Českotřebovský deník 63/2016 (7/3)    


Módní přehlídka v Kulturním centru                                                                   

Nedělní odpoledne 6. března bylo v Kulturním centru ve znamení módy. Osvědčila se nová loni provedená stavební úprava, která je pro akce tohoto druhu jako stvořená. Jako "návnadu" uvádím zatím dvě fotografie Michala Horáka, zítra bude celá reportáž.

Premiéra TECHNOhrátek v České Třebové s nabitým programem a jedním účastnickým nováčkem

(ČESKÁ TŘEBOVÁ, 7. března 2016) – Třetí letošní akce TECHNOhrátek Pardubického bude ve znamení premiéry. Jejím hostitelem totiž bude nováček projektu – Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová, kterou krajský odbor školství zařadil do projektu v tomto roce poprvé. Více než 130 žáků z osmi základních škol regionu zde nahlédne do tajů atraktivních oborů z oblasti informačních technologií, elektrotechniky, výroby nábytku či strojírenství.
„Vedení školy se na akci připravuje dlouhodobě a velice pečlivě. Jeho zástupci se zúčastnili jako pozorovatelé předcházející akce v SOU plynárenském v Pardubicích. Ve spolupráci s nimi jsme školákům připravili zajímavé aktivity – na každém stanovišti budou plnit několik dílčích úkolů, takže se budou muset pořádně ohánět, a na závěr je ještě čeká splnění bodované soutěže,“ říká Vladimír Zemánek, manažer TECHNOhrátek Pardubického kraje, do nichž se až dosud zapojilo 4 585 žáků 7. až 9. tříd z 86 základních škol.
Účastníky tradičního slavnostního zahájení ve společenském sále VOŠ a SŠ technické Česká Třebová budou také starosta města Jaroslav Zedník, vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss, ředitelka Úřadu práce v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská a ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v České Třebové Ladislav Kunst.
Premiéra žáků z Dolní Čermné
Základní školy, které získaly nominaci, pocházejí z okresů Ústí nad Orlicí a Svitavy. Osmičku účastníků tentokrát tvoří: ZŠ a MŠ Damníkov, ZŠ Dolní Čermná, ZŠ Horní Čermná, ZŠ Běly Jesen Opatov, ZŠ Radiměř, ZŠ Riegrova Svitavy, ZŠ Telecí a ZŠ Trstěnice. Vůbec poprvé v historii TECHNOhrátek se tohoto zastavení zúčastní školáci ze ZŠ Dolní Čermná.
V dopolední části manuálních aktivit se žáci 7. a 8. tříd seznámí se šesticí následujících učebních i maturitních oborů – mechanik elektrotechnik, informační technologie, provoz a ekonomika dopravy, elektrikář, truhlář a strojní mechanik (zámečník).
„Ředitel českotřebovské školy Milan Kment slíbil, že se žáci při vybraných aktivitách nudit rozhodně nebudou. Čeká je totiž například zapojení a oživení pneumatického obvodu, práce v grafickém editoru, sestavení jednoduchého okenního rámu nebo dokonce stavba pyramidy,“ vypočítává Helena Bártlová, manažerka TECHNOhrátek Pardubického kaje.
Součástí akce také prezentace dvou významných regionálních zaměstnavatelů. Své firmy i programy na podporu žáků v navazujících oborech představí zástupci společností CZ LOKO Česká Třebová a Rieter Ústí nad Orlicí. 
Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky
 
Netolický: Kvůli papírové válce hrozí odložení klíčových dopravních staveb

Pardubice (7. března 2016) – V pardubickém Hotelu Labe se dnes za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskutečnilo krajské setkání Svazu měst a obcí České republiky (SMOČR). Mezi projednávaná témata patřila mimo jiné také aktuální legislativa včetně školského zákona, rozpočtového určení daní či zákona o ochraně veřejného zdraví. „Chci poděkovat novému vedení, že se po letech daří hledat společnou řeč s druhým zájmovým sdružením, kterým je Sdružení místních samospráv. Stále mi však schází krajská struktura Svazu, ale je možné že i toto se v budoucnu změní,“ sdělil úvodem hejtman Martin Netolický. Ten následně starosty seznámil s několika aktuálními problémy, mezi které patří státní hasičské dotace, problematika dopravní infrastruktury, ale také změna rozpočtového určení daní pro obce.
 
Hasičské dotace především na vozidla
Hejtman informoval starosty o postoji kraje k vyhlášeným dotacím Ministerstva vnitra pro hasiče na nákup hasičských vozů či výstavbu zbrojnic. Pro Pardubický kraj je státem alokováno 17 milionů korun, ke kterým kraj přidá ze svého rozpočtu více jak 11 milionů korun. „Prioritní je pro nás dotace na dopravní automobily, hasičské zbrojnice podpoříme z případné zbylé částky a to jejím poměrným rozdělením mezi žadatele. Za účelem hodnocení žádostí jsem nechal ustanovit poradní tým složený z dobrovolných hasičů, kteří mi předloží seznam nejpotřebnějších žadatelů. Ten následně projednáme s krajským ředitelem Hasičského záchranného sboru,“ sdělil hejtman, který připomněl, že od počátku nebyl nakloněn nastavení dotačního programu, který krajům přisuzuje spoluúčast ve výši dvou šestin.

 

Nová EIA odloží klíčové dopravní stavby
V souvislosti s lednovou žádostí Ministerstva dopravy o nové posouzení vlivu staveb na životní prostředí reálně hrozí odsunutí více jak 90 dopravních staveb, mezi které patří také stavba silnice D35, dostavba obchvatu Chrudimi či obchvatu Svitav. „Byli jsme osloveni premiérem Sobotkou, zda jsme připraveni na případný přesun financí, které byly alokovány na zmíněné klíčové stavby, například do Integrovaného operačního programu. Ty by následně byly využity na rekonstrukce silnic nižších tříd,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že kraj letos ne Státního fondu dopravní infrastruktury obdrží 200 milionů korun. „V současné době máme připraveny projekty za jednu miliardu, takže jsme schopni případné finance čerpat. Na jednu stranu z hlediska kraje vítám větší množství peněž na silnice nižších tříd, na druhou stranu považuji za katastrofu, že bude znovu odložena výstavba klíčových staveb, a to především kvůli papírové válce,“ dodal hejtman Netolický. Ten také zmínil, že Pardubický kraj je prvním samosprávným celkem, který využil práva zákonodárné iniciativy v souvislosti se zákonem o rozpočtovém určení daní pro obce. Iniciativu, která by měla obcím přinést sedm miliard korun ročně, schválilo v únoru jednomyslně krajské zastupitelstvo. Krajský návrh se týká navýšení podílu obcí na rozpočtovém určení daní, které jim bylo sníženo v roce 2012 a do současnosti nebylo narovnáno.
 
V Králíkách vznikne za přispění kraje expozice věnovaná celníkům

Pardubice (7. března 2016) – V budově bývalého gymnázia v Králíkách bude vybudována expozice věnovaná historii celnictví, a to nejen na území našich zemí. Pardubický kraj přispěje Vojensko-historickému klubu ERIKA Brno, který je provozovatelem Muzea čs. pevnění z let 1935-38, Pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“ Králíky, částkou 200 tisíc korun. Na svém dnešním jednání příspěvek schválili krajští radní.
„Jedná se o druhou etapu rekonstrukce a pořízení vybavení do části budovy bývalého gymnázia, které nyní slouží jako zázemí, archiv a depozitář pro muzeum v pěchotním srubu K-S 14. V budoucnu by zde měl být představen vývoj celnictví od starověkého Egypta, přes středověk, až po období první republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tato expozice je další z řady snah na zatraktivnění celého regionu a výborně doplní dnes již existující aktivity věnované vojenské historii,“ dodal hejtman Netolický, který také připomněl, že v minulém roce byly díky příspěvku kraje pořízeny základní vitríny a některé druhy replik dobového vybavení.
„Budování takto náročné expozice je mnohaletá práce. Vyzkoušeli jsme si to u obdobně složitých témat, se kterými jsme se museli potýkat. Jedná se například o jedinečný Památník obětem internace v klášteře na Hoře Matky Boží, který jsme připravovali šest let,“ sdělil ředitel Muzea K-S 14 Králíky Richard M. Sicha. Muzeum K-S 14 si téma celnictví nevybralo náhodou, jelikož disponuje rozsáhlým sbírkovým tematickým fondem a knihovnou z historie celnictví a pašeráctví na Králicku. V Pardubickém kraji se Muzeum K-S 14 zabývá především národními tématy z historie obrany, bezpečnosti státu a válek. Muzeum navíc letos převzalo profesní štafetu předsednictví v rámci Pardubické krajské sekce Asociace Muzeí a galerií České republiky (AMG ČR). Na únorovém zasedání v Litomyšli byl totiž Richard M. Sicha zvolen předsedou pro nadcházející období. V celostátním Senátu AMG ČR se bude zabývat v pracovní skupině zejména novou legislativou a Koncepcí rozvoje muzejnictví ČR na léta 2015 – 2020.
 
Její pastorkyňa ve Skutči 13. března

Na programu 13. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč je v neděli 13. března dramatická opera Leoše Janáčka Její pastorkyňa.
Hudební skladatel, pedagog, folklorista a dirigent Leoš Janáček patří generačně k Antonínu Dvořákovi nebo Zdeňku Fibichovi. Jeho tvorbě dominuje osobitý a velmi originální styl, který posluchači buď obdivují, nebo zatracují. „Všeobecně se má za to, že dílo Leoše Janáčka je složité a posluchačsky náročné. Toto tvrzení může opera Její pastorkyňa lehce vyvrátit. Je překrásná a srozumitelná, byť smutná. Tím silnější dojem ve vás však zanechá,“ popisuje nadcházející představení festivalu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Opavská inscenace opery vznikla v režii Jany Andělové Pletichové. „Janáček geniálně podtrhnul psychologické pochody jednajících postav a zdůraznil jejich pravdivost pomocí nápěvků, které získával zapisováním lidské řeči. Krátkost a úsečnost hudebních myšlenek, jejich montáž a vrstvení vytvořilo originální styl hudebního jazyka,“ řekla režisérka.
Dvanáctý ročník prestižního Festivalu hudebního divadla Opera ocenil Její pastorkyňu jako nejlepší inscenaci roku 2015 – získala cenu diváků. Konkurence byla veliká, v hlavním programu se představilo šestnáct operních souborů z České republiky a Slovenska. Za úspěchem stojí i výborné pěvecké výkony a kvalita orchestru Slezského divadla Opava s dirigentem Petrem Šumníkem.  
Emociální operu se strhující Janáčkovou hudbou je třetím bodem programu uvedeného festivalu, který ve Skutči trvá až do 8. května.