Českotřebovský deník  59/2016 (3/3)   


Pozvánka do Kulturního centra


Pardubické hudební jaro zahájeno

V e čtvrtek 3. března večer  se v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích konal zahajovací koncert letošního 38. ročníku Pardubického hudebního jara.  V programu koncertu účínkovali: PKF – PRAGUE PHILHARMONIA, IVO KAHÁNEK – klavír a MAREK ŠEDIVÝ – dirigent. Na programu byl v první části Klavírní koncert č. 1 b - moll Petra Iljiče Čajkovského  a v druhé části Symfonie č. 8 G dur (Anglická) Antonína Dvořáka.  Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnil ve zcela zaplněné koncertní síni také hejtman Martin Netolický a zástupce hejtmana Roman Línek. Fotografie z koncertu: Luboš Kozel.  Při této příležitosti můžeme vzpomenout na loňský 37. ročník, který byl zahájen v českotřebovském Kulturním centru koncertem k poctě Jana Pernera.  Do takové účasti, jakou dokumentují fotografie, nám však loni v České Třebové hodně scházelo.  I letos se konají některé koncerty Pardubického hudebního jara mimo Pardubice, např. v Hradci Králové, Chrudimi, Vysokém Mýtě, Kameničkách, Heřmanově Městci, v Sezemicích  nebo v Přelouči. zajímavostí je závěrečný koncert festivalu, který se uskuteční 10. května v areálu pivovaru v Pardubicích.

Obce podporují kraj při nárocích na stát. Silnice nižších tříd si zaslouží stabilní financování

Hejtman Martin Netolický včera jednal s krajským předsednictvem Sdružení místních samospráv Pardubického kraje (SMS Pk). Tématem jednání bylo mimo jiné navýšení krajského grantu pro jednotky dobrovolných hasičů, dále otázka plánovaného rušení poboček České pošty, zákonodárná iniciativa kraje či státní dotace na modernizace silnic nižších tříd.
„Díky rozvinuté krajské struktuře SMS je možné se zástupci sdružení řešit přímo konkrétní problémy v území, což je například nevýhodou Svazu měst a obcí ČR, který funguje pouze centrálně. Sdružení je velmi aktivní a je nám užitečným partnerem v celé řadě jednání,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Byl jsem ujištěn, že obce jednomyslně podporují iniciativu krajů, týkající se pravidelného příspěvku ze Státního fondu dopravní infrastruktury na modernizace silnic druhých a třetích tříd stejně jako tomu bylo v minulém a letošním roce. Kraje musí mít záruku stabilního přísunu financí na rekonstrukce silnic, které jsou často jedinou příjezdovou cestou do obce. Bez těchto peněz nebudeme schopni zajistit ani prostou obnovu, natož pak rozsáhlejší modernizace,“ uvedl hejtman Netolický.
Ten zástupce SMS Pk informoval také o navýšení krajského grantu pro dobrovolné hasiče na nákup cisteren a rekonstrukce či výstavby požárních zbrojnic. „Jsme připraveni na dofinancování dotačního titulu Ministerstva vnitra vyčlenit částku až do výše 11 milionů korun. Za tímto účelem jsem nechal sestavit poradní tým složený ze zástupců Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, kteří nám dají své stanovisko k odeslaným žádostem,“ sdělil hejtman Netolický.
Mezi další témata, která hejtman probíral mimo jiné s předsedou krajského sdružení a starostou Dřítče Jozefem Petrencem či starostou Českých Heřmanic Pavlem Eliášem, patřila problematika plánovaného utlumování provozu některých poboček České pošty. Diskutovalo se také o problematice zákona o zemědělském půdním fondu a poplatcích za vyjmutí pozemků z jednotlivých tříd ochrany. Hejtman rovněž seznámil členy předsednictva se zákonodárnou iniciativou kraje, kterou předložila starostka Morašic Hana Štěpánová a schválilo ji krajské zastupitelstvo koncem února. Krajský návrh se týká navýšení podílu obcí na rozpočtovém určení daní, které jim bylo sníženo v roce 2012 a do současnosti nebylo narovnáno.
 
Pardubický kraj vysoutěžil levnější energie, oproti letošku ušetří miliony

Pardubice (3. 3. 2016) Pardubický kraj uspoří v roce 2017 za elektřinu a plyn ve srovnání s letošním rokem více než 24,3 milionů korun. Při centrálním nákupu na komoditní burze kraj využil historicky nízkých cen a výrazně tak sníží náklady na energetický provoz svých organizací a budovy krajského úřadu. Na jednání Rady Pardubického kraje o tom informovala radní zodpovědná za investice a majetek Ludmila Navrátilová.
 „Díky zavedenému energetickému managementu pod supervizí energetického manažera bylo možné připravit veškeré podklady na nákup energií již začátkem roku a využít historicky nízkých cen energií na světových burzách, což ve výsledku ovlivní nákupy i na burze komoditní,“ uvedla Ludmila Navrátilová a upozornila na možnost, že v příštích letech bude cena znovu narůstat. „Podařilo se nakoupit v příznivém období nízkých cen ropy, které ovlivňují i ceny dalších fosilních paliv a elektřiny. V dalších letech mohou být ceny vyšší a bude důležité hledat i jiné formy nákupu než prostřednictvím komoditní burzy,“ dodala Navrátilová.
Při centrálním nákupu silové elektrické energie pro rok 2017 byla uspořena částka ve výši 8 100 465 Kč, u zemního plynu kraj ušetří 16 203 024 Kč. Celková úspora činí 24 303 489 Kč. Dodavatelem elektrické energie bude společnost CENTROPOL ENERGY, a.s., dodavatelem plynu Pražská plynárenská, a. s. Pardubický kraj provádí centrální nákupy prostřednictvím komoditní burzy už od roku 2009, díky čemuž jsou v transparentní soutěži osloveni všichni potenciální dodavatelé. Přínosem je časová a ekonomická úspora.
 
Hasiči na Zakarpatí dostanou moderní ochranné prostředky. Kraj přispěje i na publikaci našich krajanů

Pardubice (3. března 2016) – V rámci spolupráce s partnerským regionem na Zakarpatí schválila dnes Rada Pardubického kraje věcný dar v hodnotě 150 tisíc korun pro hasičské jednotky v Užhorodě a Mukačevu. Šest kompletních sad osobních ochranných prostředků složených ze zásahového obleku, obuvi, přilby, rukavic a polohovacího pásu, převezmou hasiči v průběhu dubna.
„Jedná se o první spolupráci Pardubického kraje a Zakarpatské oblasti Ukrajiny v oblasti požární ochrany. Chceme tamním hasičům pomoci se zlepšením současné velmi špatné materiální vybavenosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na přípravě a předávání daru spolupracujeme se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, ale také Krajem Vysočina, který nám jednání s ukrajinskou stranou v mnoha věcech usnadňuje,“ dodal hejtman Netolický.
Kraj Vysočina přidá stejně jako Pardubický kraj dalších šest sad ochranných pomůcek. Ty je na Ukrajině ve srovnatelné kvalitě téměř nemožné pořídit, a proto budou po konzultaci s našimi hasiči zakoupeny v České republice a na Ukrajinu převezeny.
Podpora publikační činnosti krajanů na Zakarpatí
Rada kraje také schválila dar v hodnotě 20 tisíc korun určený krajanskému spolku Klubu T. G. Masaryka v Užhorodě. Ten napomáhá šíření české kultury na Zakarpatí, vydává reedice dobových knih, kalendáře, ročenky, sborníky a pohlednice. Zprostředkovává také turistické prohlídky a podílí se na organizaci kulturních akcí na podporu šíření české kultury. Zapojil se i do obnovy několika pamětních desek v oblasti Zakarpatí, včetně desky T. G. Masaryka v Užhorodě.
 
Dětský domov Pardubice má novou ředitelku

Pardubice (3. 3. 2016) – Ve výběrovém řízení na místo ředitelky Dětského domova Pardubice nejlépe uspěla Kateřina Fialová, kterou dnes Rada Pardubického kraje jmenovala k 15. březnu do této funkce. Místo se uvolnilo po odchodu bývalé ředitelky Zdenky Hrubešové do důchodu. Domov nyní dokončuje transformační plán, aby kromě jiného mohl v příštích letech poskytovat co nejvíce terénních a ambulantních služeb ohroženým dětem a jejich i náhradním rodinám.
Kateřina Fialová pracovala dosud v Dětském domově pro děti od 1 do 3 let v Holicích, nejprve jako vychovatelka, poté speciální pedagog a nakonec ve funkci zástupkyně ředitelky. Vystudovala speciální pedagogiku a management speciálních zařízení a je lektorkou například v oblasti výchovy dětí ze znevýhodněného prostředí či vzdělávání dětí se zdravotním postižením.
 
Klub aktivních seniorů vystavil v Pardubandě výtvarné práce

Pardubice (3. března 2016) Klub aktivních seniorů zahájil ve výstavní síni Pardubanda v Machoňově pasáži expozici výtvarných prací. K vidění jsou díla vyrobena až 35 odlišnými technikami jako patchwork nebo tkaní na rámu. Výstava potrvá až do 28. dubna a je otevřena každý všední den od 8 do 17 hodin.
„Na setkání aktivních seniorů chodím velmi rád, protože je zde vidět, jak senioři, někteří i v pokročilém věku, neztrácejí chuť učit se novým věcem. Tím bychom se často měli inspirovat i my ostatní. Když jsem si vystavená díla prohlížel, objevil jsem jich hodně opravdu povedených. Přiznám se, že jsem některé použité techniky nikdy neviděl,“ řekl na slavnostní vernisáži radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Klub aktivní senioři je součástí Svazu tělesně postižených v ČR, z. s., místní organizace Heřmanův Městec. Klub funguje od roku 2006 a pod dohledem lektorky Květy Gabesamové se stále zdokonaluje ve výtvarném umění, senioři ovládají až 35 výtvarných technik.
 
 Zprávy z Letohradu

Město Letohrad podporuje vlastníky nemovitostí v památkové zóně
Obecně závazná vyhláška o vytvoření a použití účelových prostředků fondu regenerace kulturních památek v Letohradě byla změněna na statut. Do fondu jsou vkládány všechny finanční prostředky z parkovacích automatů a parkovacích karet. Město ke každé koruně přidá z rozpočtu korunu další. Prostředky jsou poté využívány zejména k financování oprav kulturních památek a také budov a prostranství ležících v městské památkové zóně. Statut fondu nově umožňuje poskytnout příspěvek až do výše 50 tis. Kč na opravu fasád a střech kulturních památek nacházejících se mimo památkovou zónu a fasád a střech objektů v památkové zóně, které patří soukromému vlastníkovi. Zastupitelstvo odsouhlasilo poskytnutí finanční podpory po 50 tis. Kč dvěma žadatelům, soukromým vlastníkům, a to za podmínky, že realizace stavební obnovy proběhne v roce 2016 v souladu se závazným stanoviskem památkářů ke stavebním úpravám.
 
Rozpočet na rok 2016 zastupitelstvo schválilo
Schválen byl rozpočet města pro rok 2016. Plánované příjmy rozpočtu města činí 119,570 tis. Kč a výdaje 135,681 tis. Kč. Schodek rozpočtu ve výši 16.111 tis. Kč je vyrovnán finančními prostředky přijatými v předchozím roce. Do financování byly zapojeny zůstatky na účtech města včetně částky 17,8 mil. Kč za prodej pozemků pro bydlení v lokalitě Nad Bažantnicí. Letos bude zahájeno budování sítí v této lokalitě a na tuto investici budou prostředky za prodej parcel využity. Není zapojen žádný nový úvěr. Schváleny byly závazky i pro další období tak, aby mohly být podepsány smlouvy o dílo i s těmi zhotoviteli, kteří dílo dle smlouvy dokončí až v roce 2017 či ještě později.
 
Hospodaření Závodního klubu, s. r. o.
Informaci zastupitelstvu podal jednatel Závodního klubu s.r.o., jímž je starosta města Petr Fiala. Závodní klub hospodařil v roce 2015 vyrovnaně s celkovými příjmy a výdaji ve výši 1,335 mil. Kč. Jediný zaměstnanec ZK, s.r.o., zajišťuje provoz budovy. Pro rok 2016 jsou předpokládány výdaje 1,521 mil. Kč, příjmy 1,629 mil. Kč, k dofinancování budou použity prostředky naspořené z minulého období. Pro letošní rok schválilo zastupitelstvo města příspěvek pro Závodní klub, s.r.o., na provoz Domu kultury z prostředků města ve výši 700 tis. Kč. Z rozpočtu ZK budou pořízena nová světla pro nasvícení účinkujících ve velkém sále.
 
Zateplení Domu kultury
Zastupitelstvo města projednalo informaci o podané žádosti na zateplení Domu kultury, kterou ZK, s.r.o., se souhlasem valné hromady, podal.  Náklad podle projektové dokumentace činí 13,6 mil. Kč, předpokládaná výše dotace 5,5 mil. Kč. Dofinancování v případě úspěchu žádosti schválilo zastupitelstvo z prostředků města Letohrad, k realizaci by došlo v roce 2017. Dofinancování je podmíněno předchozím projednáním v zastupitelstvu, a to o budoucím využití Domu kultury po jeho celkové rekonstrukci. Projednání budoucnosti objektu je předpokládáno na jednáních ZM v dubnu a červnu.