Českotřebovský deník 65/2016  (9/3)    

Volejbalisté T. J. Sokol Česká Třebová hlásí:  KP mladších žaček - turnaj Svitavy


V sobotu 5.3. 2016 sehrálo družstvo mladších žákyň (E. Kráčalová, K. Vernerová, A. Dušková, A. Verešpejová, S. Šmídová, N. Hyláková, V. Bicanová, L. Blažková a K. Paarová) závěrečné kolo v soutěži KP pardubického kraje. Na půdě svitavské haly se holky nejprve utkaly s domácím favorizovaným týmem a následně s týmem Poličky B a Poličky A. Před začátkem tohoto turnaje měly holky stejný počet bodů v celkové tabulce jako Polička B. Díky dobrému výkonu všech hráček se nám podařilo turnaj vyhrát a tím si v celkovém pořadí zajistit krásné druhé místo a ze Svitav si domů odvézt stříbrné medaile. Na celkovém umístění se v průběhu jednotlivých kol podílelo 12 hráček (z důvodu nemoci se E. Pešková, K. Honlová, V. Hondlová nemohli posledního kola zúčastnit). Všem hráčkám bychom chtěli za jejich výkony poděkovat.  P. Verner, M. Blažek
 
Konečné pořadí: 1. Svitavy (79 bodů), 2. Česká Třebová (71 bodů)  3. Polička B (67 bodů) 4. Pardubice (44 bodů)    
5. Lanškroun (41bodů) 6. Polička A (37 bodů) 7. Dolní Újezd (27 bodů) 8. Žichlínek (15 bodů)
 

Dobrovolníci vítáni

Dovoluji si Vás pozvat 17.3. od 17,00 na prezentaci Víta Bednáře záchranného transferu obojživelníků u Přívratských rybníků. Součástí prezentace bude i proškolení dobrovolníků, kteří budou pomáhat při letošním transferu. 
Hana Grundová předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko    
Kontakt na hlavního organizátora V. Bednáře  vit-ass@seznam.cz  tel. 776 859 318
 
Kraj připravuje opatření pro záchranu obojživelníků v Přívratu

Pardubice (9. března 2016) – Jarní migrace je pro žáby a čolky každoročním rizikem. Vzhledem k nutnosti překonat často rušné komunikace hrozí jejich úmrtí. Mezi nejvýznamnější lokality v kraji, kde se tito obojživelníci vyskytují, patří Přívrat a Hradec nad Svitavou. Na základě iniciativy Českého svazu ochránců přírody Podorlicko nechá Pardubický kraj zpracovat studii pro instalaci trvalých zábran, které tyto obojživelníky ochrání před rizikem silničního provozu.
„Dobrovolníci každé jaro instalují provizorní zábrany, odchytávají obojživelníky do nádob a přenášejí je přes silnici. Je to náročné nejen finančně, ale také personálně. Proto chceme najít trvalé řešení ve formě stabilních zábran, které žábám a čolkům umožní bezpečné překonání silnice do vodních ploch,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do poloviny dubna bychom měli mít zpracovanou studii, na základě které se rozhodneme o dalším postupu,“ dodal hejtman Netolický.
Pardubický kraj pravidelně podporuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP), jehož dobrovolníci záchranu obojživelníků zajišťují. „V rámci krajských dotací jsme pro letošní rok vyčlenili částku 25 tisíc korun pro základní organizace ČSOP,“ uvedl radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil.
 
Výstavba nové tělocvičny na Skalce - Profistav provádí zemní práce


Prodám byt 2+kk, Lhotka, krásný, po kompletní rekonstrukci domu i bytu (okna, zateplení, podlahy, jádro, linka, dveře) nízké poplatky, cena 699.000 Kč, tel. 725 846 290.
 
KLUB ČERVENKA z.s. - dubnová šicí dílna  

6. duben 2016  v 16.00 hod. - první středa v měsíci
Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna
 
4. DÍLNA:  BARGELLO
Lektorka:  Jarmila Nováková
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), 5 pruhů vzájemně ladících látek, z nichž jedna by měla být barevně výrazná. Pruhy široké 5 cm, nejlépe nařezané přes celou šíři tkaniny (140 cm), nebo alespoň 60-70 cm dlouhých. Celkem budeme potřebovat 10 sešitých pruhů, buď 2x5 pruhů uvedených výše, nebo 10 pruhů jinak libovolně seřazených.
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Pardubický kraj se prezentuje na prestižním veletrhu cestovního ruchu v Berlíně

Jako každoročně se v těchto dnech koná největší a jeden z nejprestižnějších veletrhů cestovního ruchu v Evropě ITB Berlín. Pardubický kraj se na něm prezentuje prostřednictvím pultu v atraktivní expozici České republiky, realizované agenturou Czech Tourism. Návštěvnost veletrhu je každoročně rekordní a v posledních letech překračuje hranici 170 tisíc návštěvníků, kteří si mohou prohlédnout expozice takřka 10 tisíc vystavovatelů ze 185 zemí.
Radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch René Živný na veletrhu jednal s ředitelem zahraničního zastoupení v Berlíně Jiřím Rosenkranzem o možnostech propagace kraje v Německu. „Vedle Poláků a Slováků jsou to právě Němci, kteří náš kraj nejvíce navštěvují. Pan ředitel Rosenkranz mi vysvětlil specifika a požadavky místních klientů a pochválil si spolupráci s Destinační společností Východní Čechy, se kterou letos v lednu organizoval takzvaný presstrip německých novinářů na Dolní Moravu,“ uvedl radní Živný, který u expozice Pardubického kraje přivítal také velvyslance České republiky v Německu Tomáše Jana Podivínského a 1. náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Oba hosté obdrželi jako pozornost pardubický perník.
Pardubický kraj se prezentuje prostřednictvím pultu v atraktivní expozici České republiky, realizované agenturou Czech Tourism. Destinační společnost Východní Čechy spolupracuje úzce s Czech Convention Bureau, oddělením agentury CzechTourism, které se specializuje na kongresovou turistiku. Díky jeho finanční podpoře představuje náš region v Berlíně nejvýznamnější turistické cíle, ale i možnosti incentivní a kongresové turistiky.
Zásluhou velkých investic z prostředků Evropské unie se v Pardubickém kraji významně zlepšila kvalita poskytovaných služeb souvisejících s cestovním ruchem, a to je základní předpoklad pro získání náročné kongresové klientely. Letos se poprvé prezentuje na veletrhu i pardubické letiště (East Bohemian Airport) a představuje možnosti spolupráce odborným návštěvníkům.
 
Pardubická Explosia opraví poničený vnější plot

Na základě zjištění o částečně poničeném vnějším plotu v areálu společnosti Explosia v Pardubicích jednal dnes hejtman Martin Netolický s ředitelem společnosti Josefem Tichým. Ten informoval hejtmana o současném stavu zabezpečení a dalších připravovaných opatřeních.
„Byl jsem informován, že již probíhají opatření na nápravu současného stavu, kdy je na několika místech vnějšího oplocení areálu patrné jeho poškození. Jedná se spíše o psychologickou bariéru, ale i ta musí být v pořádku. Oplocení v délce šesti kilometrů bude zároveň monitorováno ostrahou areálu, která bude mít povinnost jakékoliv poškození hlásit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zároveň mne pan ředitel ubezpečil, že vzhledem k nainstalovanému kamerovému systému a pravidelným hlídkám není možné, aby se za tímto plotem volně pohybovali lidé,“ dodal hejtman Netolický.