První výhra na cestě k bronzu

Odhadem tři stovky fanoušků přijely přes kopec fandit českotřebovským Kohoutům do Litomyšle, kde se hrál první ze dvou vzájemných duelů o třetí místo v krajské lize. Nedělní zápas zvládl daleko lépe náš tým, který bude chtít vysoké vítězství potvrdit za týden na vlastním ledě.
 
Litomyšl – Česká Třebová 2:6 (0:2, 1:2, 1:2)
Branky: 31. Pilavka (Vomočil), 47. Š. Švec (Jankovský, Pilavka) – 5. Škvor (Vlček, Hemský), 20. Zítka (Fischer, Jindřich), 25. Hemský (Škvor, Vlček), 33. Fúzik (Jindřich), 55. Hemský (Vlček), 56. Schejbal.
Rozhodčí: Barek – Padevět, Holeček. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváků: 665. Nejlepší hráči: Pilavka, Ondráček – Hemský, Škvor, Jindřich, Nimmerrichter.
Litomyšl: Misiorz (56. Zahálka) – Ondráček, Lustyk, Krutina, Š. Svec, Skalník – Šeda, Skoumal, Budina – Jankovský, Pilavka, Vomočil – Zavřel, M. Švec, Dvořák – Sokol, Hynek.
Česká Třebová: Nimmerrichter- Škvor, Poskočil, Lesák, Řehák, Zítka, Fink, Váně - Hemský, Vlček, Zadina – Fischer, Jindřich, Fúzik – Schejbal, Pelán, Fousek - Markl.
Jako první se do gólové příležitosti dostal po zaváhání obránce Lesáka ve 4. minutě domácí útočník Pilavka, gólman Nimmerrichter jeho střelu z otočky vyrazil. Vzápětí se prosadili Kohouti, v čase 4:36 se po přesné přihrávce Vlčka zblízka trefil Škvor – 0:1. První třetina vyzněla jasně pro hostující tým, který mohl své vedení několikrát navýšit. Litomyšlský brankář Misiorz úspěšně čelil střeleckým pokusům Jindřicha a zejména Hemského, který se dostal do dvou vyložených gólových příležitostí.
Hosté bez problémů přečkali přesilovou hru soupeře a v závěru úvodního dějství se nadechli k dalšímu náporu. Šanci Fúzika zmařil pozorný Misiorz, o malý okamžik později mířil vedle jeho branky Fousek. Druhou branku vstřelili Kohouti, jak se říká, do šatny. Po spolupráci druhého útoku se radoval tentokrát v obraně nastoupivší útočník Zítka – 0:2.
Začátek druhé třetiny vypadal stejně. Kohouti se znovu snadno dostali do slibných šancí, ale Zadina, Fúzik ani Vlček do černého netrefili. Povedlo se to až Hemskému, který domácího brankáře v čase 24:59 zaskočil prudkou střelou z poměrně ostrého úhlu – 0:3. Hokejisté Litomyšle si první možnost ke vstřelení branky vypracovali až ve 28. minutě, Ondráček však velmi dobře chytajícího Nimmerrichtera nepřekonal.
Hosté neproměnili další dvě příležitosti (Zadina, Schejbal) a záhy byli potrestáni, v čase 30:06 vykřesal pro domácí naději zkušený Pilavka – 1:3. Českotřebovská odpověď byla rychlá a efektivní. Pro průniku a skvělé přihrávce Jindřicha vstřelil čtvrtý gól Kohoutů v čase 32:52 Fúzik – 1:4. O dvě minuty později byl Jindřich faulován, jenže nařízené trestné střílení neproměnil. V závěrečných pěti minutách druhé třetiny Kohouti herně propadli a neinkasovali jen díky pozornému Nimmerrichterovi, který se vytáhl zejména při nájezdu Budiny a při dvou šancích Zavřela.
Domácí hokejisté se ještě jednou dotáhli na rozdíl dvou branek. Ve 47. minutě, pouhé čtyři vteřiny před návratem vyloučeného obránce Finka, využila Litomyšl zásluhou Š. Švece přesilovou hru – 2:4. Kohouti v závěru naštěstí přidali a svoji převahu vyjádřili dalšími dvěma brankami. V 55. minutě zaúřadovali Vlček s Hemským – 2:5, o minutu později se podél mantinelu protáhl a přesně střílel Schejbal – 2:6.
Příští zápas – neděle 6. března: ČESKÁ TŘEBOVÁ – LITOMYŠL (17.00).
První finálové utkání: Světlá nad Sázavou – Moravská Třebová 3:4 v prodloužení.