Koncert k 90. výročí narození Eduarda Vaníčka
vyprodal Malou scénu

  • Týden po koncertu, který se konal 19. února by Eduard Vaníček oslavil 90. narozeniny. (*25/2 1926 Kostelec nad Černými lesy). Byl to především vzpomínkový večer, na kterém se potkali absolventi českotřebovské hudebky a další přátelé Eduarda Vaníčka, vládla příjemná a slavnostní atmosféra. Již foyer Malé scény byl k tomuto výročí připraven. Jen oslavenec  už nepřišel, díval se na všechny účinkující shora z "hudebního nebe". Jistě by byl překvapen složením školního orchestru bývalých žáků, kteří se po loňské premiéře k 70. výročí českotřebovské ZUŠ  opět scházeli, aby pod vedením nestárnoucí legendy školy, Františka Kajetána Zedínka nacvičili zajímavý program.  V programu zaznělo také Lyrické andante F.K. Zedínka se sólovým vystoupením violoncellistky Alžběty Poukarové. Ke koncertnímu provedení pak orchestr připravil  a na koncertě vedl dirigent KOJKu MgA. Bohuslav Mimra.  Provedení čtyř připravených skladeb mělo u posluchačů  velký ohlas, stejně jako další komorní vystoupení: Jitka Nováková, Tomáš Krejča a Gabriela Vraspírová - Vorbová přednesly Poetickou vzpomínku F. K. Zedínka pro dvoje housle a klavír. Velký úspěch mělo také  vystoupení smyčcového tria Jitka Nováková, Bohuslav Mimra (housle) Josef Petrák (viola) s klavírním doprovodem Blanky Poukarové i sympatické klavírní vystoupení desetileté vnučky Eduarda Vaníčka (Amazing Grace).
  • Po přestávce vystoupil na jevišti Malé scény Komorní orchestr Jaroslava Kociana. Zazněl např. Braniborský koncert G. dur J.S. Bacha a Sibeliovo Andante festivo opus 117, dále Koncert d moll  pro dvoje housle a orchestr A. Vivaldiho a Sukova Serenáda op. 6 Andante con motto, Jako sólisté vystoupili Eduard Vaníček, Jitka Nováková, Zdeňka Felgrová, Andrea Herrmanová (housle), Klement Holý (viola), Miluše Mimrová (cemballo) a Jan Lána (violoncello). Pro velké zaneprázdnění Eduard Vaníček nemohl přijet na pravidelnou zkoušku orchestru, proto se (především) Vivaldiho koncert zkoušel v plném složení sólistů až na odpolední zkoušce. Velké uznání si  za obrovský kus práce, odvedené při přípravě i samotném koncertu zaslouží především Jitka Nováková, měla svůj podíl na všech programových číslech koncertu (snad jen mimo krátké klavírní skladby Aničky Vaničkové). Program, koncertu byl vhodně doplněn mluveným slovem, které s noblesou obstaraly Jarmila Holcová a Edita Hrdinová Keprtová.
  • Slavnostní koncert byl velkou událostí města, vzpomínkou na vynikajícího houslistu, velkého hudebního pedagoga, dlouholetého učitele  a ředitele  českotřebovské ZUŠ, Eduarda Vaníčka:   (mm)