Českotřebovský deník 60/2016 (4/3)     


Technohrátky v České Třebové se uskuteční dne 9.3.2016 v areálu Skalka.

Zahájení bude ve společenském sále v 9 hodin.
Účastníky tradičního slavnostního zahájení  budou také starosta města Jaroslav Zedník, vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss, ředitelka Úřadu práce v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská a ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v České Třebové Ladislav Kunst. Základní školy, které získaly nominaci, pocházejí z okresů Ústí nad Orlicí a Svitavy. Osmičku účastníků tvoří: ZŠ a MŠ DamníkovZŠ Dolní ČermnáZŠ Horní ČermnáZŠ Běly Jesen OpatovZŠ RadiměřZŠ Riegrova SvitavyZŠ Telecí a ZŠ Trstěnice. Vůbec poprvé v historii TECHNOhrátek se tohoto zastavení zúčastní školáci ze ZŠ Dolní Čermná.
V dopolední části manuálních aktivit se žáci 7. a 8. tříd seznámí se šesticí následujících učebních i maturitních oborů – mechanik elektrotechnik, informační technologie, provoz a ekonomika dopravy, elektrikář, truhlář a strojní mechanik (zámečník).Součástí akce konané bude také prezentace dvou významných regionálních zaměstnavatelů. Své firmy i programy na podporu žáků v navazujících oborech představí zástupci společností CZ LOKO Česká Třebová a Rieter Ústí nad Orlicí.Bližší informace jsou k dispozici na portálu Pardubického kraje:https://www.klickevzdelani.cz/Ve%C5%99ejnost/TECHNOhr%C3%A1tky
Bazárek v RC Rosa se blíží

BAZÁREK S DĚTSKÝM OBLEČENÍM  A OBUVÍ se bude konat v Rose rodinné centrum, z. s. a to takto:
 
Na přihlašení k PRODEJI prosím používejte e-mail bazarek-rcrosa@seznam.cz  a to do 16. 3. 2016.
PROSÍM TAKÉ O POZORNÉ PROSTUDOVÁNÍ PRAVIDEL BAZÁRKU
RC ROSA vybírá „vstupní“ poplatek 30,- Kč / členi, 50,- Kč / ostatní, bez dalších poplatků. Cenu si stanovujete sami. „Výdělek“ z poplatku bude použit na dovybavení herny našeho centra, případně na zakoupení písku do pískoviště na zahradě, které využíváme jak pro děti z Rosička, tak pro pobyt venku – „piknik“ pro maminky a děti.
 
Příjem věcí do komise:                 
ČTVRTEK 17. 3. 15:00 – 18:00
A PÁTEK 18. 3. 9:00 - 12:00 15:00 – 18:00
 
Prodej věcí:                   
V SOBOTU 19. 3. a to po celý den od 9:00 do 18:00
A NEDĚLI 20. 3. 9:00 - 12:00
 
Výdej neprodaných věcí  a peněz z prodaných věcí: 
PONDĚLÍ 21. 3. 8:30 - 12:00 a 13:00 – 17:00  - NEVYZVEDNUTÉ VĚCI ODEVZDÁME CHARITĚ
Veškeré dotazy Vám zodpovíme na tel. č. 776255109 nebo na e-mailu bazarek-rcrosa@seznam.cz České dráhy od
 
vYNÁŠENÍ Moreny a vítání jara

na Starém náměstí v České Třebové a
v prostoru vstupu do Městského úřadu
13. 3. 2016 od 15 HODIN
Přijďte se seznámit s prastarou tradicí a výrobou morenek,
dále vás čeká předjarní soutěžení, zdobení vajíček,
prodej občerstvení a drobných předmětů, perníčků.
Pořádá RC ROSA.
 
 
InterPartner zvyšuje kulturu cestování "obyčejných rychlíků"
1. března nasadily na rychlíkovou linku Brno – Blansko – Svitavy – Česká Třebová – Ústí nad Orlicí – Pardubice – Praha další novou bezbariérovou jednotku InterPanter. Do dvou měsíců mají být nové soupravy nasazeny  na všech rychlících lince Praha – Brno a zpět  Změna souprav souvisí s postupnou dodávkou rychlíkových jednotek InterPanter, která má být ukončena v květnu letošního roku.
Nové jednotky InterPanter byly již od března nasazeny na rychlících 870 a 872 Slavkov a Punkva. Cestujícím nabízejí elektrické zásuvky pro napájení notebooků, mobilních telefonů a dalších drobných elektronických zařízení. Ve vlaku jsou připravena místa pro kočárky a oddíly pro cestující s dětmi. K dispozici jsou sklopné nebo rozkládací stolky u jednotlivých míst. Pro cyklisty je ve vlaku nachystáno několik míst pro uložení jízdních kol.
 
Inkluze nesmí znamenat rozbití fungujícího systému

Pardubice (4. 3. 2016) – Téma inkluze bylo hlavním tématem krajské konference Asociace speciálních pedagogů České republiky v Pardubicích. Jednání se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, na kterého se obrátili zejména ředitelé speciálních a praktických škol a škol při zdravotnických zařízení s žádostí o pomoc.
Zapojování některých žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do výuky v běžné škole se na některých místech kraje uskutečňuje už několik let. Proces takzvané inkluze završí novinky, které budou platit od 1. září letošního roku. Organizační změny ale přinášejí celou řadu otázek, na které odborná veřejnost jak na základních, tak na speciálních školách nedostala odpověď.
„Ujistil jsem účastníky konference, že Pardubický kraj chce zachovat síť speciálních škol a praktických škol, byť třeba pod jiným názvem a s novou zřizovací listinou. Tyto školy jsou v systému našeho školství velmi dobře usazeny a ostatně i některé další státy nám je závidí,“ řekl hejtman Netolický, který se dohodl s přítomnými řediteli na další schůzce v průběhu března. Do té doby shrnou ředitelé škol své požadavky a problémy, které školy ohrožují. Ukázalo se například, že z nové školské vyhlášky vypadly školy při zdravotnických zařízeních. V našem kraji se to kromě škol při čtyřech nemocnicích, kde ovšem děti zpravidla pobývají jen krátce, týká zejména školy při Hamzově odborné léčebně, kde mají mateřskou školu, základní školu i speciální školu. Tady jsou děti na dlouhodobých léčeních a školské zařízení je pro ně podstatné.
Konference se účastnili i někteří ředitelé základních škol a středních škol, kteří shrnuli své zkušenosti do konstatování, že inkluze má význam v těch případech, kdy není na úkor dítěte a má dostatečnou podporu. „Nechceme inkluzi jako takové bránit, chápeme, že je to nějaký proces, ale na druhé straně ten proces musí být dostatečně zajištěný, jak personálně, to znamená přítomnosti speciálních pedagogů, případně pedagogických asistentů, vedle toho také finančně, protože zde jsou zvýšené nároky na státní rozpočet a přímé náklady ve vzdělávání, no a pochopitelně i materiálně, protože bude muset dojít i k úpravám některých učeben, budov a podobně,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Záchranná stanice by na Seči mohla vzniknout už v roce 2017

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes jednal na Seči se starostou města Marcelem Vojtěchem o záměru zřídit výjezdovou stanici záchranné služby v budově hasičského sboru. Ta by ve vyhledávané prázdninové destinaci mohla vzniknout se zahájením letní sezony 2017.
„V minulosti byla prioritou základna ve Skutči, avšak s narůstajícími kapacitami ubytovacích zařízení, například pro seniory, je nutné reálně uvažovat také o posílení záchranářských kapacit v této destinaci. Ta je v současné době obsluhována ze Skutče, Chrudimi a Čáslavi. Nepochybně se tím sníží dojezdová doba do této oblíbené prázdninové lokality. Každá minuta je totiž v krizových situacích důležitá,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Po několikaletých jednáních se dostáváme do situace, kdy je reálné, že na jaře příštího roku začneme provádět stavební úpravy a v červenci se zahájením letní sezony stanici otevřeme,“ dodal hejtman Netolický.
Budova hasičského záchranného sboru z 90. let s umístěním záchranné služby počítala, a proto budou stavební úpravy skutečně minimální a samotnému zřízení tak už mnoho nebrání. „Velmi si vážím postupu pana hejtmana a jeho práce pro celý region Železnohorska a naše město. Uděláme všechno pro to, abychom záměru napomohli. Pozemky v okolí hasičské stanice jsou města, tudíž jakákoliv případná výstavba je tímto ulehčena,“ řekl starosta seče Marcel Vojtěch.   Na Seči v letních měsících funguje také vodní záchranná služba, která by s nově zřízenou stanicí mohla spolupracovat. „V prvních měsících by byla služba pouze denní, po čase bychom pak uvažovali o nepřetržité službě. Podle informací ředitele záchranné služby nebudou se zajištěním zdravotníků potíže,“ doplnil Martin Netolický.
V rámci návštěvy zavítal hejtman Martin Netolický také do sečské základní školy, kde se setkal se žáky druhého stupně, kteří se zúčastnili koncertu Komorní filharmonie Pardubice. Prohlédl si také místní tělocvičnu, kterou v nejbližší době čekají drobné úpravy, a přislíbil finanční podporu kraje. Na závěr programu hejtman navštívil Domov seniorů Seč.
 
Starší sanitky doslouží potřebným organizacím

Pardubice (4. 3. 2016) – Rada Pardubického kraje tento týden odsouhlasila bezúplatný převod deseti starších ojetých sanitek od Zdravotnické záchranné služby do vlastnictví Pardubického kraje a následně do majetku organizací, které se zabývají dalšími zdravotnickými nebo záchranářskými činnostmi.
„V posledních letech se nám podařilo zajistit dostatek prostředků na sanitní vozy v první linii, od roku 2012 máme pro naši záchranku 37 nových vozů. Díky tomu můžeme vyřazené vozy darovat jiným potřebným subjektům, kde ještě udělají velkou službu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za zdravotnictví. Mezi příjemci ojetých sanitek jsou v prvé řadě další příspěvkové organizace kraje, jako Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví, Vysokomýtská nemocnice nebo Nemocnice Pardubického kraje. „Dále jsme uspokojili podle potřebnosti i část dalších zájemců, a tak vozidla pomohou například spolkům Českého červeného kříže, Dopravní zdravotní službě v Červené Vodě, vodním záchranářům z Pastvinské přehrady nebo jako cvičné vozidlo budoucím záchranářům na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice,“ dodal Roman Línek.
 
Křest knihy Ležáky známé i neznámé

Uskuteční se ve středu 9. března od 11:45 v aule Gymnázia Mozartova v Pardubicích. V rámci křtu je uspořádána také přednáška rodačky z Ležáků paní Jarmily Doležalové (roz. Šťulíkové) a její dcery, která je autorkou zmíněné knihy. Z rozhodnutí autorky a její maminky, budou knihy předány Krajskému úřadu a distribuovány do středních a základních škol v kraji. Na křtu bude kromě zmíněných dam přítomen také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který knihy symbolicky převezme.
 
Slavnostní zahájení krajského kola IX. ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež

Uskuteční se ve čtvrtek 10. března v 10 hodin v pardubickém centru IDEON.
Hosty budou hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který nad soutěží převzal záštitu, ředitel festivalu Stanislav Medřický za AMAVET a loňští finalisté celostátní soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, kteří postoupili z krajského kola Festivalu z Pardubického kraje a v květnu 2016 se zúčastní  největší a nejprestižnější soutěže pro středoškoláky na světě Intel ISEF:
1. místo: Renata Štaffová, Gymnázium Moravská Třebová s projektem Senescence
2. místo: Lukáš Janecký ze SPŠ chemické Pardubice s projektem Příprava a charakterizace sloučenin prvků 1., 13. a 14. skupiny koordinovaných NCN chelatujícími ligandy a jejich potenciální využití jako iniciátorů při vzniku biodegradovatelných polymerů. Vítězové a postupující letošního ročníku budou vyhlášeni v pátek ve 13 hodin