Recitační soutěž na ZŠ Ústecká            


Ve středu 17. 2. 2016 proběhlo 21. školní kolo RECITAČNÍ SOUTĚŽE. Nevím, zda i ostatní školní kola na jiných školách probíhají obdobným způsobem, takže nemám srovnání. Srovnávat ale mohu s předchozími ročníky. Při posuzování výkonů žáků neměla porota nikdy jednoduchou situaci. Na naší škole díky působení, lákání a vlivu vychovatelky školní družiny paní Kristýny Dostálové se najde mnoho talentů. Sama byla vždy dobrou recitátorkou, má cit pro text i pro děti, umí je dobře naladit, získat a předávat jim své bohaté zkušenosti. Toto vše dokáže potom využít při proměně žáčka z pasivního posluchače v aktivního milovníka mluveného slova. Není to hned, ne každý vydrží, ale ve většině dětí dokáže probudit jiskřičku zájmu. Když najde podporu u vyučujících, u rodičů a dítě samo chce, potom je z poloviny vyhráno.
Toto se v plné míře projevilo již v minulých ročnících. Naši recitátoři se vždy velmi dobře umisťovali i ve vyšších kolech recitačních soutěží. V žádném roce jsme neodešli s prázdnou. Mnoho našich dnes už dospělých žáků někdy více, někdy méně zužitkovalo své zkušenosti s kultivovaným mluveným projevem ve svém dalším životě.
Tento ročník byl však vskutku mimořádný nejen počtem recitátorů, ale především kvalitou jejich výkonů. Protože zájemců o recitaci bylo letos mnoho, probíhala dokonce i třídní kola. Každá třída potom mohla vyslat pouze své 3 nejzdatnější zástupce do školního kola. Pro porotu byla nastavena hodně vysoká laťka. Je až neuvěřitelné, co ze sebe žáci vydali. Vynikající výkony ukázali již naši nejmladší – 4 prvňáčci, jen s malou zkušeností z většinou krátkých básniček doma i ve školce, ukázali, kam se během několika měsíců dokázali posunout, jak náročné texty se naučí ne odříkat, ale zarecitovat s citem a porozuměním. První místo v této kategorii získal Jára Šlesinger.
V kategorii žáků 2. a 3. tříd musela porota od sebe oddělit jednotlivé ročníky. Výkony byly tak vynikající, že nám přišlo nespravedlivé z celkem 13 dětí najít jen 3 nejlepší. Proto jsme udělili ve 2. třídách 1. místo Julii Velecké, na 2. místě se umístily Viktorie Hejlová a Nelly Kvapilová a 3. místo získala Aneta Lánová.
Žákům třetích tříd jsme potom udělili dvě 1. místa – Michalu Jansovi a Dianě Landové. 2. místo získala Johanka Borková a  3. místo patří Elišce Herníkové.
V kategorii žáků 4. a 5. tříd jsme rozhodovali mezi 11 adepty. Ani tady to nebylo vůbec snadné. Tereza Gregarová obhájila své loňské vítězství. 2. místo obsadil Dominik Kráčmer a nakonec jsme museli udělit dvě 3. místa – Lence Fricové a Emě Dvořákové.
Ukázalo se, že na 2. stupni je zájem o literaturu mnohem menší, proto zde bylo i méně zájemců  - 6 žáků v kategorii 6. a 7. tříd a 4 žáci z 8. a 9. tříd. Pravda je, že počet vystupujících byl ovlivněn i počínající chřipkovou epidemií.
Jestliže přednášející z 1. stupně si vybírali spíše humorné texty, výběr textů starších žáků porotu překvapil svou závažností a vážností. V kategorii žáků 6. a 7. tříd obhájil své loňské vítězství Filip Neugebauer, na 2. místě se umístila Sára Viktorie Serbousková a 3. místo získala Liliana Hrabčuková.
V nejstarší kategorii získala 1. místo Natálie Kynclová s velice vážným tématem,  2. místo obsadila Anna Marie Hroníčková a dvě 3. místa zůstala na Denisu Mašínovou a Magdalénu Ryšavou.
Porota v tomto roce hodnotila ve složení – předsedkyně – paní Ludmila Rašnerová, učitelky českého jazyka – Hana Frühaufová, Hana Hudečková, Dana Račková a naši bývalí úspěšní účastníci recitačních soutěží – Kateřina Ženková a Adam Pávek.
Co říci na závěr. Soutěže se zúčastnilo 39 recitátorů, bylo rozdáno 23 diplomů,
8 žáků postoupilo do okresního kola. Děkujeme všem, kteří se na recitační soutěž připravovali, blahopřejeme vítězům a těm, kteří se neumístili podle svých představ, přejeme do dalších let spoustu vytrvalosti, dobré texty a v příštích soutěžích hodně zdaru.
                                                                                                                Za porotu a vedení školy Mgr. Hana Frühaufová