PROČ ZASE OTRAVUJETE S TOU BIBLÍ?                    


Dosti zvláštní pozvánka na Veřejné čtení Bible, které proběhne na Zelený čtvrtek 24. března 2016 pod záštitou senátora Petra Šilara a místostarostky Jaromíry Žáčkové, a to na Starém náměstí od 10 do 15 hodin. A také na Velikonoční cestu, na kterou spolu s různými církvemi vyrazíme na Velký pátek 25. 3. 2016 od 14 hodin ze Starého náměstí v České Třebové
Tuto otázku nám položil jeden podnapilý pán, když jsme na Starém náměstí předčítali do mikrofonu z knih evangelií. Bylo pravé poledne a na celém náměstí byste nenašli nikoho, kdo by jen koutkem ucha poslouchal. Přesto se z mohutných reproduktorů bez ustání valila všechna ta podivná slova, nesmyslně a bez užitku. Ale i tehdy, když z Nádražní a Hýblovy ulice pospíchaly zástupy lidu, připadalo nám, že jsme neviditelní, že nás nikdo neslyší přes jakousi betonovou zeď a že v kolemjdoucích vzbuzujeme daleko větší hrůzu než pouliční prodavači kosmetiky a Strážných věží.
Možná si ten pán o nás myslel, že tady chceme křičet jako z minaretu a že po vzoru muslimů jednou uděláme ze Starého náměstí mešitu? Nebo si vzpomněl na prvomájové manifestace lidu před ikonami Marxe a Engelse? Ať už si však myslel cokoli, naše hlasité čtení ho otravovalo a my jako pořadatelé a křesťané bychom možná měli přemýšlet, zdali se to vůbec sluší takto o Velikonocích rušit počestné spoluobčany. Naše město přece není Mekka ani Vatikán, aby tu stále zaznívala slova posvátných knih!
Než se však pokusím vysvětlit, proč se k tomu odvažujeme, chtěl bych také vyjádřit pochopení všem, které Veřejné čtení Bible rozčílilo. Ano, uznáváme, že to vypadá, jako bychom vás považovali za hříšníky, kterým někdo musí kázat z amplionu. Ano, musíte se cítit poníženě, když z vás děláme hlupáky a bezbožníky, kterým se musí svatá slova servírovat až pod nos. Ano, asi ve vás vzniká oprávněný dojem, že takhle lovíme nové dušičky, abychom měli z čeho platit zlaté kalichy a vyšívané ornáty.
Když lidé slyší o Bohu, často jim to zaznívá jako výčitka. My ale nečteme Bibli na náměstí, abychom někomu něco vyčítali. Sami máme máslo na hlavě a všechno, co se povídá o našem pokrytectví, je do písmene pravda. Možná otvíráme Bibli častěji než jiní (ne však o moc častěji), ale nikdo z nás křesťanů nemůže prohlásit, že by byl lepší než takzvaní nevěřící. Spíše děláme Bohu ostudu. Ujišťujeme vás, že v našich očích nejste horšími lidmi jen proto, že o Velikonocích nepadáte na kolena před křížem a že nemáte na nočním stolku Písmo svaté, ale třeba nějakou severskou detektivku.
Proč si vás tedy dovolujeme otravovat Biblí? Protože Ježíš nepřicházel k lidem, aby je odsuzoval, ale vždycky jim nabízel sám sebe. Věříme, že Bible promlouvá k člověku jako vlídný hlas. Nenutí, ale nabízí. Věříme, že se to dá zaslechnout. Věříme, že za těmi slovy lze uvidět někoho, kdo nás opravdu miluje. A při Veřejném čtení Bible si chceme tuto milosrdnou lásku užít až do dna a pozvat všechny kolem sebe. Na Starém náměstí jste už slyšeli mnoho koncertů, mnoho ohňostrojů a při Zeleném čtvrtku vám ještě fanoušci Ježíše z Nazareta nadělí pořádný biblický nářez.
Omlouváme se, že když nás vidíte číst tak vznešená slova, hledíte jen na zakaboněné a prázdné obličeje. Že se Ježíšovi ani trochu nepodobáme. Snad někde za tím balastem uslyšíte hlas toho, kterého znáte už dávno a který je ochoten za vás zemřít (srov. Jan 10, 4). Nebojte se nás a přijďte nám říct třeba i to, jak vás otravujeme. A my vám možná zase budeme vypravovat o tom, jak nepřestáváme otravovat Boha (Lk 18, 1-8) svou touhou, aby se v České Třebové uskutečnilo Boží království (Lk 17, 21), ve kterém si budeme vzájemně odpouštět a přestaneme otravovat jeden druhého (Mt 5, 23-24).
Za pořadatele sepsal Jakub Brdíčko
 
Fotografie ze Čtení bible v roce 2014 a 2015