Ve čtvrtek 18. února se v  dobře zaplněné Malé scéně konal další již 485. českotřebovský hudební večer, zařazený do letošního cyklu Kruhu přátel hudby, na kterém vystoupil tenorista (barytonista?) Jakub Pustina a polská mezzosopranistka Jadwiga Postrozna s klavírním doprovodem docentky brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Marty Vaškové. Tato trojice měla právě v únoru 2016 nasmlouvánu řadu koncertů s českých městech.  Byl to koncert se zaměřením, který má českotřebovské publikum oblíbeno již od sedmdesátých let, kdy k nám do tehdejšího Dělnického domu rád jezdil zpívat Václav Zítek  a tenorista Ivo Žídek, vždy s doprovodem dirigenta olomoucké opery Františka Preislera. O tom bychom se mohli dočíst v zachovaných kronikách Kruhu přátel hudby z doby jeho předsedy Oldřicha Tomeše. Na programu únorového koncertu byly  jednak slavné operní árie (Carmen), tak i populární operetní melodie (My fair lady, Polská krev, Čardášová princezna ...), mezi nimiž byly zařazeny známé klavírní transkripce.  Koncert s přehledem uváděl sympatický Jakub Pustina, který dokázal vytvořil po celý večer příjemnou atmosféru. Byl to další úspěšný českotřebovský hudební večer. Snad jen chyběl emblém Kruhu přátel hudby, který pravidelně zdobil jeviště při českostřebovských hudebních čtvrtcích. (mm)

 

Barytonista Jakub Pustina (*1982) původně vystudoval chemii na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích. Začal studovat Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích a současně i Univerzitu Karlovu obor analytická chemie, ale ve 20 letech šel jednou na operu a natolik ho zaujala že se okamžitě začal věnovat zpěvu. Stal se absolventem Mistrovských pěveckých kurzu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou a ve slovenských Tatrách, dále pěveckých kurzů (Anna Barová – ČR, Christian Mihailescu – Rumunsko, Alain Nonat – Kanada). Od počátku pěvecké kariéry je veden předním sólistou Národního divadla, národním umělcem a držitelem ceny Grammy Václavem Zítkem. V roce 2004 získal první cenu a stal se absolutním vítězem mezinárodní pěvecké soutěže „Pražský pěvec“ konané pod záštitou Národního divadla v Praze.  Rok 2005 byl pro zpěváka úspěšným i proto, že opět zvítězil v soutěži „Pražský pěvec“ v Národním divadle v Praze. Po vítězství následovala nabídka vystupovat v Litvě. Dalším úspěchem bylo vystoupení na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde barytonista taktéž obsadil první příčku a získal cenu Viléma Zítka. Vítězství bylo obzvlášť cenné, protože se jedná nejprestižnější soutěž v České republice. Začátkem dubna 2006 se stal finalistou mezinárodní pěvecké soutěže Ferruccia Tagiavini v rakouském Deutschlandsbergu, kde předsedkyní poroty byla světoznámá operní pěvkyně Joan Sutherland.  V roce 2007 se umístil na 2. místě v mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech o kategorii OPERA. V současné době se účastní řady festivalů a soutěží zvučných jmen: v lednu 2005 vystoupil na festivalu W. A. Mozarta v rakouském Salzburgu, v květnu pak absolvoval turné po Francii. Koncertně navštívil Dánsko a v březnu 2006 absolvoval turné v Austrálii a na Novém Zélandě. V únoru 2008 vystupoval společně s Evou Urbanovou na Galakoncertě v Německu a v květnu ho čeká turné po Belgii. Hostuje ve Státní opeře Košice: Ch. Gounod: Faust a Markétka (Valentin), G. Donizetti - Nápoj lásky (Belcore). Dále hostuje v Moravském divadle Olomouc ve scénickém provedení Carminy Burany (C. Orff) a v opeře Ch. Gounoda: Romeo a Julie (Mercutio).
 
Jadwiga Postrozna (*1982)
Absolventka hudební akademie. K. Lipińskiego we Wrocławiu , klasy dr hab. K. Lipinski ve Vratislavi , třída, PhD. Tadeusza Pszonki.  Jeho vokální workshop vytvořil pod vedením mj Heleny Lazarské a Teresa Účastní mistrovských kurzech v Polsku iv zahraničí.

Debutovala na jevišti Dolnoslezském opeře v roce 2005. Třetí strany Marie v opeře Kouzelná flétna WA Mozarta. Na jevišti divadla, ona byla viděna  v opeře Kominíček Britten, E. Jeníček a Mařenka Humperdinck, Cikánský baron J. Strausse, Kouzelná flétna W. A Mozarta a mnoho dalších mezzosopránových rolích

Od sezonu 2011/2012 je sólistkou Wroclawské opery. Od sezony 2011/2012 byla sólistkou opery ve Vratislavi. zde vystoupila jako Třetí dáma v Kouzelné flétně WA Mozarta  

Její repertoár zahrnuje Alto a sopránové party děl největších skladatelů žánru. Cestovala  Bułharsku,  Rusku, Číně, Německu, Rakousku Slovensku, Maďarsku, a Švýcarsku.

Po mnoho let spolupracuje s smíšený sbor Canticum Iubilaeum Limanowa a sborem Ars Cantandi z Vysoké školy ekonomické ve Vratislavi  jako  sólistka i jako vedoucí vokální dílny.Spolupracuje s mnoha slavnými dirigenty a režiséry z  Polska a Německa.