Starosta Jaroslav Zedník představen jako kandidát pro říjnové volby do Senátu


Strana TOP 09 ve čtvrtek představila prvních devět kandidátů pro říjnové volby do Senátu. Jsou mezi nimi hlavně komunální politici, například místostarosta Dymokur Tomáš Czernin, a pedagogové včetně Jiřího Růžičky, který je ředitelem pražského Gymnázia Jana Keplera.
Většinu z kandidátů, které ve čtvrtek schválilo vedení TOP 09, strana nominuje společně s hnutím Starostové a nezávislí. Náměstek jihlavského primátora Milan Kolář je společným kandidátem se Stranou zelených. Z devíti kandidátů jsou čtyři členy TOP 09, zbývající pětici tvoří nestraníci. 
„Za TOP 09 kandidují do Senátu lidé s velkými lidskými i profesními zkušenosti, kteří celým svým životem garantují hodnoty programu naší strany,“ uvedl k senátorským adeptům předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
Největší zkušenosti se senátními volbami má z devítky kandidátů Czernin, který se o zvolení na Jičínsku pokoušel už při minulých volbách před šesti lety. Tehdy skončil třetí se ziskem zhruba pětiny odevzdaných hlasů. Lesník a zemědělec Czernin se rovněž společně s otcem věnuje správě rodového dědictví.
Růžička bude kandidovat v Praze 6, na Českokrumlovsku to bude učitel z českobudějovického Česko- anglického gymnázia David Žák. Do klání na Táborsku se vydá výtvarník a ředitel základní školy v Malšicích Pavel Klíma. Mezi jeho soupeře by mohl patřit mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který se snažil už před šesti lety překazit znovuzvolení jednomu z nejdéle sloužících senátorů Pavlu Eybertovi (ODS).
Na Ústeckoorlicku bude kandidovat starosta České Třebové a zastupitel Pardubického kraje Jaroslav Zedník, v Praze 11 její místostarosta Jakub Lepš. V Praze 10 bude nominován chirurg Jiří Holubář, senátorem za Pardubicko by se chtěl stát analytik z centra Glopolis Jiří Čáslavka, někdejší poradce bývalého šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz