Českotřebovský deník 45/2016 (17/2)  
V přírodní rezervaci Králova  zahrada se již v půli února objevily první kvetoucí bledule jarní.

Tato přírodní rezervace patří mezi plošně nejrozsáhlejší lokality  této rostliny na Českotřebovsku. Na masivní rozkvetení si budeme muset ještě chvíli počkat, ale jaro už je za dveřmi. Přístup sem je jak pěšky, tak na kole výborný. Nejbližším nádražím je Semanín.       Nezapomeňte, že bledule  je chráněnou rostlinou. V.Polák

Program projektu 12 klíčů v březnu

Na první místo patří poděkování všem účastníkům 12 klíčů za Vaši vytrvalost a aktivní zapojení se do projektu, jehož smyslem je osvěta zdravého životního stylu, duševní pohody a mezilidských vztahů. Naše řady se opět rozšířili a v únoru projekt navštívilo více jak 30 účastníků. V únoru proběhla pouze jedna přednáška z důvodu zahraniční pracovní stáže lektorky.
V nadcházejícím měsíci březnu se budou konat opět tradičně dvě setkání, z nichž první 10. 3. a jeho tématem je „Psychohygiena, relaxace a regenerace“. Zde budete mít možnost sami si vyzkoušet relaxační techniky, základy metod všímavosti a aktivní imaginace. Druhé setkání proběhne 24. 3. a jeho tématem je „Cestománie, zápisky z cest“, přednáška bude vedena formou diskuze a sdílení vlastních zkušeností a osobních zážitků ze zahraničí. Připravte si proto, prosím, vlastní náměty, můžete přinést i fotografie nebo suvenýry. V neposlední řadě bych jménem celého projektu chtěla poděkovat Oáze zdraví za podporu 12 klíčů ve formě výborného a zdravého občerstvení, které pro nás připravuje na každé setkání. Děkujeme.
Na další setkání se těší lektorka Aneta Unzeitigová
 
Zprávičky ze ZŠ praktická

Čtvrtek 11.2.2016 patřil na naší škole volbě povolání. Vybraných 13 žáků odjelo na projektový den do OU Chroustovice. Na místě si mohli vyzkoušet práci v oborech, na které se chtějí přihlásit
Dnešek 17.2. jsme opět věnovali volbě povolání u starších ročníků. Skupina šesti žáků odjela na projektový den v Střední zemědělské a technické škole v Litomyšli. Mohli si prohlédnout školu a vyzkoušet práci opraváře, chovatele a aranžérky.

Pronájem vybavené kosmetiky - ozvěte se na telefon 731 583 654

Připojuji se

Připojuji se k názoru Milana Mikoleckého v článku o kabelové televizi vydaném v únorovém zpravodaji. Kdykoli jsem přepnul na OIK vždy tam šly zprávy z Lanškrouna a nemohl jsem se dočkat. Problém je v tom, že města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí jsou od sebe vzdálena pouze 9 km, zatímco Lanškroun téměř 25km. Proto tato města spolupracují nejen v oblasti vzájemného zaměstnávání obyvatel ale částečně spolu žijí kulturním životem. S Lanškrounem je to trochu jiné, tam se hlavně jezdí za prací. Souhlasím, že po stránce zpracování reportáží a grafiky se nedá pořadům nic vytknout, ale na abonenty se myslí méně.  Podle mého názoru OIK TV funguje tak maximálně na 30% možného. Ono taky v prostředí „třaskavého ovzduší“ se moc nápadů nerodí a špatně pracuje. Nejvíce se OIK zpronevěřilo svému poslání, když jsem se dověděl, že Vašíček „smetl ze stolu“ slušný dokument gymnazistů o válečném veteránu Vasilu Timkovičovi, občanu České Třebové. To jsem se tenkrát opravdu naštval.  Adolf Macek

Česká miss Andrea Kalousová besedovala  v ústecké Malé scéně

Sympatická studentka místní střední zdravotnické školy besedovala v neděli 14. února v ústecké Malé scéně Samozřejmě především o soutěži  Česká miss a a také Miss world která se uskutečnila v závěru minulého roku  v Číně.  Andrea Kalousová díky tomu zmeškala svůj maturitní ples. je totiž studentkou posledního ročníku Střední školy zdravotnické a sociální v Ústí nad Orlicí, kam dojíždí z Jablonného.  Pro letošní rok má schválený individuální studijní plán. V Malé scéně  vyprávěla svůj příběh. „Sama bych nenašla odvahu se přihlásit," řekla kráska z Jablonného nad Orlicí s tím, že za její účast může vychovatelka ústeckého domova mládeže na Dukle.  „Jednoho dne přišla s tím, že mě přihlásila a pojedeme do Pardubic na casting," uvedla Andrea. Posluchače zajímalo na finále České miss i to jaké to bylo v Číně, ve městě Sanya. V průběhu besedy, která pokračovala V předsálí v kavárně ukázala divačkám i fotografie ze soutěže a také video, jak probíhá focení.
Přednáškový cyklus "To nejlepší z umění" v Ústí n.O.

Ústí n. O. – Cyklus přednášek To nejlepší z umění 19. století vstoupil 16. února do své druhé poloviny, v sále orlickoústecké Malé scény si šestý pořad nenechala ujít bezmála padesátka diváků. Přednášky pořádají jednou měsíčně učitelky střední školy umělecko průmyslové v Ústí nad Orlicí.
Manet a Loulouse-Lautrec
Pomyslný štafetový kolík převzala od Jitky Kuběnkové další z pedagožek orlickoústecké „umprumky“ Marie Uhlířová a během hodinu a půl trvající přednášky „naservírovala“ příchozím další dvě velké osobnosti francouzského výtvarného umění 19. století. Zatímco v první polovině pořadu byla řeč o Édouardu Manetovi, dalších pětačtyřicet minut byl v centru pozornosti Henri de Toulouse-Lautrec. Potěšitelné je, že i třetí přednáškový cyklus k dějinám umění má své stálé návštěvníky. Nejen je, ale i další zájemce čekají ještě čtyři pořady, vždy jeden měsíčně:
březen: Vincent van Gogh a Paul Gauguin
duben: Symbolismus a naivní malíři
květen: Gustav Klimt a Egon Schiele
červen: Antonio Gaudí a další secesní architekti