Českotřebovský deník 54/2016 (25/2)  



 Listování – Kafe a cigárko

Projekt Listování, který skrze scénická čtení přibližuje divákům vybrané knihy, se v prostorách Městské knihovny Česká Třebová poprvé představil v pátek 19.2. 2016. Šlo o ztvárnění populární knihy Kafe a cigárko - Historky z hereckého podsvětí, která obsahuje ty nejlepší příspěvky z blogu herečky Marie Doležalové. Návštěvníci knihovny byli uvítáni šálkem kávy (bez cigárka), aby se v následující hodině příjemně bavili u vystoupení Barbory Jánové a Gustava Haška. Tato dvojice vtipným a důvěryhodným způsobem přiblížila herecké zákulisí použitím výstižných úryvků z knihy a nebáli se ani malého zapojení publika do hry. Po závěru představení si diváci mohli zakoupit podepsanou knihu a věříme, že odcházeli spokojeni a dobře naladěni na začínající víkend. Rádi vyslyšíme jejich přání, aby se Listování vrátilo s další takto dobře interpretovanou knihou.
Městská knihovna Česká Třebová
http://knihovna.ceska-trebova.cz  (aktuální dění sledujte na našem Facebooku https://www.facebook.com/mekct/)
Uzavírka ulice Kozlovská
V termínu 1.3. - 31.3.2016 bude z důvodu pokládky a přepojování STL plynovodu uzavřena ulice Kozlovská pro všechna motorová vozidla v obou směrech. Jedná se o úsek mezi železničním podjezdem až po park Javorka. Průjezd kolem Národního domu nebude možný.   Odbor dopravy MěÚ
 
Stodola ze 17. století se za pomoci kraje dočká obnovy 

Pardubice (24. února 2016) – V Trstěnici u Litomyšle by měl díky Institutu lidového kulturního dědictví vzniknout na území Pardubického kraje další skanzen, který bude dokladem o životě našich předků. V budoucnu by sem měla být přesunuta také polygonální stodola z Čisté u Litomyšle, která je v současné době rozebrána a umístěna v Dolním Újezdu. Pardubický kraj za tímto účelem vyčlenil částku 500 tisíc korun.
„Roubená polygonální stodola je unikátním dokladem lidového stavitelství ve východních Čechách, a proto jsem z její záchrany doslova nadšený,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na jaře minulého roku se stavba nacházela ve velmi špatném stavu, chyběla velká část střechy a konstrukce krovů byla částečně zřícená. Proto jsem rád, že se v srpnu přistoupilo k jejímu rozebrání, přesunu a byla zahájena postupná obnova, který by měla vyvrcholit otevřením stodoly pro veřejnost,“ dodal hejtman Netolický.
Vznik stodoly je datován ke konci 17. století. V druhé polovině 19. století došlo k úpravám konstrukce krovu, se kterými souvisela i změna původního sklonu střechy. Roubená konstrukce stavby byla usazena na opukové podezdívce, jejíž výška vyrovnávala svažující se terén. Vnitřní prostor byl trojdílný. Ve středu umístěný mlat doplňovaly po stranách přístodůlky oddělené od mlatu průběžnými prahy. Vnitřní prostor byl navíc rozdělen dřevěným patrem. Sedlovou střechu stavby v poslední fázi kryly betonové tašky, které výrazně zatížily konstrukci krovů.
 
Kraj rozdělí ve druhém pololetí na stipendia přes 800 tisíc korun

Radní Pardubického kraje schválili rozdělení finančních prostředků pro studenty technických středních škol v rámci stipendijního programu na druhé pololetí školního roku 2015/2016. Dle daného stipendijního řádu bude školám vyplaceno téměř 820 tisíc korun. Kromě této částky získají střední školy na rozvoj odborného vzdělávání částku přesahující 5 milionů korun. „Věřím, že stipendia motivují žáky k zodpovědnému přístupu ke studiu, pravidelné docházce do školy a dobrému chování. Praxe z minulých období ukazuje, že tato motivační složka je ze strany studentů kvitována. Je to jedna z metod, kterou chceme podpořit technické obory v našem kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že se nejedná o jedinou finanční podporu odborným školám pro druhé pololetí školního roku 2015/2016. „Dvacet pět odborných škol si mezi sebe jako podporu technického vzdělávání rozdělí na druhé pololetí částku přesahující pět milionů korun,“ dodal Netolický.