Z jednání zastupitelstva města dne 15/2                               

Únorová schůze zastupitelstva patří každý rok k nejdůležitějším, projednává a schvaluje rozpočet města na kalendářní rok. Na pořadu jednání byl  i další bohatý program. 
Majetkové záležitosti. Mezi deseti  projednávanými majetkovými záležitostmi byl významnější jediný bod, který se týkal prodeje pozemků o celkové výměře 6186 m2  v Borku mezi ulicí Topolovou a pozemkem České pošty, která zde provozuje poštovní depo. Prodej  pozemku kolínskému podnikateli Karlu Moravcovi za cenu 150 Kč/m2  (t.j. celkem za 927 900 Kč) byl schválen již 9. listopadu 2015. Na jednání ZM 15. února  byl schválen text  kupní smlouvy, ve které bylo m.j. sjednáno, že prodávající, t.j. Město  odstraní do konce dubna 2016 z pozemku deponovanou ornici a zajistí výmaz zde již neexistující stavby. Kupující bude pozemek využívat ke svému podnikání pro svou dopravní firmu zajišťující služby pro společnost Metrans, a.s. Pozemek zůstane od Semanínské ulice odstíněn dvojitým stromořadím.
 
Rozpočet měst na rok 2016.  (Schválený rozpočet je uveden na dalších stranách).
Krátký komentář k rozpočtu příjmů:  Daňové příjmy ze sdílených a výlučných daní vychází ze skutečně inkasované výše v roce 2015 s výjimkou daně z příjmů ze závislé činnosti, která je zvýšena o 1% a daně z přidané hodnoty. zvýšené o 2%. V meziročním srovnání není předpokládán růst příjmů u těchto položek, i když státní rozpočet předpokládá u těchto položek někde i podstatné zvýšení (u daně z příjmu ze závislé činnosti dokonce o 23%).  Rozpočet příjmů počítá dále s příjmem z výherních hracích přístrojů a z loterií ve výši 90% z loňské skutečnosti, t.j. inkasovaných příjmů v roce 2015. Dotace na výkon státní správy byla pro rok 2016 valorizována. Výše transferu ze státního rozpočtu zohledňuje změnu počtu obyvatel k 1.1. 2015, zvyšuje se cca o 2%, t.j. o 307 tis. Kč. Dále je zahrnuta státní dotace na výkon činností v oblasti sociálně právní ochrany dětí (2193 tis. Kč),  transfer na opravy památek (1073 tis. Kč), na výkon funkce lesního hospodáře (295 tis. Kč) a na úhradu nákladů spojených se zřízením míst asistentů prevence kriminality ve výši 360 tis. Kč. V rozpočtu jsou poměrně vysoké výnosy z prodeje majetku v celkové výši 14315 tis. Kč. Největší položkou  mezi výnosy je plánovaný prodej  nově vybudovaného vodovodu v Ústecké ulici Vodárenské společnosti Česká Třebová (10665 tis. Kč), dále splátka za prodej Kabelové televize (360 tis. Kč) a výnos za prodej pozemků pro Böhm plast v Borku, prodej pozemku parkoviště na Lhotce pro společnost Rydo a prodej parcely v Borku p. K. Moravcovi (viz majetkové záležitosti) a dalších. Rozpočet příjmů také zahrnuje investiční transfer EU a státního rozpočtu na výstavbu tenisové haly ve výši 9958 tis. Kč a transfer Pardubického kraje na projekt výstavby tenisové haly ve výši 500 tis. Kč. V návrhu rozpočtu je zapojení přebytků hospodaření z minulých let ve výši  21130 tis. Kč, pro případ potřeby vyššího financování je možné zdrojovou část rozpočtu posílit ještě o dalších 8 mil. Kč, které tvoří rozpočtovou rezervu.  Výdajová část rozpočtu je rozepsána do kapitol a nepotřebuje další komentář.
 
Příspěvek města k úhradě ztráty z provozování dopravní obslužnosti. Zastupitelé schválili poskytnutí příspěvku ve výši 443 tis. Kč pro zajištění dopravní obslužnosti města veřejnou linkovou dopravou. Proti roku 2015 je příspěvek nižší o cca 14  tis. Kč.
 
Schválení finančních dotací. Zastupitelé schválili poskytnutí přímých dotací z rozpočtu  města a uzavření smluv o jejich poskytnutí pro 8 subjektů uvedených  v tabulkách rozpisu rozpočtu města (v kapitole 16 na straně 6). 
 
Schválení návrhů na udělení ceny města Kohout 2015. Zastupitelé projednali a schválili  udělit 7 ocenění Cena města Česká Třebová za rok 2015 podle doporučení rady města, která vycházela z návrhů sportovní a kulturní komise Ceny města budou udělovány na Slavnostním večeru v Kulturním centru, který se uskuteční v pátek 13. května 2016.
1) Michaela Stránská - za vynikající výsledky v běhu a trenérskou práci v Iscarex Junior teamu
2) Bohumír Štusák - za celoživotní zásluhy o rozvoj sportu (atletika a gymnastika) v České Třebové.
3) Mládežnický oddíl volejbalu TJ Sokol Česká Třebová II - za mimořádné výsledky ve své věkové kategorii
4) Bohuslav Štusák - za celoživotní zásluhy o rozvoj sportu (judo) v České Třebové
5) Taneční škola Česká Třebová - za Taneční festival Podzimní doteky 2015
6) Loutkářský soubor Čtyřlístek - za premiéry v roce 2015
7) Jaroslav Plocek - za výstavu fotografií Stavitelé terminálu
 
Zateplení  MŠ U koupaliště.  Odbor rozvoje města a investic ve spolupráci se společností DEK PROJEKT, s.r.o. připravují projektovou dokumentaci a podklady pro podání žádosti o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí "Snížení energetické náročnosti veřejných budov a zvýšení využití OZE."  Celkové odhadované náklady na realizaci stavby dle zpracovaného energetického auditu jsou ve výši 4.300.000,- Kč bez DPH tj. 5.203.000,- Kč včetně DPH. V případě přiznání podpory je podíl dotace stanoven ve výši 60 % tj. 3.121.800,- Kč včetně DPH a podíl města ve výši 40 % je 2.081.200,- Kč včetně DPH. Termín pro podání žádosti o poskytnutí podpory je stanoven do 15.04.2016.  Plánovaná akce „Zateplení MS U Koupaliště, Česká Třebová" obsahuje výměnu oken a vstupních dveří, zateplení obvodových stěn, zateplení střechy a rozvody vzduchotechniky s rekuperací. Realizace tohoto investičního záměru zastupitelé  jednomyslně schválili. 
 
Projekt „Bike resort Orlicko - Třebovsko" Investorem projektu je Region Orlicko - Třebovsko.  V roce 2014 byla zpracována projektová dokumentace ve stupni Studie a město Česká Třebová přispělo finanční částkou ve výši 250.000,- Kč a v roce 2015 finanční částkou ve výši 200.000,- Kč.  V letošním roce 2016 bude přispívat finanční částkou ve výši 70.000,- Kč na zpracování projektové dokumentace pro územní řízení a žádosti o dotaci.  Projekt „Bike resort Orlicko - Třebovsko" je součástí investičního projektu „Singltrack Glacensis" prostřednictvím partnera svazku obcí Region Orlicko - Třebovsko a dotace bude z Operačního programu  přeshraniční spolupráce ČR - Polsko. Součástí dalšího postupu financování investičního projektu je potřeba získat finanční úvěr ve výši 3,0 mil. Kč se splatností do 30.9.2022 na předfinancování přípravné fáze. Příjemcem úvěru bude svazek obcí Region Orlicko - Třebovsko. Města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí  podle předchozí dohody poskytnou ručení maximálně do výše 1,5 mil. Kč a to formou  budoucích příjmů. Výsledkem bude  uzavření Smlouvy o úvěru. Zastupitelé ručení města za finanční úvěr přijatý svazkem obcí Region Orlicko-Třebovsko u Komerční banky, a.s.  odsouhlasili, stejně jako poskytnutí doplatku mimořádného příspěvku pro ROT ve výši 70 000 Kč.
 
Přísedící Okresního soudu v Ústí nad Orlicí.  Zastupitelstvo města zvolilo do funkce přísedícího Okresního soudu v Ústí nad Orlicí na další čtyřleté období  pana Jiřího Hampla z České Třebové. Jiří Hampl byl přísedícím Okresního soudu již  v minulém období od 27. 2. 2012.