Českotřebovský deník 50/2016 (22/2)  



Mimořádný úspěch žáků ze ZUŠ  Česká Třebová

Ministerstvo školství vypsalo pro školní rok 2015 - 2016  soutěž pro žáky ZUŠ celé republiky v komorní hře s převahou
smyčcových a dechových nástrojů. To umožnilo našim mladým muzikantům společnou souhru na různé hudební nástroje.
Okresní kolo soutěže s převahou smyčcových nástrojů se konalo ve čtvrtek 18. února  v ZUŠ Letohrad. Zúčastnilo se ho celkem 18 souborů  ze ZUŠ Letohrad, ČeskáTřebová, Ústí nad Orlicí, Litomyšl, Lanškroun a Polička. Výkony soutěžících byly skvělé!  Porota se proto rozhodla udělit  postup do krajského kola celkem třinácti souborům. Významného úspěchu dosáhli  žáci ze ZUŠ Česká Třebová.
V 0. kategorii ( do devíti let) si vybojovalo prvenství a postup do krajského kola trio  "Trpaslíci" ve složení Tereza Čížová, Jan Kocanda ( housle) a Jolana Svobodová (klavír -  žákyně BcA. Heleny Němečkové).
V I. kategorii (do jedenácti let) obsadilo ve velké konkurenci 2. místo smyčcové duo Václav Vitouch ( housle) a Matěj Holakovský ( violoncello). Oba soubory do soutěže připravila Jitka Nováková.
Nejvyššího úspěchu dosáhli dva malí houslisté  Adam Janíček a Tomáš Jebavý.
V I.kategorii získali 1. místo s postupem do krajského kola a navíc jim bylo ještě uděleno "Ocenění  za vynikající interpretaci skladby". Dále pak za nejvyšší počet získaných bodů obdrželi titul "Absolutního vítěze" a tím i udělení "Ceny starosty města Letohradu".  Velká gratulace patří jejich učiteli MgA. Bohuslavu Mimrovi, který je do soutěže připravil a má hlavní podíl na jejich úspěchu.
Další 1. místo s postupem do kraje vybojovalo komorní trio Petr Rohlík a Martina Mikulecká (housle) s Martinou Plockovou (klavír). Klavíristka tohoto souboru, žákyně BcA. Miluše Mimrové, zaujala porotu klavírním projevem a  získala tak "Ocenění za vynikající výkon ve hře na klavír". Trio pracuje pod vedením Bc. Andrey Herrmanové.
Celý den soutěžení proběhl v letohradské ZUŠ v přátelské atmosféře. Porota byla mile překvapena vysokou úrovní výkonů malých muzikantů, což ocenila postupy do krajského kola a udělením mimořádných cen. Komorní soubory budou reprezentovat náš okres 16. března v Pardubicích.
Velké poděkování patří pořádající škole ZUŠ Letohrad za bezchybnou organizaci, příjemnou atmosféru a hladký průběh celé soutěže.
Všem soutěžícím a jejich učitelům pak za přípravu a skvělé výkony jejich žáků.
Bc. Jaroslava Doudová  předsedkyně poroty
 
PŘÍJMEME KONZULTANTA(KU) DO PRODEJNY T-MOBILE ČESKÁ TŘEBOVÁ
Hledáme komunikativní, aktivní a energickou osobnost. Tvým úkolem bude aktivní nabídka a prodej služeb společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., zodpovědnost za dosažené výsledky, poskytování kvalifikovaných rad a informací zákazníkům o nabízených produktech a službách. Zkušeností z oblasti prodeje velkou výhodou.  Nástup dle dohody. Životopisy s motivačním dopisem a fotem zasílejte na e-mail: denisa.rudolecka@gmail.com.
 
ÚMRTÍ 

Luděk Prokeš  nar. 1949 Česká Třebová
Věra Dvořáková nar. 1952 Třebovice
Zdenka Morkesová nar. 1928 Česká Třebová
Martin Tejkl  nar. 1965  Česká Třebová
Alžběta Koštová  nar. 1929  Česká Třebová
Miroslav Zoubele  nar. 1946  Česká Třebová
Jiřina Kubátová  nar. 1932  Česká Třebová
Irena Fialová nar. 1968 Damníkov
Milada Šterková  nar. 1927 Česká Třebová
Marie Špatenková  nar. 1926  Česká Třebová
Oldřich Appl nar. 1946 Česká Třebová
Eva Pakostová  nar. 1948  Česká Třebová
Eva Rollerová nar. 1942  Česká Třebová
Miloš Dejdar  nar. 1962 Kunvald
Zdeněk Navrátil  nar. 1951  Třebovice
Alena Papežová nar. 1938  Česká Třebová
Růžena Kopecká  nar. 1929 Česká Třebová
Marie Markupová  nar. 1935  Česká Třebová
Jiří Pánek nar. 19033  Česká Třebová   Čest jejich památce !
 
Pronajmu byt 2+1 v České Třebové na Novém náměstí
včetně zařízení a elektrospotřebičů (lednice, sporák, myčka, pračka),
byt je k dispozici od 1.3.2016, v případě zájmu volejte mob. 777 938 864

  •  
    Europoslanec jednal v Bruselu o zařazení Kuksu na seznam UNESCO

    Brusel/Kuks – Europoslanec Tomáš Zdechovský a zástupce Královéhradeckého kraje René Příhoda jednal v Bruselu s ředitelem bruselské kanceláře UNESCO Paolem Fontani o možné zařazení skalní skulptury Betlém i Kuksu na sezname světového kulturního dědictví. Vedle Kuksu se pracovníci UNESCO také v Královéhradeckém kraji zajímají o tzv. broumovské kostely, které považují experti za zajímavý a v mnoha ohledech unikátní soubor barokní architektury.
    „Úspěch snahy o zařazení skalních skulptur Betlém a Kuksu na seznam památek UNESCO by měl kromě jiného významný vliv na cestovní ruch celého Královéhradeckého kraje. Prospěch by tak plynul celému širokému okolí. Jednak by se zvýšil počet pracovních příležitostí, ale turisté by také ve větší míře zavítali i do dalších známých míst v nedalekém okolí,“ popisuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který osobně jezdí navštěvovat památky UNESCO po celém světě.
    Česká republika má na seznamu celkem dvanáct památek. Podle Zdechovského je velká škoda, že ani jedna památka není v Královéhradeckém kraji.  „Při pohledu na mapu dvanácti českých památek zapsaných na seznamu UNESCO vidíme, že v severnějších oblastech není ani jedna z nich. Přitom rozhodně není pravdou, že by tento region trpěl nedostatkem míst zajímavých z hlediska architektonického či historického,“ míní Zdechovský, který proces osobně probíral s ředitelem Fontani.
    Soubor skalních skulptur, nazývaný Betlém, v Novém lese u Kuksu na indikativním seznamu UNESCO již je, samotný Kuks tam chybí. Podle expertů UNESCO by stálo za to tam zařadit i samotný Kuks, který je sám o sobě taktéž výjimečnou stavbou.
     
    V Evropě je areál Kuksu známý
    Tento unikátní stavební a sochařský komplex vznikal na počátku 18. století za působení hraběte Františka Antonína Šporka. Do dnešních dnů se dochoval jen zlomek tohoto pozoruhodného barokního stavebního díla s dominantní mohutnou budovou někdejšího špitálu.  Vedle úchvatně vypadající budovy najdeme v areálu expozici barokních soch Matyáše Bernarda Brauna, jednoho z nejslavnějších barokních umělců, a také druhou nejstarší lékárnou ve střední Evropě.