Českotřebovský deník 64/2016 (8/3)   
Okrašlovací spolek Česká Třebová skončil svou činnost

V pondělí 7. března se zbývající členové Okrašlovacího spolku na schůzce dohodli, že v souladu  čl. X  stanov Okrašlovacího spolku Česká Třebová (registrace Ministerstva vnitra ČR ze dne 13.12.1991, č.j. VSC/1 – 9048/91 - R) ukončí k datu schůzky svou činnost. Došlo k úbytku členské základy  na stav, kdy již nebylo reálné plánovat jakoukoliv další činnost. Ve městě převzaly starost o zkrášlování města buď profesionální městské organizace (Eko Bi, s.r.o.) nebo komise rady města. Okrašlovací spolek by tak mohl být jen více méně poradním či iniciativním orgánem. Více ZDE
 
Nabídka na preventivní vyšetření ledvin na ústecké dialýze

Všechna dialyzační střediska a nefrologické ambulance B. Braun Avitum budou otevřena na Světový den ledvin ve čtvrtek 10. března od 8 do 15 hodin. V Pardubickém kraji budou preventivní vyšetření provádět zdravotníci Dialyzačního střediska B. Braun Avitum Ústí nad Orlicí (Pavilon F Orlickoústecké nemocnice, Čs. armády 1076). Všechny adresy jsou na webu www.svetovydenledvin.cz.
"V rámci prevence jsme loni spustili on-line Ledvinovou kalkulačku (www.ledvinovakalkulacka.cz), na které si lidé odkudkoli mohou zjistit, zda patří do rizikové skupiny. Je to jednoduchý test, který napoví, zda je čas si na preventivní vyšetření dojít," říká MUDr. Petr Gorun, primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Ústí nad Orlicí. Ledvinovou kalkulačku od loňska vyzkoušelo bezmála 100 tisíc lidí.
Preventivní vyšetření na středisku je zdarma, bez objednání a v ordinaci nezabere více než 10 minut. "Nejdříve zjistíme základní tělesné parametry, změříme krevní tlak a rozebereme základní rizikové faktory, jako třeba kouření, genetické dispozice či cukrovku. Následně odebereme kapku krve a vzorek moči. Na to, abychom zjistili, jestli jsou ledviny v pořádku nebo je potřeba další podrobné vyšetření, to bohatě stačí. Není se čeho bát," popisuje vyšetření primář Petr Gorun.
http://www.bbraun-avitum.cz/cps/rde/xchg/av-avitum-cs-cz/hs.xsl/dialyzacni-stredisko-usti-nad-orlici.html
 
Zábavné italské vaření: italský kuchař Peppe připraví Paccheri

V neděli 13.3. od 16.00 hodin se v salonku restaurace Národní dům  bude konat  již v pořadí 3. Zábavné italské vaření. Svojí přítomností nás opět potěší Peppe, italský kuchař, kterého známe již z předminulého ročníku a který se na nás již moc těší. Tentokrát nám připraví vynikající Paccheri. Letáčky na akci jsou ve vývěskách a plakátnicích. Pořadatelé se těší na hojnou účast i na vlastní kulinářskou tvorbu. Fantazii se jako vždy meze nekladou, nejlepší výrobek se bude hodnotit a odměňovat, takže vítěz se má na co těšit :-).
Ještě připomínka našeho "MDŽ". Jak se slaví v Itálii? Svátek se jmenuje "Festa della donna" a ženy a dívky dostávají dle staré tradice od svých milých mimózu, rostlinu se žlutými květy a tato tradice má své kořeny již v roce 1908 ....
 
Juniorky T. J. Sokol se udržely v 1. lize.

V sobotu dne 5. 3. 2016 v 7:00 hod. odjíždíme mikrobusem z České Třebové k dalším zápasům baráže o udržení v 1. lize juniorek.  Nový Jičín byl a stále je  na prvním místě skupiny P, hrající o udržení, takže jednoznačný favorit. Pro českotřebovské dívky má každý uhraný bod v baráži cenu zlata, protože při malém počtu hráček nevíme, která bude schopná z důvodu nemoci, či zranění v příštím zápase nastoupit. Takže, dokud to jde a dívky, ač mají rozbité prsty a další zranění, s bolestivou grimasou jdou do hry o udržení v 1. lize juniorek. Za tento obětavý přístup, je třeba tým pochválit a díky tomuto přístupu, se udržely v 1. lize juniorek. Více ZDE
 
Kraj nabízí příjemnou atmosféru fanouškům ploché dráhy

Pardubice (8. 3. 2016) – Prodloužený víkend kolem prestižního závodu Zlatá přilba města Pardubic má předpoklady přivést do našeho kraje početnou mezinárodní rodinu fanoušků tohoto sportu a nabídnout jim i další turistické zajímavosti. Radní Pardubického kraje pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný o tom jednal se zástupci Automotoklubu Zlatá přilba a vedením polské společnosti One sport, která se stala novým promotérem seriálu finálových závodů mistrovství světa juniorů.
Zlatá přilba je jednou z klíčových sportovních událostí roku v našem kraji a je také součásti našeho programu Tvář kraje, který pravidelně podporujeme. S novým promotérem ale zjišťujeme také možnosti propagace našeho kraje ve fanouškovské rodině plochodrážních závodů v Evropě. Seriál závodů se totiž jede také v Německu, Polsku, Litvě, Rusku a Velké Británii a vysílá ho sportovní kanál Eurosport. Příznivci jezdí od závodu k závodu, všude tam, kde je příjemná sportovní atmosféra. Věříme, že bychom je mohli zaujmout i další nabídkou v našem kraji,“ řekl René Živný.
Finále juniorského šampionátu se letos na pardubickém plochodrážním stadionu uskuteční 16. září spolu s tradičním závodem o Zlatou přilbu.
 
Slavnostní vyhlášení výsledků 10. ročníku městské hokejové ligy CHL.

Dne 15. 3. 2016 proběhne na Zimním stadionu Česká Třebová slavnostní vyhodnocení  „10. ROČNÍKU MĚSTSKÉ HOKEJOVÉ LIGY CHL“   Vyhodnocení proběhne bezprostředně po odehrání druhého finálového zápasu, předpokládaný čas je 19:00 hodin. Finálový zápas začíná 18:00 hodin.   Všichni účastníci CHL, kteří se zúčastní finálového zápasu a vyhlášení obdrží malé občerstvení.  VŠECHNY SRDEČNĚ ZVEME.
 
Radní Šotola: dobrovolníci jsou solí společnosti

V posledních letech Pardubický kraj úzce spolupracuje s neziskovými organizacemi a dobrovolníky, kteří rozšiřují nabídku služeb a aktivit v našem kraji, a to jak v oblasti rodiny, dětí a mládeže, zdravotní, sociální, tak i životního prostředí, kultury a umění, sportu a mimořádných událostí. Radní Pardubického kraje Pavel Šotola se tento týden sešel s pracovníky 15 dobrovolnických center, která v našem kraji oficiálně působí.
„Jsme si vědomi toho, že dobrovolnická centra pokrývají jen určitou část těchto aktivit, a to hlavně na poli sociálním a zdravotním, ale jsou pro nás důležitým rozcestníkem k dalším jednotlivcům,“ řekl Pavel Šotola. „Podle mého názoru jsou dobrovolníci takovou solí společnosti, bez nichž by byla chudá a bez chuti. Jsou důkazem, že šlechetné myšlenky nevymizeli a je stále dost lidí, kteří jsou ochotni věnovat z dobré vůle svůj volný čas a energii druhým. Proto si jejich práce nesmírně vážím a podle našich možností se jim snažíme pomáhat s propagací, oceněním a nyní také plánujeme odborné vzdělávání.“
Spolupráce s Akademií věd
Pardubický kraj už na několika projektech spolupracoval se Sociologickým ústavem Akademie věd. „Nyní jsme se domluvili na analýze dobrovolnictví. Pomocí dotazníkového šetření budeme zjišťovat motivaci dobrovolníků, jejich potřeby a poznatky z jejich práce. Díky tomu budeme moct lépe nastavit naši podporu,“ dodal Pavel Šotola.
Den dobrovolnictví
Pardubický kraj spolu s Koalicí nevládek Pardubicka a dobrovolnickými centry uspořádá letos poprvé velkou oslavu dobrovolnictví spojenou s poděkováním všem, kteří se mu v našem kraji věnují. Letos opanuje 24. června náměstí v Chrudimi, v příštích letech by měla putovat po dalších městech kraje. „Zaplníme celé náměstí stánky různých organizací, kde připravujeme dopoledne zážitkový program pro žáky základních a středních škol, odpoledne bude patřit veřejnosti a od 17 hodin do půlnoci se na jevišti budou střídat živé kapely,“ informoval jeden z organizátorů, Lukáš Roztočil z Oblastní charity Chrudim.
Vzdělávací cyklus pro dobrovolníky
Ze setkání dobrovolnických center vyšel zájem o cyklus odborného vzdělávání, do kterého by i jednotlivé organizace mohly vyslat své specialisty jako lektory. „Je to výborný nápad, který bychom u nás na Pardubickém kraji mohli během roku uskutečnit. Vždy je dobré znát potřeby přímo od lidí, kteří se pohybují v praxi. My jim to pak můžeme pomoct uspořádat,“ uzavřel setkání radní Šotola.
 
Vláda projednala další postup při regulaci hazardu

Vláda deklarovala, že bude aktivně bojovat proti hazardu a s ním spojenými problémy, jako je kriminalita, závislost či zadluženost hráčů. Na schůzi 29/2 projednala problém nepovolených hazardních her, tedy takzvaných kvízomatů a slevostrojů, které obcházejí loterijní zákon. Chce tak zachránit peníze pro veřejné, především obecní rozpočty, protože ty přicházejí neodváděním loterijní daně řádově o stovky milionů korun ročně. Koaliční kabinet zároveň připravuje novou komplexní vládní úpravu v oblasti hazardu, která má začít platit od začátku roku 2017. Nedávno také schválil zvýšení zdanění hazardu, které posílí příjmy státního rozpočtu. Oblast hazardního hraní v neposlední řadě řeší i v rámci protidrogové politiky.
Dále jednala o boji proti suchu, o stavbě nových  nádrží, které pomůžou s nedostatkem vody. Kabinet Bohuslava Sobotky se jako první začal systematicky věnovat problému sucha, které především v loňském roce způsobilo značné škody. Už v červenci 2015 proto schválil samostatnou koncepci proti suchu, která počítá s komplexním souborem opatření. Dnes na to navázal diskuzí přímo o jednom z konkrétních opatření, a to výstavbě nových vodních nádrží. Ministerstvo zemědělství zahájí přípravy čtyř možných nádrží, které byly pečlivě vytipované v lokalitách nejhůře postižených suchem. Uvažuje se např. o výstavbě  nádrže pod Orlickými horami u Pěčína.
Dalšími body, které vláda v pondělí projednala, je prodej nepotřebného majetku Správy železniční a dopravní cesty či ustavení hodnotících komisí pro posouzení a hodnocení nabídek uchazečů o veřejné zakázky v rámci modernizace dálnice D1.
 
Nad Pardubickým krajem zavlaje tibetská vlajka 

Pardubice (8. března 2016) – I v letošním roce se Pardubický kraj zapojí do mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet. Kraj tak pokračuje v tradici vyvěšování symbolu Tibetu jako připomínku 57. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci v roce 1959. Pro letošní rok by mělo se do akce zapojit přes 700 obcí, měst a městských částí.
„Vyvěšení tibetské vlajky je tím nejmenším, co můžeme udělat jako výraz solidarity s lidmi, jejichž práva jsou dlouhodobě potlačována. Je nutné si neustále připomínat, že svobodný život je privilegium, kterého se nedostává všem. I dnes jsou však na světě lidé, kteří nemohou svobodně žít, studovat a rozhodovat o svém osudu. Musíme si veřejně připomínat porušování lidských práv a upozorňovat na ně,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také sdělil, že Pardubický kraj obnovil tradici vyvěšování vlajky po několikaleté pauze v roce 2013, když se rozhodnutím radních zavázal k podpoře akce až do roku 2016. „Jsem přesvědčený, že bez ohledu na složení vládnoucí koalice po podzimních krajských volbách bude radními schváleno vyvěšování tibetské vlajky i pro následující roky,“ dodal hejtman Netolický.
Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v letošním roce by se mělo zapojit 720 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně např. v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol včetně Univerzity Karlovy a kromě různých organizací také spontánně mnoho občanů ČR.
V Pardubickém kraji se v letošním roce zapojí tyto obce, města či městské části: Anenská Studánka, Bělá u Jevíčka, Bezděkov, Bystré, Česká Třebová, Dobříkov, Dolní Újezd, Dvakačovice, Heřmanův Městec, Hlinsko, Horní Čermná, Horní Jelení, Choceň, Choltice, Chrudim, Jevíčko, Kladruby nad Labem, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Lubná, Luže, Malíkov, Mladkov, Orličky, Pardubice V., Pardubice, Pardubice I, Pardubice II, Pardubice III, Pardubice VIII, Polička, Přelouč, Přelovice, Sezemice, Slatiňany, Srnojedy, Strašov, Studené, Svitavy, Týnišťko, Ústí nad Orlicí, Vraclav, Vysoké Mýto, Vyšehněvice, Žamberk.
V České Třebové odhlasovali zastupitelé to, že tibetská vlajka bude vlát na českotřebovské radnici  ve výroční den povstání tibetského lidu v rámci mezinárodní kampaně až do konce volebního období  současného zastupitelstva, t. j. ještě v letech 2017 a 2018.
 
Helicopter Show letos uchvátí exhibicí akrobatického vrtulníku Red Bull BÖ105

Dlouho očekávané překvapení organizátorů a premiéra na královéhradeckém nebi zaručí, že letošní Helicopter Show proběhne ve velkém stylu. Návštěvníci se mohou už nyní těšit na strhující letecké vystoupení akrobatického vrtulníku BÖ105, který bude jednoznačně největším lákadlem sobotního leteckého dne. Vrtulník, jehož americký „kolega“ si střihl roli i v poslední bondovce, zazáří v barvách Red Bullu v sobotu 14. května 2016.  Dechberoucí podívanou bude mít na hradeckém letišti na svědomí Siegfried „Blacky“ Schwarz ze skupiny Flying Bulls. Hlavního protagonistu vrtulníkové show představuje za organizátora akce Daniel Tuček: „Blacky je jediným rakouským pilotem s civilní licencí pro akrobacii na vrtulníku a dokonce jeden ze dvou pilotů s licencí FAA na vrtulníkovou akrobacii. Za svou bohatou kariéru dokončil mnoho výzev, ať už jde o záchranné lety ve špatném počasí, v noci nebo ty s podvěsem při silném větru v horách. Na Mistrovství vrtulníkového létání v kategorii „Freestyle“ v Rusku získal s vrtulníkem BÖ105 zlatou medaili v roce 2012.“
Stroje Red Bullu jsou jedinými vrtulníky na světě, které jsou registrovány jako civilní akrobatické vrtulníky, přičemž rovnou dva z nich jsou ve stáji The Flying Bulls v Salzburgu. Vrtulník BÖ105 může díky speciálním prvkům použitým při výrobě létat přemety, výkruty a další akrobatické manévry při kterých se divákům zastavuje dech. „Siegfried Schwarz je šéf pilotem a letovým ředitelem Flying Bulls. Jeho pilotní schopnosti v rámci akrobatického vystoupení budeme s nadšením sledovat i my zkušení piloti. Blacky je fantastický pilot s více než deseti tisíci letovými hodinami na kontě, lze ho přirovnat k „007“ na nebi. Dlouho očekávaná premiéra na Královéhradeckém nebi bude stát rozhodně za to a věříme, že návštěvníkům připraví nezapomenutelné zážitky“, dodává pilot společnosti DSA Daniel Tuček.
Helicopter Show proběhne znovu společně s Rally Show a Autosalon Show. Diváci si budou moci za jeden vstup užít bohatý program jak ve vzduchu, tak i na zemi, včetně vyzkoušení zážitkových jízd a letů na vlastní kůži. Vstup na nejrozsáhlejší leteckou a motoristickou show v České republice mají děti do 150 cm i osoby ZTP zdarma.
 
V prosinci 2015 evidovala ČSSZ 604 sto a víceletých občanů – důchodců

V prosinci 2015 bylo v České republice 604 příjemců důchodu, kteří v uplynulém roce oslavili buď rovných sto let, nebo na dortu sfoukli více než stovku svíček. Přesně 604 důchodových dávek tedy vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) občanům – důchodcům, kteří mají v občanském průkazu uveden rok narození v rozmezí let 1907 až 1915. Převažovaly mezi nimi tradičně ženy, kterých k 31. prosinci 2015 bylo 526, mužů z uvedených ročníků narození pak bylo 78. Vůbec nejstaršími důchodci, které má ČSSZ v evidenci, jsou dvě ženy – obě narozené v roce 1907, starší z nich žije v Jihomoravském kraji, druhá žije ve Zlínském kraji. Nejstarší muž je o dva roky mladší, narodil se v roce 1909 a žije...