu vody, ale i zisky a jejich využití. Jeho hlavní cíl působení není poskytovat úplnou cenovou mapu, ale ukázat rozdíly v cenotvorbě u  systémů, které jsou v majetku měst a obcí a u těch druhých, kde města a obce jsou ze hry o vodu vyšachovány. Někde se vyšachovaly vlastní vinou, jinde díky lobování vlivných osobností nebo i podvodem. V případě rozsáhlých vodárenských systémů ale některá města ani neměla šanci volit jinak než prodej svého podílu. Svoji infrastrukturu ale možná odprodaly zbytečně brzo v době, kdy byla cena vody nízká a kdy nebyla významnou složkou rodinných rozpočtů. Z prodeje  obce získaly nějaké prostředky, které už dávno utratily a nyní nemají v rukou žádné trumfy nejen na cenu, ale ani na koordinaci oprav a investic  na svém katastru. Bylo by možné psát konkrétní příklady, které jsou nad rámec této informace. Z návštěvy uvedené stránky  však občan získá pocit, že jsme udělali moc dobře, že  si město Česká Třebová převzalo sítě od  bývalého celku VAK Jablonné nad Orlicí  do vlastní péče a že jsme následně neprodali  vodárenskou infrastrukturu cizím společnostem. Jednání zastupitelstva města navštěvuji již 25 let a nepamatuji se, že by to kdy vůbec přišlo na pořad jednání. V každém případě webové stránky http://pravdaovode.cz stojí za návštěvu. (mm)
  • Usnesení z jednání Zastupitelstva města dne 15/2 2016 najdete ZDE

    Nové promo video českotřebovského gymnázia  najdete ZDE: www.youtube.com/watch?v=5UoMz74ID5w

    Skiareál Peklák hlásí:
    Od středy 17.2.2016 až do odvolání platí provozní doba 9-16 hodin.
    Můžete využít časové jízdenky za 100 Kč/ 4 hodiny , nebo odečet 10 bodů za 1 jízdu. 

    CHL informuje: hrála se první  čtvrtfinále play - off 

    HC TYPOS : TUROVÁCI Podlesí 5 : 2
    Góly: Kvapil D/1, David Š/1, Habrman P/1, Špička R/1, Mička P/1 Slavík  T/1,  Matějka L/1
    Asistence: Vídeňský P/1, Kvapil D/1, Zahálka J/1, Mička P/1, David J/1 Hruška  T/1
    Tresty: 2 : 2  Rozhodčí: Maršík F., Morkes R.

     

    4dox : HC Calibra 5 : 4
    Góly: Moravec K/3, Marek M/1, Novák V/1 Malichar  K/1, Pachl M/1, Mistr O/1,  Vaňous J/1
    Asistence: Baumgartl T/2, Marek M/1, Ordoš D/1, Novák J/1 Voleský P/2, Melichar K/1  Ruda S/1
    Tresty: 10 : 8   Rozhodčí: Maršík F., Morkes R.
    Hejtman Netolický: Elektrotechnická škola v areálu Foxconnu má smysl 

    V průběhu loňského roku představili zástupci společnosti Foxconn záměr vybudovat v blízkosti svého pardubického závodu technologicko-residenční zónu s takzvanými smart prvky. Součástí tohoto záměru by mělo být také vybudování zcela nové moderní budovy Střední odborné školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy, která nyní sídlí ve dvou areálech v Pardubicích. O dalším postupu dnes jednal hejtman Martin Netolický s Petrem Škodou ze společnosti Foxconn a ředitelem školy Ladislavem Štěpánkem.
    „Současné kapacity školy již nedostačují, a proto budeme muset v nejbližší době řešit rozsáhlé investice v areálu Do Nového, ale také v ulici Karla IV., kde je hlavní sídlo školy. Proto se jeví přesun do moderního areálu v blízkosti společnosti Foxconn jako ideální varianta, jelikož celý projekt má jasnou vizi a dává ve všech ohledech smysl,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Již v minulosti jsme definovali požadavky na stát v oblasti dopravní infrastruktury, kterou by bylo nutné upravit a rozšířit. Stejně jako byla v minulosti finančně podpořena výstavba společnosti Škoda Auto v Kvasinách, měl by se stát postavit čelem k další rozsáhlé investici soukromého sektoru,“ sdělil hejtman Netolický.
    Ten připomněl, že se v nejbližší době sejdou zástupci kraje a společnosti Foxconn, aby sladili vzájemné požadavky na umístění školy v areálu budovy, ale také vyjasnili, která zařízení by mohla škola v budoucnu využívat. „Jedná se především o sportoviště, ubytovací kapacity, ale také stravovací provoz. Pokud by bylo možné využít zařízení postavená společností, výrazně by se zlevnila výstavba školní budovy, ve které by tak zůstala pouze praktická a část technické výuky, kterou by nebylo možné zabezpečit přímo ve společnosti Foxconn,“ dodal hejtman Netolický.
     
    Z českotřebovského tenisového webu:

    Adriana Kovářová dosáhla na turnaji dorostenek kategorie "B" v Pardubicích dalšího vynikajícího úspěchu. 
    Celým turnajem (32 hráček) prošla, opět jako nenasazená, bez zaváhání a již podruhé za sebou zvítězila na "béčkovém" turnaji dorostenek.
    To jen dokazuje, že se nejedná o náhodu, ale o vysokou a stabilní výkonnost této hráčky 
     
     
     
     
     

     

    Na fotografii vlevo vítězka Adriana Kovářová spolu s druhou Adélou Josefovou