Svátek svatého Valentýna je možné již tradičně oslavit darováním krve


Pardubice – V předvečer svátku zamilovaných ulehnout na odběrové lůžko a oslavit svatého Valentýna darováním nejcennější životní tekutiny. Každý zájemce starší 18 let má i letos tuto možnost hned na třech pracovištích Nemocnice Pardubického kraje. Akce zaměřené na nábor nových dárců krve se konají v Pardubické, Orlickoústecké a Svitavské nemocnici.

Valentýnské darování krve v Pardubické nemocnici má dvoudenní podobu. Uskuteční se ve čtvrtek 11. února a v pátek 12. února vždy od 7.00 do 11.00 hodin. „O Valentýnské odběry je každoročně velký zájem. Věříme, že tomu tak bude i letos. Pro naše oddělení je to vítaná možnost k rozšíření dárcovské základny,“ řekla primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice Helena Geierová a dodala: „Rádi u nás přivítáme každého zájemce bez rozdílu věku. Ale pochopitelně největší perspektiva do budoucna je u mladé generace. U mladých lidí je větší šance, že k nám budou docházet mnoho let. A třeba nejen na odběry krve, ale i plazmy.“

V Orlickoústecké nemocnici se akce u příležitosti svátku svatého Valentýna bude konat v pátek 12. února od 7.00 hodin. Stejný termín mají odběry krve i ve Svitavské nemocnici. „V Orlickoústecké nemocnici bude probíhat jubilejní, již desátý ročník Valentýnského darování krve. Jsem rád, že se k akci postupně přidávají také další transfuzní oddělení v rámci Nemocnice Pardubického kraje. Je potřebné zejména mladou generaci přesvědčit o smyslu bezplatného dárcovství krve. Bez podávání transfuzí se současná medicína nedokáže obejít a někdy jde opravdu o záchranu života,“ prohlásil Jiří Řezníček, ředitel Orlickoústecké nemocnice a zároveň primář tamního hematologicko-transfuzního oddělení.

Záštitu nad akcí v Pardubicích a ve Svitavách má 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Letos budu v té době zrovna na horách s vnučkami, přesto bych chtěl na Valentýnské odběry krve pozvat už nyní všechny, kteří mají někoho rádi a chtějí to vyjádřit i tím, že pomohou jiným lidem. Je to akce, která cílí především na mladé zamilované páry, ale říkal jsem si, že jako patron bych měl jít příkladem. Po pravdě musím přiznat, že jsem krev ještě nikdy nedaroval. Při sedimentaci raději uhýbám zrak, pohled na krev mi nedělá dobře, a proto chovám velký respekt ke všem, kteří chodí krev darovat pravidelně a s takovou samozřejmostí. Letos mě ale podpořila manželka a řekli jsme si, že svátek svatého Valentýna je dobrou příležitostí všechny obavy překonat. Pokud budeme někoho dalšího inspirovat k návštěvě transfuzního oddělení, stálo to za to,“ řekl Roman Línek, který se do Valentýnských odběrů společně s manželkou zapojil o týden dříve, kdy darovali krev na pardubickém transfuzním oddělení.