Českotřebovský deník 57/2015 (1.3.)                                     
Z technických důvodů (pro probíhající ne zcela jednoduché stavební úpravy) je tento týden toto webové zpravodajství spíše omezeno. Doufám, že se vše podaří během tohoto týdne normalizovat.  Děkuji za pochopení.  (MM).

Vyšel Českotřebovský zpravodaj - březen 2016. Proti jiným číslům obsahuje  větší počet článku zaměřených na historii, mapuje také současnost, např. všechny analogové hodiny, které ve městě máme. V březnu se totiž také chystá  po velikonocích změna  zimní času opět na čas letní....Březnové číslo bylo v distribuci v neděli a v pondělí, tedy 28. a 29. února. Dnes 1. března by mělo být už na všech místech a v poštovních schránkách také u odběratelů po celé České republice. Výtisky Českotřebovského zpravodaje posíláme také našim krajanům, zdejším rodákům do zahraničí, např. na Slovensko, do Rakouska, Německa, Švédska, do Itálie i do zámoří.... Všude tgam si také mohou  přečíst o dění v České Třebové "on line" na těchto webových stránkách....

Změna data koncertu Kruhu přátel hudby
Správné datum koncertu KPH je 22.3.2016 v Malé scéně. Vystoupí Wihanovo kvarteto... V březnovém vydání Českotřebovského zpravodaje je ještě napsán starý termín 17/3.
 
Poděkování
Touto cestou by jsme chtěli poděkovat panu MUDr. Kučerovi za obětavou péči o našeho tatínka a dále velké poděkování patří charitním sestrám z České Třebové za obdivuhodnou péči o těžce nemocného člověka a za velkou podporu, kterou poskytují rodině nemocného. Rodina Sršňova
 
Prosíme o informace.
"V loňském zpravodaji proběhla informace o plánované výstavbě benzinové čerpací stanici naproti Lídlu. Bylo by možné, prostřednictvím zpravodaje, veřejnost informovat v jakém stádiu se výstavba nachází? Stávající budova docela překáží výhledu při výjezdu z ulice Na Milíři."  Takový mail s prosbou o informace není první a jistě ne poslední. Pokusím se zjistit aktuální situaci. Zatím mohu napsat jen to , že záměr na výstavbu čerpací stanice stále existuje, stejně jako nesouhlasné stanovisko řady občanů bydlících  v domech sídliště. Je skutečností, že objekt bývalého řeznictví byl již vykoupen vlastně k demolici, dělá ostudu a to jistě vyžaduje řešení, nemůže to být takto trvale. Pokud jsem byl informován, tak se řešil především navržený problematický výjezd  od čerpací stanice na ulici Na milíři, tedy právě ve směru k sídlišti, Tento výjezd by měl být zrušen tak, aby tudy projelo pod družstevními domy co nejméně vozidel. Výjezd měl být koncipován zpět k výjezdu z areálu obchodních center TESCO, A centrum atd. I zde jsou ale jisté potíže majetkového rázu a ideální není ani stávající výjezd od Teska na hlavní ulici Dr. Beneše, kde by bylo nejlépe, kdy by zde vznikl už dříve navržený kruhový objezd. Místo toho se mluví o realizaci druhého výjezdu od Tesca směr Vily, což se nelibě nesou obyvatelé zdejší lokality. Současný stav záměru se pokusím ověřit.   Před časem však starosta města informoval také o dalším záměru na stavbu čerpací stanice na okraji parkoviště u Kauflandu. Možná to všakbyl jen pokusný balónek, protože záměr zřejmě nebyl nikde graficky veřejně řešen např.  podle zákona 101. A tak je snad zatím nejdál příprava stavby čerpací stanice na Lhotce, kde bylo vydáno územní rozhodnutí. zřejmě však zatím nenabylo právní platnost, protože se jeden ze sousedů stihl v termínu proti jeho vydání odvolat a tak bude vydání územního rozhodnutí ještě posuzováno odvolacím orgánem, t.j. odborem výstavby krajského úřadu Pardubického kraje. 
 
Českotřebovský taneční pohár -
V sobotu 5.3. proběhne v České Třebové jedna z největších tanečních akcí. Na 1000 tanečníků z celé České republiky se utká v tanečních stylech streetdance, discodance, moderdance, showdance.  Nenechte si proto tuto příležitost ujít a zavítejte do sportovní haly ZŠ Nádražní. Start 10:00h, konec 17:00h, vstupné 40,- Kč / studenti, děti důchodci, 50,- Kč / dospělí
V sobotu bude na ZŠ Nádražní mimořádná akce, která se zatím v takovém množství účinkujících koná v České Třebové poprvé.
Jedná se o Českotřebovský taneční pohár na, který se sjede 1060 tanečníků, což je dvojnásobek loňského roku, nejen z České Třebové, ale i z  Pardubic, Blanska, Havířova, Moravské Třebové, ale i Jevíčka, Vysokého Mýta, Ústí nad Orlicí a mnohá další. Základní škola projde zatěžkávací zkouškou, kolik návštěvníků pojme.
Poslední schůzka Okrašlovacího spolku Česká Třebová?
V pondělí 7.3. 2016  v 17,00 hod. v restauraci 13 (na dolním konci  Starého náměstí) se uskuteční schůzka členů Okrašlovacího spolku, na které se předpokládá rozhodnutí o ukončení činnosti.    Okrašlovací spolek jednak trpí úbytkem členské základny, jednak postrádá v současných podmínkách města, kdy je vše zajištěno pomocí profesionálních organizací smysl, o práci Okrašlovacího spolku není zájem ani od městské samosprávy.  Za takových podmínek  je pokračování činnosti omezeno jen na několik segmentů veřejné práce, kterou lze pokrýt i jiným způsobem. Nicméně může se stát, že se podaří najít oblast, která zaslouží veřejnou podporu.
 
Stabat Mater v Knapovci s úvodem do velikonočních svátků

V předvečer Květné neděle Vás zveme v sobotu 19. března 2016 v 19 hodin do knapoveckého kostela na koncertní provedení slavné Pergolesiho sekvence Stabat Mater dolorosa (Stála Matka bolestná) v podání osmičlenného hudebního souboru ze Žamberka pod vedením pana Jana Hajiče. Koncertu bude předcházet krátké zamyšlení nad smyslem Velikonoc  a jejich významem pro každého z nás. Stabat Mater je považována za jednu ze sedmi největších latinských sekvencí všech dob. Jímavá slova vyjadřující bolest matky nad ztrátou syna se stala inspirací pro umělecké vyjádření všech žánrů v průběhu celé historie až do současné doby.
Mladičký Giovanni Battista Pergolesi napsal své vrcholné dílo Stabat Mater pro mužský soprán, mužský alt a orchestr na smrtelném loži. Dílo se stalo tak populárním, že bylo různě upravováno řadou skladatelů, mimo jiné i J. S. Bachem.
Akce je podporována městem Ústí nad Orlicí v rámci projektu Knapovecký rok.
PhDr.Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P.ThLic.Vladislav Brokeš
 
Tři budovy na Příhrádku jsou ode dneška krajským majetkem

Půvabné zákoutí tvořící historické náměstí zvané Příhrádek před Zámkem Pardubice lemují tři, už několik desítek let opuštěné, budovy. Dnes převzala jménem Pardubického kraje klíče od těchto domů ředitelka Krajské knihovny Radka Kodetová. Kraj, který tento majetek získal bezúplatným převodem od státu, zde plánuje obnovu památkově chráněných budov a jejich využití ke kulturně vzdělávacím aktivitám.
Pro další využití těchto staveb byl zpracován projektový záměr s tím, že prioritou je zajistit oživení lokality a zpřístupnění staveb pro širokou veřejnost. Dojde tak k logickému propojení historického jádra města s areálem zámku. „Celkové náklady na záchranu těchto památkových objektů jsou odhadovány na zhruba 54 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Finanční krytí potřebných nákladů se pokusíme získat formou dotace z evropských fondů IROP, z dotace státu a částečně z vlastních zdrojů. Ukončení projektu plánujeme na rok 2019,“ dodal hejtman.
Všechny tři domy jsou zajímavé samy o sobě a nebude jednoduché je stavebně zajistit.  Jejich vnější i vnitřní dispozice zůstanou samozřejmě zachovány a stavbaři budou muset při práci vycházet z historických technologických postupů s využitím tradičních stavebních materiálů.
V obnovených domech bude sídlit detašované pracoviště literárního a hudebního oddělení Krajské knihovny. „Plánujeme zde otevřené hudební oddělení, to znamená se vstupem zdarma, muzejní expozice, ateliéry, badatelny, místnosti pro besedy a venkovní posezení směrem k zámeckým hradbám,“ říká ředitelka knihovny Radka Kodetová. Umístěna by tu měla být i slavná Vokolkova umělecká tiskárna.
Komplex budov čp. 6, 7 a 8 na Příhrádku je zapsán na indikativním seznamu národních kulturních památek Ministerstva kultury České republiky. V domě čp. 6 se narodil pardubický spisovatel, učitel, chemik a také poslanec Jiljí Vratislav Jahn, což zde připomíná pamětní deska.
 
Pátrání po osobách bude jednodušší. Monitorovací vůz dostal do výbavy novou techniku

Na Komenského náměstí v Pardubicích byl dnes do užívání Policii ČR slavnostně předán speciální velitelsko-monitorovací vůz, který je vybaven kamerovým systémem, termovizí a napojením do komunikačních sítí. Na jeho přestavbu přispěl Pardubický kraj částkou 500 tisíc korun.
„Tento vůz je součástí dlouhodobé podpory kraje v oblasti krizového řízení, jelikož si uvědomujeme nutnost zajištění moderního vybavení, které může jednou pomoci nám všem,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Policie vůz využije při pátrání po osobách v přímém ohrožení života, při ochraně majetku lidí, kteří jsou postiženi živelními pohromami, nebo při bezpečnostních opatřeních, jako jsou sportovní akce spojené s doprovody rizikových fanoušků,“ dodal hejtman Netolický.
Vozidlo Volkswagen Transporter bylo díky čerpání evropských fondů přestavěno v roce 2009 na Mobilní kontaktní a koordinační centrum. Díky finanční spoluúčasti Pardubického kraje v hodnotě 500 tisíc korun byl automobil doplněn o termovizi, kamerový systém s celkem osmi kamerami, ale také komunikačními prostředky s napojením do policejní informační sítě.
„Jedná se o techniku, která nám pomůže zefektivnit policejní práci při mimořádných událostech. Jsem rád, že spolupráce policie a kraje je na velmi dobré úrovni, což dokazují každoroční příspěvky na pořízení moderní techniky,“ uvedl krajský policejní ředitel Jan Švejdar. Pardubický kraj v minulých letech již několikrát přispěl Policii ČR na zlepšení jejího technického vybavení. Například v prosinci 2014 předal hejtman Netolický krajskému řediteli Policie ČR Janu Švejdarovi do užívání moderní radar Ramer, který je přednostně nasazován na silnici I/35. Na jeho pořízení přispěl kraj částkou 700 tisíc korun. Letos schválilo krajské zastupitelstvo nákup moderního dronu za více jak 400 tisíc korun. Ten bude sloužit k monitorování provozu na silnicích, při pátracích akcích v terénu, ale také k dokumentování místa nehod.
Začínají nominace pro cenu Duhové křídlo!

Pardubický kraj a Národní rada osob se zdravotním postižením Pardubického kraje vyhlašují již čtvrtý ročník ceny Duhové křídlo. Cena je udílena zaměstnancům, organizacím a dobrovolníkům, kteří pracují v sociálních službách ve prospěch osob se zdravotním postižením. Patronkou akce je paní Táňa Fischerová.
„Oceněných je každoročně jen pár v každé kategorii, ale chceme poděkovat opravdu všem, kteří poskytují službu v sociální oblasti nebo podporují poskytovatele sociálních služeb,“ zdůraznil krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který nad akcí převzal záštitu. „Práce v sociálních službách bohužel ještě není celospolečensky doceněna. Snažíme se, aby se to změnilo. Vždyť tato práce je velmi náročná fyzicky, psychicky a přitom pomáhá více než 50 tisícům lidí v kraji,“ dodal.
Nominace jsou možné ve třech kategoriích, a to Profesionál, Dobrovolník/Filantrop a Poskytovatel sociálních služeb. Kromě toho ještě porota vybere laureáta zvláštní ceny za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením.
Od 1. března 2016 mohou fyzické i právnické osoby podávat návrhy na nominace do jedné nebo více kategorií na příslušných formulářích, které lze vyplnit a elektronicky podat na www.duhovekridlo.cz . Formuláře jsou také k dispozici ke stažení na www.duhovekridlo.cz a v internetových novinách www.duhovenoviny.cz . V tištěné podobě si je lze vyzvednout v sídle NRZP Pardubického kraje, Erno Košťála 1013, 530 12 Pardubice. Vyplněné formuláře mohou navrhovatelé odesílat na e-mail pardubice@nrzp.cz nebo poštou na výše uvedenou adresu. Uzávěrka došlých návrhů je 30. května 2016.
Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni a celá akce zakončena na slavnostním předávání cen 20. září od 15:00 hodin v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách.  Součástí programu bude vystoupení uměleckých souborů ze zařízení sociálních služeb a organizací osob se zdravotním postižením vybraných v rámci festivalu Pod duhovými křídly. Program bude ukončen vystoupením skupiny QUEENIE – world Queen tribute band.
Na loňském ročníku získali cenu Duhové křídlo Radka Svatošová, dlouholetá krajská koordinátorka NRZP, Pavel Čáp ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích, který společně se studenty vytváří rehabilitační pomůcky pro pomoc handicapovaným a Domov na rozcestí Svitavy, který poskytuje pomoc osobám s mentálním postižením včetně služby chráněného bydlení a odlehčovacích služeb. Zvláštní cenu si odnesla Zdenka Prokopová. Ta je dlouholetou členkou týmu pořádajícího národní abilympiády a od roku 2002 pracuje v pardubické pobočce Spid handicap jako personální manažerka a odborná asistentka pro zaměstnance se zdravotním postižením.

  •  


  •