Českotřebovský deník 55/2016 (26/2) 
Kdo bude na podzim náš senátor?

Nominace na kandidáty pro podzimní volby do Senátu ČR jsou v plném proudu, mnohá jména kandidátů již byla oficiálně vyhlášena.  Volby se týkají také našeho volebního okrsku č. 46, který čítá 102 obcí a odpovídá tedy zmenšenému okresu Ústí nad Orlicí.  V uplynulém týdnu byly také vyhlášeny nominace kandidátů pro 27 volební okrsků ČSSD.  V jednom z těchto okrsků však byli vyhlášení dva nominanti a to právě v našem okrsku Ústí nad Orlicí. Jedná se o JUDr. Miroslava Stejskala a Ing. Dalibora Zeleného. Oba jsou členy ČSSD, veřejně známé osobnosti, kteří zastávali řadu významných funkcí. Orlickoústecký OVV ČSSD rozhodl, že  o tom, kdo z nich bude skutečným kandidátem v našem senátním obvodu rozhodne korespondenční hlasování, referendum mezi členy ČSSD na území zmíněného okrsku. Podobným způsobem, tedy korespondenčním hlasováním se zase v rámci Pardubického kraje tvoří definitivní podoba kandidátky pro krajské volby, které se uskuteční ve stejném termínu jako volby do Senátu ČR. Zde mohou členové ČSSD vybírat z 60 kandidátů a dávat jim preferenční hlasy, musí však dodržet poměrně složité pokyny.
 Ve čtvrtek 25. února se v zasedačce RC Aktiva v 11. poschodí věžáku Rieter konalo veřejné setkání  s oběma nominovanými kandidáty, kteří se  přítomným nejdříve představili a řekli něco o svých prioritách, o přípravě nastávající volební kampaně. Oba nominanty představil přítomná hejtman Pardubického kraje  JUDr. Martin Netolický který oba považuje pro nastávající volby za velmi silné kandidáty, kteří mají velkou šanci v podzimních volbách do Senátu uspět, zvláště ve spojení s krajskými volbami, do kterých jde ČSSD jako favorit obhajovat minulé volební vítězství z roku 2012.  
JUDr. Miroslav Stejskal  (61 let) má velké zkušenosti z práce ve státní a veřejné správě, pracoval na Okresním úřadě v Ústí n. O., Městském úřadě v České Třebové, byl starostou Výprachtic a také neuvolněným radním Pardubického kraje pro cestovní ruch. Zná velmi dobře problémy venkova, preferuje kontaktní kampaň, do které lze působit na veřejnost přesvědčivě a  celou osobností.
Ing. Dalibor Zelený (58 let) je vynikajícím odborníkem v oblasti dopravy, pracovat také jako náměstek  ministra dopravy, již druhé volební období je také radním města České Třebové. Zná tedy i problémy vztahu měst a obcí  nejen ze strany státních institucí, ale i z opačné strany. Preferuje věcné jednání, při volební kampani nechce spoléhat na finanční podporu sponzorů, které by se jej pak následně mohli pokusit ovlivňovat. K vystoupení kandidátů se následně rozproudila velmi živá diskuze, rozhodně nijak formální. Naopak diskutující se velmi vážně zabývali následujícím období přípravy voleb kampaně, ptali se na postoje kandidátů a jejich odpovědi na možné otázky, které by mohly být v předvolební kampani položeny. Setkání s kandidáty se tak stalo živou besedou, která byla jistě dobrým základem pro rozhodnutí, kterého z kandidátů v probíhajícím korespondenčním hlasování podpořit.  (mm)

Kraj poskytne milion korun na záchranu Domu bratří Čapků

Pardubice (23. února 2016) – Na podzim loňského roku byla dokončena první etapa rekonstrukce Domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle. Na tuto rekonstrukci přispěl Pardubický kraj ze svého rozpočtu částkou jednoho milionu korun. Na rok 2016 je naplánována druhá etapa, kterou kraj podpoří znovu částkou jeden milion korun.
„Na posledním setkání s předsedou českého PEN klubu Jiřím Dědečkem jsme se shodli, že je nutné celý projekt dokončit a dům znovuotevřít veřejnosti. V Pardubickém kraji není mnoho stop, které připomínají život a dílo obou bratrů, a proto podporuji aktivity směřující ke znovuotevření objektu pro veřejnost a zřízení expozice prezentující Karla Čapka jako fotografa,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Jedná se o unikátní stavbu spojenou s jedinečnými osobnostmi našich dějin, které je nutné si vždy důstojně připomínat,“ dodal hejtman Netolický.
Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. Od roku 2000 je na seznamu kulturních památek. V roce 2014 bylo nutné provést na budově nejnutnější opravy poškozených částí stavby, především nahrazení nevyhovujících podlah na obou terasách, výměnu a obnovu stávajících nefunkčních rozvodů vody a vytápění, výměnu nefunkčního kanalizačního potrubí. Do budoucna je nutné především vysušení budovy a zabránění šíření vlhkosti, odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.
 
Škola a firma společně zavádějí nový obor Obsluha robotických zařízení
/Třemošnice, 24. 2. 2016/ Akciová společnost Kovolis Hedvikov dlouhodobě úzce spolupracuje se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm technickým v Třemošnici. Škola je významným zdrojem kvalitních řemeslníků z oblasti profesí nástrojař, frézař, obráběč kovů, seřizovač CNC strojů. Nyní na ní bude možné nově studovat také obor Obsluha robotických zařízení s praxí v Kovolisu. Přihlášku je možné podat do 15. března.
Vysoké stipendium a uplatnění
Pokud žáci vystudují obor Obsluha robotických zařízení, mají možnost mít „pod kontrolou“ některé z třiceti plně automatizovaných slévárenských/licích pracovišť v Kovolisu Hedvikov. „Během studia od nás dostanou za dobré výsledky kapesné až do výše pěti tisíc korun, čímž převyšujeme nabídku jiných firem a po ukončení vzdělání u nás získají absolventi jisté zaměstnání“ uvedl generální ředitel společnosti a jeden z majitelů Miloslav Pavlas.
Pracovní místa v nástrojárně či obrobně zde budou mít po studiu jistá i absolventi učňovského oboru Nástrojař a Obráběč kovů nebo maturitního oboru Mechanik seřizovač. Škola žákům poskytne také ubytování a během prázdnin zajistí přednostní brigády v Kovolisu Hedvikov.
Jak probíhá praxe?
Od třetího ročníku chodí studenti na placený odborný výcvik do nástrojárny či na jiná naše pracoviště. Pod odborným dohledem se zde podle studijního oboru buď každý lichý, nebo sudý týden připravují na své budoucí profese. „V současné době jsme odborný výcvik ve firmě nabídli také nejlepším žákům druhých ročníků. Dříve se tak seznámí s jednotlivými pracovišti i druhy práce. Při praktickém výcviku ve firmě tak máme víc možností vyzkoušet jednotlivé žáky přímo na pracovištích a cíleně je připravovat na vybrané budoucí povolání,“ řekl Miloslav Pavlas.
„Zachráněná“ škola má nejvyšší nárůst žáků v kraji
Před dvěma lety se díky společnému úsilí vedení firmy, města a školy podařilo zachránit SOŠ a SOU technické v Třemošnici před zrušením a následně vzbudit vyšší zájem o nabízené studijní obory. „Výsledkem je, že v roce 2014 nastoupilo do technických oborů o 20 žáků více a v roce 2015 o 30 žáků více, takže prváků je v letošním školním roce už 92,“ uvedla ředitelka školy Jana Sýkorová. Škola se tak stala jedinou v kraji, kde se podařilo navýšit počet žáků do prvních ročníků. Může za to i vliv rodičů, kteří pracují v Kovolisu a své děti stále častěji posílají studovat právě do třemošnické odborné školy. „Pokud rodiče cítí za školou silného partnera, který dává jistou perspektivu, tak na to slyší a svému potomkovi školu doporučí,“ uvedl při své návštěvě firmy vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss. Ředitel Miloslav Pavlas souhlasí: „Ročně k nám nastoupí sedm až deset absolventů, jejichž rodiče jsou našimi zaměstnanci.“
Psí detektiv překonal hranici 2000 zachráněných zvířat

Psí detektiv, první národní pátrací systém po ztracených zvířatech v Česku, oslavil dva roky fungování. Jeho úspěšnost v pátrání se za tuto dobu vyšplhala z původních 50% na 75%. Od založení v lednu roku 2014 celkem pátral po 3603 zvířatech a z toho úspěšně vrátil domů zvířat 2010.  V Evropě svoji konkurenci zatím nemá. Momentálně trénuje speciálního „čmuchacího psa“, který bude reálným psím detektivem.
Nezisková organizace Psí detektiv má za sebou nejrušnější období roku. Silvestr společně s lednem a únorem patří mezi nejvíce vytížené měsíce. „Náš tým je na telefonu 24 hodin denně. Aby pátrání bylo úspěšné, hraje každá minuta roli. Bohužel i v tuto chvíli stále pátráme po 14 ztracených mazlících z celkového počtu 63, kteří se ztratili na Silvestra, ale jejich majitelé oznámili ztrátu příliš pozdě,“ říká šéfka Psího detektiva, Aneta Sobotková. V roce 2014 se v poslední den roku ztratilo 56 domácích mazlíčků. V roce 2015 to bylo 63 psů a koček. Zajímavostí určitě je, že mezi nejvíce hledaná plemena každoročně patří jorkšírský teriér, německý ovčák a border kolie.
O ztrátě se během pár minut dozví tisíce lidí
Zápis ztraceného zvířete do databáze a rozeslání partnerským organizacím nabízí Psí detektiv zdarma, cílené oslovení lidí pomocí SMS a e-mailingu už je placenou službou. "V našem pátracím systému používáme osvědčené metody pátracích SMS a pátracího e-mailingu. Jsou to aktivní metody, kterými oslovíme během pár minut tisíce lidí v místě ztráty zvířete. Funguje i spolupráce s městskou policií, veterináři i například se starosty obcí,“  vysvětluje jednatelka neziskovky Psí detektiv Klára Carbová. Komplexnost pátracích metod, 24 hodinová telefonní pohotovost, odbornost a více jak dvouleté zkušenosti posouvají Psího detektiva stále dopředu. Denně se na spolek obrátí okolo 40 lidí, kteří buď ztratili svého miláčka nebo naopak nalezli cizí zatoulané zvíře. „Celkově můžeme říci, že se na nás obrací stále větší počet lidí, kteří si k nám našli důvěru a zvířata buď sami hledají nebo je hledat pomáhají. Vážíme si toho, protože se tak spolupráce stává komplexnější“, dodává Aneta Sobotková.
Feny se na začátku roku ztrácely nejvíce
Border kolie Angie z Lázní Libverda si silvestrovskou ztrátu prožila na vlastní kůži. Zastupuje tak i smečku fen, které se letos na Silvestra ztrácely nejvíce. Angie se lekla petardy a nešťastně vyklouzla i z obojku, kde byl připevněn kontakt na majitele. Ten ale nezaváhal, ozval se Psímu detektivovi, který do pár minut ztrátu registroval na pátracím letáku, webu i facebooku a rozeslal zmíněné pátrací smsky s fotografií Angie do okolí její ztráty. Angie byla nakonec odchycena v sousední vesnici informovanou paní, která smsku dostala. Angie měla ale štěstí, protože její páníček nahlásil ztrátu včas. Na chyby majitelů ztracených zvířat upozorňuje Klára Carbová:  „Máme ověřeno, že po 48 hodinách od ztráty už zvíře díky stresu nereaguje na volání svého pána nebo že atletický pes dokáže během 24 hodin zdolat i 40 kilometrů. Největší chybou je, že se ztráta zvířete řeší pozdě. Neusínáme na vavřínech, ale rozvíjíme další nové pátrací metody, které pomohou najít ztracená zvířata co nejdříve.“ Pro tento rok chystá Psí detektiv horkou novinku v podobě speciálně cvičeného „čmuchacího psa“. Na základě pachové stopy, která patří ztracenému zvířeti, je „čmuchací pes“ schopen dotyčného psa či kočku najít i po 10 hodinách od ztráty. „Nyní probíhá testovací fáze, a to na včasně nahlášených případech ztracených koček,“ říká Michaela Chudobová z týmu Psího detektiva. V intenzivním tréninku jsou momentálně dva psi, Border kolii Aireen Love Fitmin a biewer jorkšíra Richie Exclusive Passion.   
  
Psí detektiv:
Psí detektiv o.s. je první spolek a národní pátrací systém, který se v České republice začal zabývat hledáním ztracených zvířat na profesionální úrovni. K jejich nalezení využívá nejmodernějších technologií, díky kterým osloví tisíce lidí během pár desítek minut. Zdarma  poskytuje zápis do databáze,  leták a rady,  informační SMS s fotkou na tisíce lidí v okolí, emailing na všechny důležité organizace během minuty, služby detektiva přímo na místě. V pohotovosti je i pátrací letadlo. S hledáním zvířat má spolek  dlouhodobé zkušenosti,  jeho tým je vyškolen dle zavedených a fungujících amerických modelů, které prezentují úspěšnost přes 70%.   www.psidetektiv.cz