Českotřebovský deník 47/2016 (19/2)    

Peklák hlásí:  Je nám moc líto, ale od 19.2. přerušujeme provoz areálu. Doufáme, že zima dovolí a ještě se na Pekláku na svahu potkáme.

Orlickoústecká nemocnice zmodernizovala pracoviště na vyšetření cév

Ústí nad Orlicí (19. 2. 2016) – Na slavnostním otevření modernizovaného pracoviště na vyšetření cév, takzvané angiografie, se dnes v Orlickoústecké nemocnici sešli lékaři s vedením nemocnice a zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a 1. náměstkem Romanem Línkem. Projekt modernizace financoval Pardubický kraj za pomoci Regionálního operačního programu Severovýchod částkou 11,5 milionu korun, další půlmilion přidala nemocnice ze svého rozpočtu.
V Orlickoústecké nemocnici mají lékaři s prováděním výkonů na cévním řečišti bohaté zkušenosti, uskutečnili už více než 3100 zákroků. Nyní získali nový přístroj na zobrazování cév, takzvanou angiolinku, díky které budou moci rozšířit rozsah výkonů na cévách také u pacientů s komplikovaným onemocněním.
Minulý rok byl pro Nemocnici Pardubického kraje přelomový. „Díky připraveným projektům jsme na rozdíl od některých jiných krajů využili možnosti čerpání dotací z regionálního operačního programu do poslední koruny a prosadili jsme i možnost nasměrovat prostředky ve výši kolem čtvrt miliardy korun do přístrojového vybavení našich nemocnic. Věřím, že i v Orlickoústecké nemocnici budou nové přístroje sloužit k rozvoji špičkové péče v oboru, který je v naší populaci čím dál potřebnější,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Sebelepší přístroje ale nejsou nic platné, pokud vám chybí kvalifikovaní odborníci,“ podotkl náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Tady jsem byl ubezpečen, že na oddělení se podařilo sestavit zkušený tým specializovaných lékařů a dalších pracovníků, kteří jsou zárukou dobrého fungování i v budoucnosti, a nová angiolinka by mohla přispět k rozvoji cévní chirurgie a navazujících disciplín v této nemocnici.“
Na tomto pracovišti už 30 let vyšetřují cévní řečiště pomocí sledování vstříknuté kontrastní látky. „Naší doménou jsou zejména výkony na cévních přístupech pro dialyzované pacienty, kterých jsme provedli více než tisíc a patříme v tomto oboru mezi největší pracoviště v České republice,“ informoval primář radiodiagnostického oddělení Orlickoústecké nemocnice Karel Nedvěd. Jeho oddělení patří k těm nejlépe vybaveným v kraji, nechybí zde digitální rentgeny, kvalitní ultrazvuky, počítačová tomografie a magnetická rezonance. 
 
Pardubický kraj se představuje na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze

Na jubilejním 25. ročníku veletrhu cestovního ruchu Holiday World Praha 2016 se prezentuje i Pardubický kraj. Letos poprvé tomu tak je prostřednictvím jedné expozice s Královéhradeckým krajem pod společnou značkou Východní Čechy. Návštěvnici veletrhu se mohou seznámit s atraktivní nabídkou všech pěti turistických oblastí Pardubického kraje.
Hlavním tématem letošní expozice je vojenská historie, kterou představuje především unikátní oblast vojenských opevnění na Králicku. Samozřejmostí je nabídka dalších produktů a inspirativních programů z celého kraje, přičemž velký zájem je o aktivní turistiku, ať už pěší nebo na kole. Na veletrhu jsou představovány i novinky roku 2016 jako například Stezka v oblacích na Dolní Moravě nebo nově zrekonstruovaný Národní hřebčín Kladruby nad Labem.
Prezentaci Pardubického kraje na tomto významném veletrhu zajišťovala již tradičně Destinační společnost Východní Čechy. Informace za jednotlivé turistické oblasti podávali pracovníci jednotlivých destinačních managementů a turistických informačních center.
„Systém řízení cestovního ruchu v Pardubickém kraji je velice dobře nastaven od krajské destinační společnosti, přes oblastní organizace cestovního ruchu až k turistickým informačním centrům. Každý prvek v tomto systému je důležitý a nenahraditelný,“ řekl René Živný, který během veletrhu diskutoval na téma řízení a podpory cestovního ruchu v Pardubickém kraji s představitelem Asociace turistických informačních center Milošem Krejčím.
Veletrh cestovního ruchu Holiday World je nejvýznamnější prezentace turistických nabídek v České republice a ve svém oboru patří i k významným středoevropským výstavám.

Labská cyklostezka - vše se odvíjí od výkupu pozemků

Labská stezka vede 350 kilometrů od Špindlerova Mlýna až k česko-německým hranicím za Děčínem, ale sjízdná je zatím v některých úsecích jen pro horská nebo trekkingová kola. Úseky se zpevněným povrchem vedené mimo silnice tvoří pouze 40 procent, celkem 140 kilometrů. Přibývají ale každým rokem. V Pardubickém kraji se tomu snaží napomáhat i vášnivý cyklista v dresu krajského radního René Živný, kterému jsme položili několik otázek.
Jaká je situace s Labskou cestou v našem kraji?
Pardubickým krajem vedou dva úseky, jeden od Hradce Králové (známá jako Stezka mechu a perníku řízená svazkem obcí Hradubická labská) a druhý z Pardubic do Týnce nad Labem (s podtextem Labská stezka Pardubickým krajem řízená svazkem obcí Pardubická labská). Pro oba musely vzniknout svazky obcí, které jsou investory. Hradubický se už snaží prosadit stezku několik let, ale naráží nejen na financování, ale také na nemožnost vykoupit některé pozemky poblíž Bukoviny a v dalších místech. Tam musí cyklostezku přetrasovat. Svazek obcí Pardubická labská byl založen v listopadu 2015 a vzhledem k tomu, že většina pozemků v této části patří Povodí Labe, doufá v rychlejší možnost výstavby.
Přiblížila se už výstavba některé z etap na Hradubické labské?
Nejdále je ta, které vede z Hradce Králové do Vysoké nad Labem, kde je již platné územní rozhodnutí a pracuje se na stavebním povolení. To je ovšem v Královehradeckém kraji. Navazující etapa z obce Vysoká, která vede kolem obce Opatovice nad Labem a za elektrárnou Opatovice se stáčí zpět k řece směrem k obci Dříteč, nemá stále vyjasněné pozemky a hledají se tu možnosti přemostění Labe v oblasti za elektrárnou Opatovice. V těchto místech by mělo do budoucna vzniknout cyklo – pěší propojení obou břehů které v tomto území chybí.
Na úseku z obce Dříteč do Němčic je v přípravě dokumentace k územnímu řízení a studie řešení samostatné lávky v oblasti po směru toku pod památkově chráněným mostem v Němčicích. Cílem je v tomto roce je získat povolení umístění stavby a pokračovat k získání stavebního povolení.
Poslední prozatím připravovaný úsek začíná v obci Němčice u obecního úřadu a povede polem směrem k hradu Kunětická hora. Tato část je právě ve fázi výkupu pozemků a přepracování dokumentace pro územní řízení. Samotné umístění stavby v rámci příslušného povolení by mělo být vyřešeno do konce tohoto roku. Další pokračovaní kolem hradu Kunětická hora je sporné kvůli výkupu pozemků v oblasti Perníkové chaloupky. S majitelem se nepodařilo prozatím najít shodu v možném vedení cyklotrasy v souběhu se silnicí Ráby – hospoda pod hradem.
Jak může pomoci Pardubický kraj, když investory jsou svazky obcí?
Hledáme možnosti, které by výstavbu urychlily. V minulých letech jsme uvolnili milion korun na výkupy pozemků na Hradubické trase a pomáháme také s financováním projektů. Nyní Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo částku 400 tisíc korun na projektovou dokumentaci definující výkupy pozemků na Pardubické labské. Díky tomu by výkupy mohly začít už v průběhu letošního roku. Teprve od nich se pak bude odvíjet postupné pořizování projektové dokumentace trasy, která už bude pozemkově vyřešená.
Pro malé obce je financování cyklostezek nemyslitelné, kde najdou potřebné zdroje?
Nejschůdnější je pro ně využít evropské fondy stávajícího období. To s sebou ale nese také nůž na krku v tom, že stezky musí být hotové do roku 2020, aby je bylo možné z těchto zdrojů proplatit. Proto je každé zdržení se změnou trasy problematické a mohlo by nakonec ohrozit i celé financování. Pomoci se, jak vidno, nezříkáme ani my na Pardubickém kraji.
 
Česko-polské projekty pomohou cestovnímu ruchu v pohraničí

Krajští zastupitelé na svém čtvrtečním jednání projednali a odsouhlasili několik projektových záměrů v oblasti přeshraniční spolupráce v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Mezi tyto projekty patří nejen zlepšení dostupnosti oblastí v okolí masivu Králického Sněžníku, ale také podpora pevnostní turistiky, která láká na Králicko každý rok desetitisíce návštěvníků.
„Součástí projektu Tajemství vojenského podzemí za přibližně 32 milionů korun je také záměr zatraktivňující tvrz Bouda. Ta bude také během letošního roku elektrifikována, což přispěje k jejímu dalšímu rozvoji,“ uvedl hejtman Martin Netolický a doplnil dva projekty z oblasti dopravní infrastruktury, jejichž cílem je zlepšení dostupnosti Králického Sněžníku. „Na české straně se jedná o modernizaci silnice III/04314 z Boříkovic do Červené Vody za téměř 74 milionů korun a silnice II/311 z Mladkova do Jablonného nad Orlicí za 125 milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že Králicko představuje pro Pardubický kraj jednu z priorit v oblasti rozvoje cestovního ruchu.
Na polské straně se jedná o modernizaci dvou úseků silnice č. 392 ze Stronie Slaskie přes město Czarna Góra do Idzikówa a ze Źelazna do města Ladek Zdrój. Celkové náklady celého dopravního projektu činí přibližně 190 milionů korun. Partnerem obou projektů je Dolnoslezská správa silnic a železnic ve Vratislavi, vedoucím partnerem je Pardubický kraj.
 
Mezinárodní projekt na chemické průmyslovce se věnuje vzdělávání v digitálním věku

Pardubice (19. 2. 2016) – Motivovat učitele matematiky a odborných předmětů k tomu, aby využívali digitální média jako moderní metody výuky a tím zvyšovali kvalitu odborného vzdělávání. To si klade za cíl tříletý projekt „Teaching in the Digital Age“ v rámci programu ERASMUS+ realizovaný ve Střední průmyslové škole chemické Pardubice. Partnery projektu jsou střední odborné školy z Itálie, Španělska, Norska, Turecka a Estonska.
„Jde nám o další profesní rozvoj učitelů a samostatné vzdělávání studentů založené na spolupráci mezi pedagogy partnerských škol,“ vysvětluje ředitel Střední průmyslové školy chemické Pardubice Jan Ptáček a dodává: „Neformálním učením, sdílením zkušeností a využitím příkladů dobré praxe všech partnerů chceme pomoci učitelům intenzivněji integrovat nové pedagogické metody a digitální technologie do výuky.“
Projekt je postaven na vizi vzdělávání 21. století – učení kdekoli, kdykoli a prostřednictvím libovolného IT zařízení, například využitím datových úložišť a tabletů, aplikací Google Apps pro školství, Skype a Dropbox. „Hlavním výstupem projektu bude vytvoření digitálních učebních materiálů, jako jsou například video lekce kooperativního učení pro matematiku a dva odborné předměty podle studijního programu každé partnerské školy.  Dalším společně vytvořeným materiálem bude dokument o používání digitálních médií a o výukových metodách, který zmapuje současnou situaci k dané problematice a uvede i návrhy, jak by mělo efektivní vzdělávání vypadat, co lze zlepšit a jak k tomu můžeme přispět,“ upřesňuje Jan Ptáček.
V plánu je pět mezinárodních workshopů pro učitele, které budou zaměřeny na stínování, sdílení informací a tvorbu výukových materiálů. Prostřednictvím e-learningových materiálů, jejichž témata ovlivní i zaměstnavatelé, se studenti seznámí s činností spolupracujících firem a zároveň tak získají lepší představu o své budoucí práci. První projektová schůzka se konala v první polovině února v italském Trentu, další se uskuteční v listopadu v norském Trondheimu.