Českotřebovský deník 67/2016 (11/3)  

Třebovská cyklofirma RCR BIKE postavila nové prostory

Dobrý den a ahoj všem cyklistům, přátelům, kamarádům i všem ostatním,
rádi bychom vám tímto oznámili, že po několika měsíční realizaci v roce 2015 jsme pro vás všechny otevřeli v rámci dalšího zkvalitňování a rozšiřování našich cyklo služeb v České Třebové nové krásné firemní prostory RCR BIKE. Toto nové CYKLO CENTRUM sídlí u nákupní zóny Tesco v ulici S. K. Neumanna 294 blízko krytého plaveckého bazénu směr Lhotka. Bude zároveň sloužit i jako základna našeho závodního týmu horských kol RCR BIKE TEAM a pochopitelně i nejen jako prodejní, servisní, ale také jako společenská zóna pro všechny ostatní. Vybaveno je nejen cyklo potřebami, ale zároveň i kafé barem, velkoprojekční televizí na sportovní přenosy, sociálním zařízením aj. 
Zároveň bychom rádi tímto poděkovali všem, kteří se na celé realizaci v uplynulém roce podíleli a děkujeme i všem za trpělivost a pochopení, že některé dodací lhůty cykloservisu v tomto období stavby byly z naší strany o malinko delší.
Nyní už vše opět poběží v běžných termínech a budeme se s vámi všemi stávajícími i novými zákazníky těšit na setkání v nových prostorách našeho CYKLO CENTRA. K tomuto všemu jsme také spustili i novou podobu firemních webových stránek www.rcr-bike.cz , kde najdete další potřebné informace.
Zároveň bych rád zmínil i několik dalších informací ohledně našeho závodního týmu horských kol RCR BIKE TEAM Česká Třebová. Většina členů se už opět tréninkově připravuje na tuto sezónu a máme připraveno jako každý rok v období března soustředění týmu, kde budeme najíždět další objemové kilometry. Tentokrát jedeme směr Jižní Čechy. Na našich stránkách se už plní i kalendář závodů, které bychom letos rádi navštívili. Z těch větších opět například Šela bikemaraton, pochopitelně se pojede domácí podnik Cyklomaraton Česká Třebová, dále závody z evropské série Marathon Man Europe, jako Král Šumavy nebo Malevil Cup, a maraton v rámci letošního Mistrovství světa horských kol zde v Novém Městě na Moravě. Vybrány jsou v průběhu celé letošní sezóny samozřejmě i další zajímavé podniky. Do toho máme rok olympijský, tak je myslím celkově i divácky na co se po stránce horských kol těšit :-)
Dořešili jsme i další zajímavý vstup nového mladého člena týmu Milana Záleského, který přestoupil z Eleven Mercedes-Benz Mitas Jablonec nad Nisou do našeho RCR týmu. Tímto mu přejeme úspěšnou sezónu.
Samozřejmě velké poděkování patří i všem našim partnerům a sponzorům za jejich podporu i pro sezónu letošní.
Tak ať nám všem, kteří máme rádi cyklistiku hlavně slouží zdraví a všem přeji spoustu šťastných kilometrů, nejen těch závodních v sedle svých kol :-)
Za všechny Tomáš Hruška
Cyklofirma RCR BIKE
předseda RCR BIKE TEAM Česká Třebová
 
HOKEJOVÝ VEČER na závěr sezóny

HC Kohouti Česká Třebová připravuje na závěr úspěšné soutěžní sezóny 2015/2016 slavnostní večer, který se  koná v sobotu 19. března od 19.00 hodin v hotelu Uno v Ústí nad Orlicí, podobně jako na závěr minulého ročníku krajské ligy.
Vojenská historie bude letos turistickým tématem roku

Pardubice (11. 3. 2016) - Pardubický a Královéhradecký kraj se prezentují na společném stánku východních Čech v rámci tradičního hradeckého veletrhu cestovního ruchu Infotour a cykloturistika. Představují zde novou společnou mapu kempů, ale především také téma obou krajů pro letošní rok, kterým je vojenská historie.
Na veletrhu byl uveden seriál akcí, které jsou připraveny k připomenutí 150. výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866. Probíhají také přípravy na konferenci, jejíž téma bude Válka 1866 - potenciál pro cestovní ruch a vzpomínkové akce k 150. výročí. Přednášky jsou zdarma přístupné odborné i laické veřejnosti.
„Díky rozsáhlým pozůstatkům prvorepublikového pevnostního systému má vojenská historie v Pardubickém kraji velký potenciál, a proto se maximálním možným způsobem snažíme aktivity provozovatelů jednotlivých muzeí podporovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který připomněl mimo jiné letní jízdy historických vlaků či podporu akci Cihelna, která se koná v bezprostřední blízkosti pěchotního srubu K-S 14 „U Cihelny“. „V letošním roce bude mimo jiné elektrifikována tvrz Bouda, čímž se zvýší možnosti pro její další rozvoj,“ dodal hejtman Netolický.
Kromě jednotné expozice pokřtili zástupci Pardubického a Královéhradeckého kraje na veletrhu další konkrétní dílek do mozaiky vzájemné spolupráce v oblasti marketingu cestovního ruchu. Jedná se společnou mapu kempů východních Čech, ve které vyznavači kempinku naleznou praktické a přehledné informace o možnosti stanování na území obou krajů. Společná prezentace na veletrzích a vydávání propagačních materiálů nejen že ušetří veřejné prostředky, ale zároveň představuje ucelenější a širší nabídku pro návštěvníky obou krajů, kteří neřeší administrativní hranice krajů, ale vnímají nás jednoduše jako východní Čechy,“ řekl René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch.
Letošní ročník výstavy se koná ve dnech 11. – 12. března 2016 a návštěvníci se kromě stánku východních Čech mohou těšit na pestré spektrum vystavovatelů, kteří budou z celé České republiky, Slovenska, Chorvatska, Polska a nově i ze Srbska.
 
Krajská knihovna by mohla připomínat bratry Vokolkovy

Pardubice (11. 3. 2016) – V Pardubicích připomíná památku prvního kancléře Karlovy univerzity, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho aula na univerzitě, aviatika Jana Kašpara sál na krajském úřadu, sochu tu mají vynálezci ruchadla bratranci Veverkovi a bude snad mít i stavitel železnic Jan Perner, stejně jako Jan Kašpar.  Na výroční schůzi Klubu přátel Pardubicka přišel tento týden jeden z jeho dlouholetých členů, nyní 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek spolu s vydavatelkou a publicistkou Marií Mlejnkovou-Rosůlkovou s iniciativou přejmenovat Krajskou knihovnu na Knihovnu bratří Vokolků.
„Zatím je to ve fázi první myšlenky, návrhu. Iniciátorkou byla paní Marie Mlejnková, která je poslední ze známého pardubického rodu Rosůlkových, například bratr jejího dědečka sepsal známé dějiny Pardubic. Ta myšlenka se mi jako pardubickému rodákovi a patriotovi velmi zalíbila a rozhodli jsme se, že ji nejprve předneseme na shromáždění Klubu přátel Pardubicka. Jsem rád, že jsme tu získali morální podporu, která byla nakonec i odhlasována v závěrečném usnesení klubu,“ řekl Roman Línek, který chce s touto ideou seznámit i Radu Pardubického kraje a širokou kulturní veřejnost.
„Bratři Vokolkové jsou svými životy a uměleckou tvorbou mimořádným fenoménem nejen pro město Pardubice, ale i pro odkaz celé české kultury,“ poznamenala Marie Mlejnková a pokračovala: „Informace o nich byly celá léta zamlčovány, nyní se pozvolna dostávají na veřejnosti. Domnívám se, že je namístě věnovat jejich odkazu pojmenování instituce, která dosud užívá je obecné označení.“
Sourozenci Vlastimil (1903-1985), Vojmír (1910-2001) a Vladimír (1913-1988) Vokolkovi byli syny známého pardubického tiskaře Václava Vokolka. Ten z výroby potisků reklamních sáčků financoval bibliofilské tisky začínajících básníků Bohuslava Reynka a Vladimíra Holana a dalších a samozřejmě také svých synů. Ti se pak v roce 1938 sešli ve vlastní knižní edici Lis tří bratří. Vlastimil tiskl, Vladimír psal a Vojmír ilustroval.
Tiskárna byla znárodněna a zlikvidována, Václav Vokolek zemřel krátce poté, když viděl, jak dělníci rozbíjejí jeho stroje a vzácná písma bucharem. Vlastimil byl přesunut jako dělník do chemičky, značná část díla Vojmíra Vokolka podlehla zkáze a Vladimír nesměl celý život publikovat.
Přesto se podařilo mnohé zachránit. Například moderně pojaté malby Vojmíra Vokolka ozdobily  cekem deset kostelů v Čechách a na Moravě, například v Dřítči, Rozhovicích nebo v Jablonném nad Orlicí. Jeho sochařská díla jsou ve sbírkách Východočeské galerie. Také prozaická, poetická i esejistická díla Vladimíra Vokolka jsou vydána v několika knihách a souborech.
Příznivou okolností návrhu přejmenovat knihovnu na jejich počest by mohl být i fakt, že Krajská knihovna Pardubice chystá historickou expozici o bibliofilských tiscích bratří Vokolků v prostorách na Přihrádku.