Českotřebovský deník 48/2016 (20/2)  


Aktuality Iscarex poháru 2016   

Termíny závodu Iscarex poháru 2016 jsou dány, první z nich se pomalu blíží, pojďme se na letošní již dvacátý první ročník podívat...
Letos jsme do našeho seriálu zařadili rekordních 62 běžeckých závodů. Součástí Iscarex poháru jsou opět seriály Pekelný kilometr a Zemská míle.
Osm závodů je ze seriálu MARATONSTAV Český pohár v běhu do vrchu a celkem 36 závodů je v Iscarex poháru mládeže.
A tady máme nováčky:
  • 28. května si odbude svou premiéru v Iscarex poháru Běh o korunu města Lanškroun. Jak je zřejmé z názvu, poběží se v Lanškrouně. Bude to první ročník, takže pořadatelům z firmy Forea s.r.o. držíme palce!
  • Další novinkou v poháru je Běh přes Červený vrch, který se bude konat 12. června. Pořadatelé z TJ Dolní Čermná připravili kromě tratí pro mládež také 5 a 10 kilometrové tratě pro dospělé. Opět první ročník, taktéž fandíme...
  • V Maraton klubu Hlinsko projevili zájem zařadit do Iscarex poháru na 28. srpna jejich Hlinecký půlmaraton. Ten ovšem není žádnou novinkou, letos se poběží již po sedmatřicáté!
  • V Žampachu si to loni organizátoři z Klubu univerzálních sportovců Sopotnice vyzkoušeli nanečisto a letos jsou již mezi námi :) Druhý ročník Krosu okolo Žampachu a přes Kozince nás čeká v 23. října.
  • Dalšími zkušenými pořadateli, kteří rozšíří naše řady, jsou lidé z SK Týniště nad Orlicí a jejich 25. ročník Týnišťské desítky. Ta přijde na řadu 28. října.
  • A posledním nováčkem v Iscarex poháru bude 2. ročník Běhu 17. listopadu, který v Poličce pořádá F-BIKE klub Sádek. Kdy se bude konat, je doufám každému jasné... :)
Tolik k výčtu novinek, ještě stojí za připomenutí 4. června kvalifikace na ME v běhu do vrchu na Pekláku v České Třebové a 27. srpna znovuzrozený běh Výprachtice - Buková hora. Ostatní závody jsou již, dalo by se říci, tradiční
 
Oblastní hokejová liga : Již druhé vítězství IHC Č. Třebová v závěrečné skupině o 5. - 7. místo

IHC Č. Třebová : Dlouhoňovice   9:5 (2:2,4:3,3:0)
Branky: 04:56 Teplý (Skuček), 15:24 Skuček (Kvasnička), 22:13 Morkes, 33:01 Skuček (Zeman), 33:28 Deml L. (Kvasnička), 36:44 Doha (Kvasnička), 40:56 Skuček (Teplý), 57:06 Kvasnička (Voleský), 57:22 Skuček (Voleský) - 02:45 Musil (Keprta Mir.), 04:01 Kerta Mar. (Musil), 28:57 Víša (Doleček, Doležel), 31:23 Macháček TS, 39:24 Matyáš.
Vyloučení: 7:8, využití: 1:2, oslabení: 0:1.  Rozhodčí: Hlava - Zezulka, Hlava
V předchozím utkání IHC vyhrálo v Žamberku 2 : 3 a následují ještě poslední dvě utkání - odvety:
IHC Č. Třebová : Žamberk   čtvrtek 18.2. od 19,45 hodin,  na ZS v České Třebové  (výsledek nebyl zatím ohlášen)
Dlouhoňovice : IHC Č. Třebová   pátek 26.2. od 21,00 hodin,  na ZS v Rychnově nad Kněžnou
 
Cena stavebního povolení v městě Česká Třebová

Mám připomínku k odboru výstavby v našem městě České Třebové, a to ohledně „k zasklení lodžie“ na panelovém domě. Na dotaz na stavebním odboru, kolik stojí stavební povolení k zasklení lodžie, bylo odpovězeno, že každá lodžie musí mít stavební povolení a projekt. Velice mě překvapila cena za stavební povolení a to 5 000,- Kč plus 2 700,- Kč za projekt. Když to spočítám na náš dům o třiceti lodžiích, dělá stavební povolení 150 000,- Kč a k tomu ještě 81 000,- Kč za projekt. Podle mého názoru je to nehorázná cena, jenom za povolení a projekt zaplatí náš dům 231 000,- Kč. Při stavbě domu o třech bytových jednotkách stojí stavební povolení 1 000,- Kč a nás stojí na bytové jednotce zasklení lodžie 5 000,- Kč. Není to přehnané? Například v Praze stačí podat pouze  oznámení o zasklení lodžie.  J. Vaverka
 
POZVÁNKA

Srdečně zveme k ekumenickému modlitebnímu setkání, které se bude konat v rámci Světového dne modliteb (SDM). SDM je celosvětové hnutí křesťanských žen mnoha tradic, které se každoročně scházejí ke společným modlitbám. Toto ekumenické křesťanské hnutí je rozšířené ve více než 180 zemích světa a v současnosti se na něm podílejí vedle žen také muži a děti. Letošní program připravily ženy z Kuby a budeme se modlit za křesťany na tomto vzdáleném ostrově. Setkání se koná v modlitebně na evangelické faře (Riegrova 283) v pátek 4. března 2016 v 18.00 hodin.  
Plesové ohlédnutí 

Rádi bychom poděkovali touto cestou všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci již 48. Lidového plesu v České Třebové, který se konal v Národním domě v České Třebové 6. února. Velkým dílem k úspěchu velmi pečlivě připraveného večera přispěl taneční orchestr Combo 2 z Litomyšle, který svou profesionalitou podpořil celkovou radostnou a přátelskou atmosféru společenské události. Také moravský folklór cimbálové muziky Zádruha patří k dobré tradici tohoto plesu. Obě předtančení taneční školy Šárky Prossové i pěvecké vystoupení Šárky Markové byly zpestřením večera. Přejeme všem, kteří již nyní začínají připravovat program plesu na příští rok hodně zdraví a sil.  Lorencovi
 
Karnevalové dovádění v ŠD ZŠ Nádražní 

V pondělí před jarními prázdninami se velká tělocvična Základní školy Nádražní proměnila na místo karnevalových radovánek. Děti si ve družině vlastnoručně vyrobily nejrůznější masky, ozdoby a kloboučky a v karnevalovém reji jsme tak mohli potkat všemožná zvířátka, motýly, kovboje a indiány, pohádkové postavy nebo superhrdiny. Všichni si společně zařádili na tanečním parketu a při soutěžních disciplínách, inspirovaných zimními sporty. Jak děti, tak i my dospěláci, jsme si celé odpoledne skvěle užili. Vychovatelky ŠD ZŠ Nádražní
 
Netolický:
Perla nesmí dopadnout jako Vitka

Pardubice (19. 2. 2016) Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes jednal se starostou Ústí nad Orlicí Petrem Hájkem o projektu revitalizace areálu bývalé textilní továrny Perla. V rámci připravovaného projektu je plánováno mimo komerčního využití také přesunutí Domova dětí a mládeže Duha, vybudování vzdělávacího centra, městské galerie, ale také Střední školy uměleckoprůmyslové, která byla hlavním důvodem jednání.
„Areál Perly vnímám jako unikátní prostor pro rozvoj celého města a nechci, abychom zde řešili obdobný problém jako například v areálu bývalé Vitky v Brněnci. Záměr na vybudování ateliéru a dílen Střední školy uměleckoprůmyslové je velmi zajímavý, jelikož současný areál ve Špindlerově ulici je ve špatné kondici a museli bychom do něj investovat přibližně 30 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj se zasadí o přepracování stávajícího projektu revitalizace Areálu Perly, aby jej mohl financovat z vlastních zdrojů.
„Současný projekt je nastaven na přibližně 100 milionu korun, což je pro krajský rozpočet velká částka, a proto bychom museli žádat evropskou dotaci například z Integrovaného regionálního operačního programu. Není však jisté, zda bychom na ni dosáhli, a proto se pokusíme přepracovat projekt na částku přibližně 60 milionů korun při zachovaní všech důležitých prvků. Tuto částku by již kraj mohl zaplatit etapovitě ze svého rozpočtu,“ sdělil hejtman Netolický.
Revitalizaci areálu k všestrannému využití by město Ústí nad Orlicí uvítalo. „Vážím si přístupu Pardubického kraje k této záležitosti. Jsem rád, že pan hejtman stejně jako my vnímá plánovaný projekt jako velkou šanci na velice přínosnou modernizaci centra města,“ uvedl starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.
Do architektonické soutěže v rámci vize Perla 2020 se zapojilo 24 projektových ateliérů. „V areálu jsou plánovány jak privátní, tak veřejné aktivity. Počítá se s vybudováním kanceláří, obchodů, ale také residenčního bydlení. Kromě školy by v areálu našel své místo také Domov dětí a mládeže Duha, městská galerie, centrum rozvoje a vzdělávací centrum. Samozřejmostí jsou také sportoviště, dětská hřiště, ale i parkovací plochy,“ přiblížil stávající podobu projektu starosta Hájek.
 
KLUB ČERVENKA z.s.
2. březen 2016  v 16.00 hod. - první středa v měsíci  (oprava termínu)
Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna

3. DÍLNA:  KATEDRÁLOVÁ OKNA NA STROJI
Lektorka:  Oldřiška Smékalová
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, špendlíky, šicí stroj (je k zapůjčení).
Je možno předem nařezat čtverce z látky: 4 čtverce 21,5 x 21,5
a 5 čtverců z kontrastní látky 10x10cm. Nové členky naučíme řezací techniky.
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Průmyslové muzeum v Mladějově v roce 2016

Vletošní turistické sezóně  dojde k  rozšíření výstavy silničních vozidel a vytvoření menší expozice hornictví. Současná kavárna /  občerstvení by měla být vylepšena  - vznikne restaurační zařízení s kuchyní. Na historické úzkokolejce, která zatím jezdí z Mladějova do zastávky Josefka, se bude opravovat další úsek. „Na dokončení celé tarsy chybí nám ještě asi 2,5 kilometru, ale to se letos celé určitě nestihne, možná příští rok," uvedl pro orlický deník předseda spolku Průmyslové muzeum Mladějov Miloš Kopřiva.
Expozice silničních vozidel se rozšíří o nové  historické traktory a motocykly československé výroby. Celkem zatím muzeum vystavuje 297 exponátů včetně například zemědělské a stavební techniky.
Průmyslová dráha s rozchodem 600 milimetrů o délce 11 kilometrů byla v provozu od první světové války do roku 1991, jako výletní trať funguje od roku 1998. Část kolejí vedoucí na Hřebeč se po pěti letech musela kvůli nevyhovujícímu stavu uzavřít. Sdružení s pomocí dobrovolníků pracuje na obnově trati od roku 2011
 
Litomyšlská nemocnice zkrásněla, kraj pro ni připravuje další projekty

Litomyšl (19. 2. 2016) – Jedno z pravidelných setkání náměstka hejtmana pro zdravotnictví Romana Línka, členů představenstva Nemocnice Pardubického kraje a starostů sídelních měst nemocnic se uskutečnilo dnes v Litomyšli. Kromě starosty Radomila Kašpara se schůzky zúčastnili také zástupci mikroregionu Litomyšlsko. Přítomní dostali informace z první ruky o novinkách v nemocnici, o personální a ekonomické situaci, jednali o využití Nadačního fondu nemocnice a hlavním bodem bylo brzké stěhování klientů Léčebny dlouhodobě nemocných z nevyhovující vily Klára do budovy interního oddělení Litomyšlské nemocnice.
„Litomyšlská nemocnice se v loňském roce v ekonomických ukazatelích vyrovnala s nastaveným plánem a daří se jim řešit i problémy v personální oblasti. Dobrým znamením je příchod nového primáře neurologie a iktové jednotky. Ten by měl nastoupit do funkce od 1. března a stabilizovat toto důležité oddělení,“ sdělil náměstek Línek.
Nemocnice v Litomyšli v loňské roce získala nové přístroje za 22,5 milionů korun a dalších 23 milionů stálo zateplení budov ředitelství a interny. „Máme připravené další projekty, jako je rekonstrukce správní budovy, interní ambulance a střechy na monobloku. Jako první ale přijde na řadu rekonstrukce pokojů v budově interny pro klienty Léčebny dlouhodobě nemocných. Ti jsou v současné vile Klára někde až po devíti osobách na pokoji, tady budou mít dvoulůžkové, maximálně třílůžkové pokoje. Výběrové řízení na zhotovitele už bylo vyhlášeno a projekt za více než 11 milionů korun bude hotový do konce letošního roku,“ doplnil Roman Línek.
Ten také městu poděkoval za založení nadačního fondu, který vznikl v polovině loňského roku. Nadace se rozhodla věnovat prostředky na zakoupení rázové vlny pro rehabilitační oddělení. „Přístroj byl vysoutěžen podle pravidel právě v uplynulých dnech a v nejbližší době bude do nemocnice dodán,“ informoval při této příležitosti generální ředitel Tomáš Gottvald. „Na městě máme připravený i příspěvek na letošní rok v hodnotě 250 tisíc korun, celkově bude ve fondu k dispozici s dary sponzorů pro tento rok přibližně 1,5 milionu korun,“ řekl starosta města Radomil Kašpar.
Další evropské prostředky, a to zejména na následnou péči, budou v kraji k dispozici až v letech 2017 a 2018. Zástupci kraje nyní vidí hlavní úkol ve stabilizaci zdravotnického personálu, a to napříč všemi nemocnicemi. Například budoucí sestřičky bude v závěrečných ročnících společně s nemocnicemi oslovovat přímo ve všech odborných školách v Pardubickém kraji.