Českotřebovský deník 53/2016 (24/2)  

Kontejnery zde překáží už pěknou řadu týdnů, podobně jako na podzim stál kontejner na Slovanské u železniční polikliniky. Tady projede daleko více rozměrných vozidel (autobusů) a kontejnery jsou umístěny v místech, kde je na chodníku žlutá čára a kde by tedy nemělo žádné auto stát. Rozměrné kontejnery můžou?  Nemohou být alespoň částí na chodníku, je-li také chodník po druhé straně: Za dob u jejich stání zde  vznikla řada nebezpečných a ošemetných dopravních situací. Využití kontejnerů je velmi nízké. Kdyby si to měl dovolit soukromník, tak by se nedoplatil.  Nepochybuji, že  je jejich umístění zaplaceno. Je však v souladu s místní úpravou dopravního řešení?   Budou zde stát až do léta? (mm)


Slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců města Česká Třebová za rok 2015 

se uskuteční   dne 1. března 2016 od 15:00 hod. v obřadní síni městského úřadu v České Třebové.
 
OVV  ČSSD představí své kandidáty na senátora v našem volebním obvodu.

Stane se tak ve čtvrtek 25. 2. v Ústí nad Orlicí ve věžáku Elitexu (Rieter) Čs. armády 1181.  Odpoledne od 16 hodin je zde veřejné setkání s Ing. Daliborem Zeleným a JUDr. Miroslavem Stejskalem, po setkání se od 17:30 koná tisková konference. Zajímavostí jsou dva kandidáti na pozici senátora, jinde jsem se s takovou situací nesetkal.  Na vysvětlení si počkáme do zítřka.  
 
Karneval na ledě se koná v sobotu 5. března od 15 hodin

na českotřebovském zimním  stadion u na Skalce. Akci pořádá Krasobruslařský klub Česká Třebová.
 
Úplná informace o havárii polského vrtulníku a nálezu jeho částí u České Třebové

Text s bohatou obrazovou dokumentací a podložený odbornými znalostmi  zpracoval Vladek Vácha a uvolnil k publikování.
Soubor ve formátu pdf je možné stáhnout ZDE
 
MPSV vyhlásilo osmý ročník soutěže Obec přátelská rodině. Přihlásíme se?

 Získat více obcí, které budou dlouhodobě podporovat rodiny a zlepšovat podmínky pro jejich život. To je cílem soutěže, kterou již poosmé vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, Stálá komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Asociací center pro rodinu, Sítí mateřských center a Svazem měst a obcí ČR.
Mezi vítěze bude rozděleno 6 milionů korun, které využijí ve prospěch rodin ve svém regionu. Soutěž vznikla jako nástroj sloužící k motivaci obcí k rozvoji prorodinných aktivit. Soutěže se i v letošním roce mohou zúčastnit všechna města, obce, statutární města a městské části nebo obvody statutárních měst z celé České republiky, které budou rozděleny do pěti kategorií podle počtu obyvatel. Přihlášky do soutěže je možné zasílat do 31. března 2016.
Cílem soutěže je ocenit ty obce, jejichž představitelé prokazatelně projeví snahu zlepšit stávající opatření na podporu rodiny, tedy zjišťují potřeby místních rodin a usilují o zavedení koncepčních a dlouhodobých opatření na podporu rodiny. Oproti předchozímu ročníku soutěže došlo k několika změnám.
V tomto ročníku soutěže nepředkládají obce, města nebo městské části (dále jen obce) souhrn již realizovaných opatření, ale návrh aktivit do budoucna. Mohou tedy uspět i obce, které sice ještě v rodinné politice nejsou příliš aktivní, ale mají snahu a odhodlání nastartovat podporu rodin v obci, která bude vycházet z relevantních informací o potřebách rodin a bude na tyto potřeby reagovat. Plán rozvoje rodinné politiky schválený zastupitelstvem obce může obec předložit jako bonusový materiál. Obce také mohou získat dalších bonusové body za doložení zapojení širší veřejnosti do diskuze k tématům prorodinné politiky v obci a zapojení obyvatel do veřejného života v obci. Může se jednat například o ankety nebo průzkumy veřejného mínění v souvislosti s vyjádřením názorů a postojů všech skupin obyvatel.
 
K problematice místního referenda

Problematiku místního referenda řeší zákon o místním referendu, jehož možné úpravy byly hlavním bodem jednání kulatého stolu pořádaného nedávno Transparency International.
Poslední novelizace zákona o místním referendu stanovila pro platnost referenda minimální účast 35% oprávněných voličů dané obce. Aby výsledek referenda byl závazný pro orgány obce, je nutné splnit 2 podmínky – nadpoloviční většina hlasujících a zároveň min. 25% všech oprávněných voličů. Z důvodu poklesu účasti v komunálních volbách se nyní objevuje otázka, zda by nebylo vhodné snížit požadavek pro platnost referenda ze současných 35% oprávněných osob níže. Teoreticky může totiž nastat situace, kdy zastupitelé byli voleni nižším počtem oprávněných voličů, než je minimální počet hlasů nutných pro platnost místního referenda.
Mezi problémy současného znění zákona o místním referendu patří situace, kdy orgány obce ignorují rozhodnutí v místním referendu tím, že jednoduše nekonají. Novelizací zákona byla zrušena sankce za nerespektování rozhodnutí v podobě rozpuštění zastupitelstva obce (tento drakonický nástroj však nebyl nikdy v této souvislosti použit). Podle tehdejšího stanoviska vlády je nutné považovat rozpuštění zastupitelstva obce za nepřiměřený zásah do působnosti zastupitelstva. Podle zákona o obcích, ale pokud zastupitelstvo nerespektuje rozhodnutí soudu o vyhlášení MR, může být rozpuštěno. Ještě více zajímavý je fakt, že v případě rozhodnutí zastupitelstva obce v rozporu s výsledkem místního referenda může Ministerstvo vnitra ČR uplatnit své dozorové pravomoci z důvodu rozporu takového rozhodnutí se zákonem. Pokud je podle zákona místní referendum platné a závazné, musí se orgány obcí výsledkem řídit. Zákon již však nestanovuje dobu, po jejímž uplynutí je rozhodnutí přijaté v místním referendu pro orgány obce závazné. Lze tedy předpokládat, že platné a závazné rozhodnutí, které z místního referenda vzejde, bude změnitelné nebo zrušitelné opět pouze novým referendem. Pokud obec přijme v rozporu s referendem určitý právní akt, mohou být ze strany ministerstva vnitra sankcionovány. Pokud však budou nečinné, sankce jim nehrozí. Jsou známy případy, kdy volení zástupci nechtěli či znemožňovali diskusi s občany, kteří měli zájem na vyhlášení referenda v závažné otázce dané obce. V některých případech se zastupitelé odchýlili od návrhu přípravného výboru, aniž by pro své jednání měli oporu v zákoně.
Sdružení místních samospráv na jednání zastupoval tajemník Tomáš Chmela. SMS ČR ústy svého zástupce připomenulo na kulatém stolu pořádaného Transparency International zejména druhou, důležitější roli místního referenda, a tou je podpora při rozhodování místní samosprávy. Velké procento místních referend totiž při všeobecném konsenzu nad jeho vyhlášením zejména dává občanům možnost sdělit svůj názor na řešení důležitého problému či situace (rozšíření průmyslové zóny, souhlas s výstavbou větrné elektrárny, zákaz provozu skládky apod.). Opačným případem je referendum vzniklé na základě iniciativy přípravného výboru – tedy mimo zastupitelstvo obce. Za vznikem tohoto typu referenda často stojí velké spory uvnitř místní komunity, nesouhlas veřejnosti s jednáním zastupitelstva apod. Více k tématu na stránkách SMS ČR.
 
Regulace loterií a podobných her vyhláškou obce

Povolování k provozování výherních hracích přístrojů
V souladu s § 18 odst. 1 písm. a) zákona č. 202/1990 Sb. povolení k provozování výherních hracích přístrojů vydává na žádost obecní úřad pro svůj územní obvod, a to v přenesené působnosti. Má-li být provozovatelem výherního hracího přístroje samotná obec ve svém územním obvodu, potom v tomto případě vydává povolení k provozování výherních hracích přístrojů krajský úřad § 18 odst. 1 písm. b) zákona č. 202/1990 Sb.
 
S evropskými dotacemi samosprávám poradí nová publikace

Průvodce finanční podporou z programů Evropské unie v letech 2014-2020 je zdarma ke stažení.
Průvodce finanční podporou z programů Evropské unie v letech 2014-2020 vydal - díky dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj - Svaz měst a obcí ČR. Publikace nazvaná "Evropské dotace - Nové možnosti, příležitosti a zkušenosti měst a obcí" vyšla v nákladu 1 000 ks. Dostupná je zdarma, a to i v elektronické podobě.
Publikaci tvoří dvě navazující části. První čtenáře provází operačními programy ESIF 2014-2020 a jejich prioritami. Obsahuje podrobnosti k vybraným dotačním možnostem určeným a vhodným pro samosprávy a jejich příspěvkové organizace. Čtenář zde najde informace o Integrovaném regionálním operačním programu (IROP), Operačním programu Životní prostředí (OPŽP), OP Zaměstnanost (OPZ), OP Doprava (OPD), OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (OPVVV) a Programu rozvoje venkova (PRV). Představeny jsou i novinky.
Druhá část publikace analyzuje, jak byly města a obce úspěšné při čerpání dotací z EU v letech  2007-2013. Rovněž mapuje chybovost v projektech a poukazuje na časté nedostatky včetně důvodů nedočerpání dotací. Více než polovina projektů, které v předchozím programovém období realizovaly města a obce, s nimiž souvisí i téměř polovina peněz schválených rozhodnutím o dotaci, tedy cca 74 miliard korun, se týkalo OP Životní prostředí. Více než 600 projektů se realizovalo v každém z regionálních operačních programů (ROP) Jihozápad, Střední Čechy a Střední Morava. Úspěšnost samospráv při žádání o evropské dotace byla 64 %. Nejúspěšnějšími žadateli (74,2 %) byly obce do 499 obyvatel, což je dáno nižším počtem žádostí. V průměru podaly a realizovaly dva projekty.
Publikace "Evropské dotace - Nové možnosti, příležitosti a zkušenosti měst a obcí"  vznikla v rámci projektu "Podpora aktivního zapojení měst a obcí ČR do rozhodovacích procesů EU a účinná obhajoba zájmů samospráv ČR na úrovni Evropské unie a dalších evropských zemí". Dotace na tento projekt byla poskytnuta ze zdrojů Ministerstva pro místní rozvoj. Pro Svaz měst a obcí ČR ji zpracovala společnost MEPCO. Vycházela přitom z dostupných dokumentů řídících orgánů, zejména pak ze schválených verzí operačních programů. Publikace je dostupná na www.smocr.cz.  

 

Tomáškova a Novákova hudební Skuteč začíná


Třináctý ročník festivalu, který do Skutče přitahuje stále větší pozornost laické i odborné veřejnosti, začíná už tuto neděli 28. února. Poté, co bude v 16 hodin oficiálně zahájen, rozezvučí se velkým sálem Kulturního klubu Skuteč vrcholné dílo české klasiky – Má vlast Bedřicha Smetany. Atmosféra bude o to slavnostnější, že uvedený hudební skvost zazní v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Tomáše Braunera.

„Nedělní koncert je již dlouho zcela vyprodán. Očekáváme řadu vzácných návštěvníků z řad poslanců, senátorů a představitelů Pardubického kraje. Navíc přijede regionální televize, aby ze zahájení natočila reportáž, takže bude opravdu živo,“ říká k nedělnímu koncertu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.

Program festivalu je značně rozsáhlý, zahrnuje 13 koncertů a představení plus dva další pořady, které jsou určeny dětem, žákům základních škol a studentům místního gymnázia. V doprovodném programu je zařazena výstava grafiky Miloše Slámy, jejíž součástí jsou i portréty českých a italských hudebních skladatelů. Ty autor vytvořil společně s dalšími českými grafiky pro kalendář Památníku národního písemnictví Praha na rok 2016.

Až do 8. května, kdy bude letošní ročník ukončen, se návštěvníci z blízkého i dalekého okolí mohou těšit na operu, operetu, taneční muzikál, dva velké hudební projekty v prostorách zimního stadionu i další koncerty situované nejen do kulturního klubu, ale i do kostelů či muzea.

 
Kraj uvolní 500 tisíc na pokračování oprav Larischovy vily

Pardubice (24. února 2016) – Pardubický kraj vyčlenil pro letošní rok ze svého rozpočtu částku 500 tisíc korun na pokračování nejnutnějších oprav novorenesanční Larischovy vily v Pardubicích. Navazuje tak na podporu z druhé poloviny loňského roku, kdy Československé obci legionářské, která je majitelem objektu, věnoval částku 250 tisíc korun na ošetření trámů napadených dřevomorkou.
„Pardubický Zámeček je symbolickým místem připomínajícím jedno z nejtragičtějších období našich dějin, a proto si zaslouží náš zájem. Musíme udělat vše proto, aby byl zachráněn a následně také zpřístupněn veřejnosti. Měl by se stát místem pro setkávání, vzpomínání, ale především vzdělávání mladé generace, která by měla být dostatečně informována o krutostech páchaných v době nacistické okupace. Zdejší expozice by měla být zaměřená především na výsadek Silver A, ale také na celé období heydrichiády,“ uvedl hejtman Netolický. „Částka 500 tisíc korun poslouží na nejnutnější opravy, zejména na rekonstrukci krovu a stropů napadených dřevomorkou, ale také na vypracování podkladů pro podání žádosti o zařazení objektu do Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury,“ dodal hejtman Netolický.
Novorenesanční budovu Zámečku navrhl v roce 1885 pro Jiřího Larische-Mönicha známý architekt František Schmoranz st. Roku 1937 budovu koupilo město Pardubice. V době německé okupace vilu vlastnil policejní pluk z Kolína. Na místě dnešního památníku bylo u tří dřevěných sloupů během devatenácti dnů roku 1942 popraveno 194 českých občanů převážně z Pardubic a okolí. Od roku 1956 patřil Zámeček společnosti Tesla. Ta ho využívala především jako kancelářské a skladové prostory. Od roku 2000 byl v majetku společnosti Foxconn, která jej v roce 2014 převedla na Československou obec legionářskou.