Českotřebovský deník 66/2016 (10/3)   

Celonárodní čtení bible bude 24. března 

Srdečně zveme na Celonárodní veřejné čtení Bible 2016, které se bude konat ve čtvrtek 24.března 2016 v 10.00 - 15.00 hod na Starém náměstí v České Třebové a na pátek 25. března kdy se bude konat ve 14.00 hod, stejně jako v minulých letech, Velikonoční putování městem na motivy poslední Kristovy cesty. Tato akce se bude konat pod záštitou senátora Ing. Petra Šilara a místostarostky města Česká Třebová Ing. Jaromíry Žáčkové.
Bude pro nás výsadou, když se do čtení zapojíte i Vy. Po krátkém zahájení , kterého se v letošním roce ujal Samuel Vaněk, kazatel Církve adventistů sedmého dne, začneme číst do mikrofonu předem vybrané texty z Bible. Zapojit se může úplně každý bez ohledu na vyznání. Pokud nám svou účast potvrdíte a upřesníte čas, kdy chcete číst, na e-mail bibleCT2016@seznam.cz, vyhradíme ho pro Vás. Můžete též přijít bez ohlášení. Organizátoři akce se budou snažit dát vždy prostor ke čtení každému, kdo se bude chtít zapojit, i bez ohlášení předem.
Tuto událost letos v České Třebové připravili věřící ze dvou výše uvedených církví. Pořádáme ji v rámci 8. ročníku Celonárodního čtení Bible (www.ctenibible.cz). Celonárodní veřejné čtení Bible se stává velikonoční tradicí. Cílem čtení je připomenout smysl Velikonoc a upozornit na Bibli jako naše společné kulturní a duchovní dědictví. Jde nám o Bibli neboli Knihu knih, která je nejčtenější knihou světa. Chceme udržet její odkaz, protože naše kultura odedávna stojí na křesťanských hodnotách. Velikonoční příběh Ježíše Krista a další biblická místa mají každému stále co říci.
S úctou a s přáním pokojných Velikonoc
Ing. Rostislav Staněk, M.A. kazatel Sboru Církve bratrské
Mgr. Miloš Kolovratník děkan Římskokatolické farnosti - děkanství Česká Třebová
a přípravný tým Celonárodního čtení Bible v České Třebové
 

Výměnný pobyt žáků ZŠ Ústecká ulice v Agrate Brianza


Ve dnech 2. – 7. března 2016 se uskutečnila návštěva dětí z II. stupně ZŠ Ústecká ul., Česká Třebová v Agrate Brianza.

Některé děti byly v kontaktu se svými italským protějšky i několik měsíců před odjezdem do Itálie, takže odjížděly s menšími obavami, než děti v předchozích letech. Po příjezdu celá skupina stihla ještě návštěvu centra města Bergama a poté již odjela autobusem do partnerského města, kde děti byly bez problémů rozděleny do jednotlivých rodin. Pro čtvrteční a páteční dopoledne byl pro děti připraven zajímavý program ve škole, ve čtvrtek odpoledne byla objednána návštěva kaple Theodolindy v katedrále v Monze, kde se nachází železná koruna, kterou byl korunován Karel IV. Poté si děti prohlédly přilehlé muzeum a centrum města. Na večer byla tradičně připravena diskotéka v mládežnickém klubu s občerstvením, které připravili rodiče italských dětí.

Páteční odpoledne bylo zaměřeno na historii oblasti Brianza, děti navštívily muzeum ve Vimercate a prohlédly si kamenný most z doby starověkého Říma. V sobotu se uskutečnil celodenní výlet do Janova, kde si děti prohlédly mořské akvarium a centrum tohoto přístavního města. Neděle byla již tradičně ponechána v režii italských rodin. V pondělí ráno  děti odjely domů ke svým rodinám.

Účastníci konstatovali, že výměna tradičně proběhla ve velice přátelském ovzduší a ve výborné spolupráci s rodiči italských dětí. Všichni doufají, že tradiční průběh bude i u nás, kdy na začátku května přijedou italské děti do České Třebové.

Naše rodiny určitě co se týká pohostinnosti a vstřícnosti nebudou zaostávat za italským protějšky.

 

Ledňáček v Kozlově

Ledňáček je malý a mobilem je těžko vyfotit. Snímky Vlastíka Peterky....

V úterý do ústecké Malé scény na van Gogha a Gaugina!

Ústí n. O. – Ani v březnu nebudou milovníci výtvarného umění ochuzeni o přednášku z cyklu To nejlepší z umění 19. století. V sále orlickoústecké Malé scény pořádají už třetím rokem „exkurze“ do dějin umění pedagožky zdejší Střední školy uměleckoprůmyslové. V úterý 15. března od 18 hodin se návštěvníci mohou těšit na dva patrně vůbec nejznámější malíře předminulého století – Vincenta van Gogha a Paula Gaugina. Svým osobitým způsobem je přiblíží Mgr. et Mgr. Jitka Kuběnková.  Do konce školního roku pak budou následovat ještě tři další pořady:
duben: Symbolismus a naivní malíři, květen: Gustav Klimt a Egon Schiele, červen: Antonio Gaudí a další secesní architekti
Nové promo video českotřebovského gymnázia  -  video najdete ZDE

 
Ležáky známé i neznámé. Kniha putuje do všech škol v kraji

Pardubice (10. března 2016) – V rámci přednášky a diskuse se studenty pardubického Gymnázia Mozartova byla včera pokřtěna kniha Jarmily Doležalové mladší s názvem Ležáky známé i neznámé. Autorka se přednášky zúčastnila společně se svojí maminkou a rodačkou z Ležáků. Zároveň také obě dámy předaly Pardubickému kraji více jak 300 knih, které budou distribuovány do všech škol na jeho území.
„Heydrichiáda patří mezi temná období naší historie. Je však nutné využívat toho, že mezi námi jsou stále ještě pamětníci těchto událostí, kteří jsou ochotni podat nám svědectví o hrůzných činech nacistického Německa,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pouze dostatečné informování o tom, co se za druhé světové války dělo, zabrání jejímu opakování. Mladá generace musí být vychovávána k tomu, že je nutné si demokracie vážit a pečovat o ni. Volební výsledky na Slovensku dokazují, že je tuto osvětu nutné provádět pečlivěji,“ dodal hejtman Martin Netolický.
V nejbližší době budou publikace, které seznamují čtenáře s ležáckou tragédií především prostřednictvím dobových fotografií přibližujících rodiny Šťulíkových, Švandových, Pelikánových a dalších osob spojených s touto tragédií, distribuovány do základních a středních škol na území Pardubického kraje.
 
Prodané indiánky, andělé i Haleluja klientů sociálních služeb roztleskaly Poličku
Polička (10. 3. 2016) – Domov na zámku Bystré a Tylův dům v Poličce uspořádal tento týden 9. ročník přehlídky kulturních vystoupení klientů sociálních zařízení s názvem Život je jen náhoda.  Diváci ze základních i středních škol města s velkým zájmem zhlédli celkem devět vystoupení od hudebních, po taneční a dramatická. Porota Pardubického kraje a Národní rady osob ze zdravotním postižením z nich vybírala tři účastníky závěrečného galavečera Duhového křídla, tedy vyhodnocení nejlepších jednotlivců, zařízení a dobrovolníků v sociálních službách. Ten se letos uskuteční 20. září ve Svitavách.
Festival v Poličce má zavedený název Život je jen náhoda a vloni se mu narodil bratříček i v západní části kraje, kdy na přehlídce Pod duhovými křídly 25. dubna 2016 v Pardubicích své umění představí další uživatelé sociálních služeb. „Smyslem je představit veřejnosti činnost lidí se zdravotním postižením a ukázat, že pod dobrým vedením dokážou báječné věci i v umělecké oblasti,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola, pod jehož záštitou se festival koná. Poděkoval také skvělému publiku, jehož potlesk byl pro klienty sociálních zařízení tím nejlepším poděkováním.
Spolupořadatel festivalu, ředitel Domova na zámku Bystré, Ivo Musil potvrdil, že toto setkání přináší obohacující zážitky oběma stranám, na jevišti i v hledišti: „Pořádáme tuto akci hlavně kvůli mladým lidem v Poličce a okolí, aby poznali, že lidé v domovech žijí kulturou, dobrou náladou a zábavou. Jsem jim vděčný za to, že tady každoročně vytvoří velmi spontánní atmosféru.“
Velmi těžkou roli měla porota, která vybírala účinkující na galavečer Duhového křídla. „Oceňuji, že jste do všech vystoupení vložili spoustu práce, energie i nadšení, bylo to vidět ve všech devíti programech,“ řekla za porotu Radka Svatošová z Národní rady osob se zdravotním postižením. Ve Svitách se tedy znovu představí andělé ze Žampachu a zpěváci z Bystrého a z Anenské studánky. Cenu poroty dostalo dramatické zpracování Dvanácti měsíčků z Domova na hradě Rychmburk.